Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки_ДИПЛОМ_11-12.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
240.13 Кб
Скачать
    1. Додатки

Додатки оформлюють як продовження дипломної роботи на наступних її сторінках або у вигляді окремої частини (книги), розміщуючи їх у порядку появи посилань у тексті роботи, включаючи їх у загальну нумерацію сторінок.

Якщо додатки оформляють на наступних сторінках дипломної роботи, кожний такий додаток повинен починатися з нової сторінки. Додаток повинен мати заголовок, надрукований угорі малими літерами з першої великої літери симетрично відносно тексту сторінки. Посередині рядка над заголовком малими літерами з першої великої літери друкується слово «Додаток В» і велика літера, що позначає додаток.

Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Є, І, Ї, Й, О, Ч, Ь, наприклад, додаток А, додаток Б. Один додаток позначається як додаток А. Додаток повинен мати змістовний заголовок.

При оформленні додатків окремою частиною (книгою) на титульному аркуші під назвою магістерської роботи друкують великими літерами слово «ДОДАТКИ».

Текст кожного додатку за необхідності може бути поділений на розділи й підрозділи, які нумерують у межах кожного додатку. У цьому разі перед кожним номером ставлять позначення додатку (літеру) і крапку, наприклад, А.2 - другий розділ додатку А; В.3.1 - перший підрозділ третього розділу додатку В.

Ілюстрації, таблиці та формули, розміщені в додатках, нумерують у межах кожного додатку, наприклад: рис. А.1.2 - другий рисунок першого розділу додатку А); формула (А.1) - перша формула додатку А.

4. Оформлення дипломної роботи

Оформлення дипломної роботи здійснюється відповідно до вимог ВАК України. Обсяг дипломної роботи без додатків повинен бути не менше 80 сторінок.

Дипломні роботи варто оформляти у вигляді книги в м'якому плетінні. Текст повинен бути видрукуваний на друкуючому пристрої, формат паперу – А4 печатка одностороння, шрифт Times New Roman 14 через 1,5 інтервалу, поля: верхнє й нижнє - 20 мм, для сторінок з непарним номером ліве - 20 мм, праве - 10 мм, для сторінок з парним номером ліве - 10 мм, праве -20 мм.

Сторінки нумерують у такий спосіб. Титульний аркуш вважають сторінкою 1, його зворотний бік не враховують. Завдання вважають сторінкою 2, реферат - сторінкою 3. Номера сторінок 1,2,3, і 4 не ставлять. Наступний текст («Зміст» і далі) нумерують як сторінки 5,6 і т.д.

Заголовки розділів і підрозділів виділяють розміром і типом шрифтів. Описки й графічні неточності в роботі допускається виправляти підчищенням, зафарбовуванням білою фарбою або заклеюванням смужкою білого паперу з нанесенням на це місце виправленого тексту.

Слова, надруковані прописними буквами: “ЗАВДАННЯ”, “РЕФЕРАТ”, “ЗМІСТ”, “ПЕРЕЛІК СКОРОЧЕНЬ, УМОВНИХ ПОЗНАЧОК, СИМВОЛІВ, ОДИНИЦЬ І ТЕРМІНІВ”, “ВВЕДЕННЯ”, “НАЗВИ РОЗДІЛІВ ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУ”, “ВИСНОВОК”, “СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ”, “ДОДАТОК” повинні служити заголовками відповідних структурних частин дипломної роботи.

Кожну структурну частину дипломної роботи необхідно починати з нового аркуша. Сторінки дипломного проекту нумеруються арабськими цифрами у верхньому правому куті сторінки без крапки в кінці.

Розділи (глави) повинні мати порядкову нумерацію й позначатися арабськими цифрами із крапкою в кінці. Вступ й висновок не нумеруються.

Підрозділи нумеруються арабськими цифрами в межах кожного розділу, наприклад:

2.3 (третій підрозділ другого розділу) перше речення даного пункту розпочинають з нового рядка;

2.3.3 (третій підрозділ другого розділу, п.2.3) перше речення даного підпункту розпочинають після назви, в кінці якої стоїть крапка.

Розділи (глави) починаються з нового аркуша. Заголовки розділів друкують прописними буквами, а заголовки підрозділів - рядковими (крім першої прописної).

Перенесення слів у заголовках не допускаються. Крапки в кінці заголовків не ставлять. Якщо заголовок складається з декількох пропозицій, їх розділяють крапкою. Підкреслювати заголовки не допускається.

