Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСАЧ по ЕП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
687.62 Кб
Скачать

2.1.2. Вартісна характеристика основних виробничих фондів

Основні фонди – це засоби праці, які неодноразово беруть участь у виробничому процесі, не змінюючи при цьому своєї первинної форми. Їх вартість переноситься на вартість готової продукції частинами, в міру зношення, шляхом амортизаційних відрахувань.

Залежно від участі у процесі виробництва, тобто від ступеня їх впливу на предмет праці, основні фонди поділяються на активну і пасивну частини. До активної частини належать: робочі машини й механізми, транспортні засоби, силові машини і устаткування, технологічні лінії, виробничий інструмент, інвентар тощо, тобто все те, що приймає безпосередню участь у виробничому процесі. До пасивної – будівлі, споруди, передавальні пристрої тощо.

Завдання цього розділу роботи має на меті розрахувати середньорічну вартість виробничих фондів, їх вартість залежно від часу та стану, суми амортизації, та основні показники ефективності використання основних фондів.

Виконання завдання носить комплексний характер, тому що результати розрахунків кожної складової його є початковими даними для виконання наступного.

Основоположним є виконання структури та середньорічної вартості основних виробничих фондів. Середньорічна вартість визначається в середньому за 12 місяців по кожній групі фондів з рахунком часу дії введених та бездіяльності тих, що вибувають до кінця року.

Середньорічна вартість основних фондів підприємства розраховується за формулою:

(2.1)

тис. грн.,

де - вартість основних фондів на початок звітного року;

- вартість основних фондів, що вводяться протягом року, тис. грн.;

- вартість основних фондів, виведених з експлуатації за звітний період, тис. грн.

Основні фонди, що беруть участь у процесі виробництва, поступово втрачають первісні характеристики через зношення. Під зношенням основних фондів розуміється втрата їх вартості. Розрізняють два види зношення: фізичне та моральне. Фізичне зношення настає під впливом навколишнього середовища і експлуатаційних навантажень.

Моральне зношення – це знецінення діючих основних фондів до настання їх повного фізичного зношення. Найчастіше воно відбувається під впливом НТП,

або внаслідок здешевлення їх виробництва в сучасних умовах. Просте відтворення основних фондів забезпечується амортизаційними відрахуваннями.

Амортизація – це процес перенесення вартості основних фондів на вартість готової продукції частинами з метою її повного відшкодування.

На всіх виробничих підприємствах для відшкодування зношення основних фондів протягом року розраховується річна сума амортизаційних відрахувань. ЇЇ розмір залежить від встановленої норми амортизації і визначається за формулою:

(2.2)

тис. грн.,

де – середньорічна вартість основних виробничих фондів, тис. грн.;

На – середня норма амортизації основних фондів – 15%.

На кожному підприємстві за звітний період відбувається рух основних фондів. Для характеристики та аналізу стану основних фондів, пошуку шляхів підвищення ефективності використання розраховуються наступні показники:

а) коефіцієнт оновлення основних фондів, який дає оцінку стану основних фондів і розраховується як відношення суми введених в дію на підприємстві основних фондів до її середньорічної величини

(2.3)

,

де – вартість введених протягом року основних фондів, тис. грн.

– вартість основних фондів на кінець року, тис.  грн.

б) коефіцієнт вибуття характеризує рух основних фондів на підприємстві в залежності від їх зношення, розраховується за формулою:

(2.4)

де – вартість виведених з експлуатації основних фондів протягом року, грн.;

– вартість основних фондів підприємства на початок року, тис. грн.

в) коефіцієнт приросту основних фондів – характеризує зміни в якісному стані основних фондів підприємства за звітний рік:

(2.5)

,

де – вартість введених протягом року основних фондів, тис. грн.;

– вартість виведених з експлуатації основних фондів протягом року, тис. грн.;

– середньорічна вартість основних фондів , тис. грн.