Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8-9Sotsialna_strukturi_suspilstva_ta_sotsialn.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
117.76 Кб
Скачать
  1. Соціальна мобільність.

Термін «соціальна мобільність» був введений у науковий обіг у 1927 р. американським соціологом російського поход­ження її. Сорокіним. Під соціальною мобільністю розуміють пересування суб'єкта у соціальному просторі. Кожного разу, коли ми отримуємо диплом про пищу освіту, змінюємо робо­ту, переїжджаємо до іншого міста, ми демонструємо соціальну мобільність.

Існують декілька видів соціальної мобіль­ності. Це, перш за все, горизонтальна та вер­тикальна мобільність. Горизонтальна мо­більність — це переміщення у соціальному просторі, які не призводять до змін соціального статусу індивіда.

Прикладом може бути перехід спеціаліста, скажімо юриста, з од­нієї компанії до іншої, якщо не змінюється посада, прибуток, об­сяги влади.

Вертикальна мобільність, навпаки, — це такі пере­мішання, які спричиняють зміни у соціальному статусі.

Вертикальна мобільність може бути висхідна і низхідна.

Висхідна соціальна мобільність це пересування індивіда чи групи, яке призводить до підвищення соціального статусу. Наприклад, студент отримує диплом про вищу освіту і стає мо­лодим спеціалістом, або спеціаліст з інформаційних технологій стає керівником проекту.

Низхідна соціальна мобільність — це пересування індивіда чи групи, результатом якого є зниження соціального статусу. Наприклад, партія не отримує підтримки на парламентських виборах, і її верхівка втрачає депутатські мандати.

За П. Сорокіним, каналами соціальної мобільності називають соціальні інститути, потрапляючи до сфери впливу яких індиві­ди можуть піднятися соціальними сходами. Це схоже на ліфти, які допомагають піднятися на вищі поверхи будинку.

П. Сорокін визначив такі основні канали соціальної мобіль­ності як армія, церква, економічні і політичні організації, інсти­тут освіти і інститут шлюбу та сім’ї.

V.Закріплення вивченого матеріалу

1.Визначте поняття соціальної структури.

2.Які соціальні спіль­ноти утворюють соціальну структуру з точки зору категоріальної моделі?

3.Дайте визначення терміна «соціальна стратифікація». Які форми соціальної стратифікації Вам відомі?

4.Які типи соціальної стратифікації існували на теренах України?

5.У чому полягає зміст поняття «соціальний клас»?

6.Проаналізуйте класову структуру сучасного українського суспільства з точки зору різних підходів.

7.Наведіть приклади різних типів соціальної мобільності.

8.Назвіть канали вертикальної і горизонтальної мобільності, що фун­кціонують в українському суспільстві. Проаналізуйте кожен канал за такою схемою: 1) чи с в мене бажання скористатися даним каналом? (якщо ні, перейдіть до наступного каналу); 2) переваги, які надають мені можливості для використання даного каналу; 3) мої слабкі риси, які можуть спричинити проблеми під час використання даного кана­лу. Порівняйте результати аналізу різних каналів, виберіть той канал мобільності, при використанні якого Ви маєте найбільше переваг і найменше слабких сторін.

VI.Підсумки уроку

У соціології склалося досить багато концепцій і теорій, що ставлять у центр своєї уваги вивчення соціальної структури. І хоча підходи до визначення соціальної структури значно відрізняються один від одного, більшість з них ставить акцент на детермінуючій ролі соціальної структури стосовно елементів, що входять до її складу, і підкреслює її динамічний характер.

Узагальнення відповідей учнів. Виставлення оцінок, коментарі до них.

VII.Домашнє завдання: конспект, Лукашевич М.П., Туленков М.В. Соціологія. К.: Каравела, 2006. [ст. 90-98]