Ілюстрації виконують чорнилом або тушшю чорних кольорів, або друкують на ПК у тексті. Малюнки, виконані на кальці, фотографії форматом менше А4 повинні бути наклеєні на стандартні аркуші паперу. Ілюстрації можуть бути розташовані в тексті дипломної роботи після першого посилання на них так, щоб їх було зручно розглядати без повороту тексту або з поворотом за годинниковою стрілкою. Ілюстрація може мати назву й написи, що пояснюють її призначення. Назва малюнка розташовується під малюнком. Написи, що пояснюють, розташовуються за назвою ілюстрації. Ілюстрації позначають словом “Рис.” і нумерують арабськими цифрами в межах розділу. Наприклад: Рис. 3.2 (другий малюнок третього розділу).

Наприклад:

Рис. 3.2 Графік сплати простих відсотків

Таблицю розміщують після першого згадування, так, щоб її було зручно читати без повороту тексту або з поворотом за годинниковою стрілкою.

Таблиця може мати заголовок, що починається із великої букви.

Таблиці нумеруються арабськими цифрами в межах розділу. Над таблицею праворуч міститься слово “Таблиця” з порядковим номером (без знака номера). Наприклад “Таблиця 2.1” (перша таблиця другого розділу)

На всі таблиці повинні бути посилання в тексті, наприклад: “... у табл. 2.1”.

При використанні формул необхідно дотримуватися певних правил.

Найбільші, а також довгі і громіздкі формули, котрі мають у складі знаки суми, добутку, диференціювання, інтегрування, розміщують на окремих рядках. Це стосується також і всіх нумерованих формул. Для економії місця кілька коротких однотипних формул, відокремлених від тексту, можна подати в одному рядку, а не одну під одною. Невеликі і нескладні формули, що не мають самостійного значення, вписують всередині рядків тексту.

Формули потрібно набирати у вмонтованому в MS WORD редакторі формул Equation, мінімальний розмір індексів формул -8.

Рівняння і формули треба виділяти з тексту вільними рядками, якщо до них є пояснення. Пояснення значень символів необхідно привести безпосередньо під формулою в тій послідовності, у якій вони представлені у формулі. Значення кожного символу треба подати з нового рядка. Перший рядок починають зі слів “де” без двокрапки.

Наприклад:

PV=An : (1+i)n ,

де PV - поточна вартість, млн. грн.;

An - обсяг інвестицій в n-й період, млн. грн.;

i - ставка дисконтування, % у рік;

n - число періодів, років.

Формули нумеруються в межах розділу арабськими цифрами тільки при наявності посилань на них у тексті.

Наприклад:

PV=An : (1+i)n , (2.4)

(четверта формула другого розділу).

Вище і нижче кожної формули потрібно залишити не менше одного вільного рядка. Якщо рівняння не вміщується в один рядок, його слід перенести після знака рівності (=), або після знаків плюс (+), мінус (-), множення.

Нумерувати слід лише ті формули, на які є посилання в наступному тексті, інші нумерувати не рекомендується.

Порядкові номери позначають арабськими цифрами в круглих дужках біля правого поля сторінки без крапок від формули до її номера. Номер, який не вміщується у рядку з формулою, переносять у наступний нижче формули. Номер формули при її перенесенні вміщують на рівні останнього рядка. Якщо формулу взято в рамку, то номер такої формули записують зовні рамки з правого боку навпроти основного рядка формули. Номер формули-дробу подають на рівні основної горизонтальної риски формули.

Номер групи формул, розміщених на окремих рядках і об'єднаних фігурною дужкою (парантезом), ставиться справа від вістря парантеза, яке знаходиться в середині групи формул і спрямовано в сторону номера.

Загальне правило пунктуації в тексті з формулами таке: формула входить до речення як його рівноправний елемент. Тому в кінці формул і в тексті перед ними розділові знаки ставлять відповідно до правил пунктуації.

Двокрапку перед формулою ставлять лише у випадках, передбачених правилами пунктуації, а) у тексті перед формулою є узагальнююче слово; б) цього вимагає побудова тексту, що передує формулі.

Розділовими знаками між формулами, котрі йдуть одна під одною і не відокремлені текстом, можуть бути кома або крапка з комою безпосередньо за формулою до її номера.

Розділові знаки між формулами при парантезі ставлять всередині парантеза. Після таких громіздких математичних виразів, як визначники і матриці, можна розділові знаки не ставити.

Дипломну роботу варто оформити у вигляді книги.