Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСАЧ по ЕП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
687.62 Кб
Скачать

1.3.Правові основи функціонування підприємства.

Майно локомотивного депо Київ-Пасажирський становлять основні фонди і оборотні кошти, а також інші цінності, вартість яких відображається у балансі підрозділу, воно відноситься до державної власності, є складовою частиною майна залізниці і закріплюється за локомотивним депо Київ-Пасажирський на праві господарського відання.

Локомотивне депо Київ-Пасажирський користується та розпоряджається зазначеним майном, вчиняючи щодо нього дії, які не суперечать чинному законодавству, Статуту Державного територіально-галузевого об'єднання «Південно - Західна залізниця» та цьому Положенню.

Локомотивне депо Київ - Пасажирський має право відчужувати, віддавати в управління, в оренду, в заставу закріплене за нею майно, що належить до основних фондів, тільки за згодою ДТГО «Південно - Західна залізниця» та погодженням вищих органів управління майном.

Джерелами формування майна депо є:

- майно передане Південно-Західною залізницею; доходи, отримані від надання послуг та реалізації продукції основної діяльності, а також від інших видів фінансово-господарської діяльності;

- безоплатні та благодійні внески, пожертвування підприємств, організацій та громадян;

- кредити банків та інших кредиторів;

- інше майно, набуте на підставах, не заборонених чинним законодавством України.

Господарська, економічна та соціальна діяльність відокремленого підрозділу.

Основним узагальнюючим показником фінансових результатів виробничо-господарської діяльності депо є прибуток (дохід), отриманий від наданих послуг перевезення пасажирів, а також від інших видів фінансово-господарської діяльності, не заборонених законодавством України, в тому числі прибуток від підсобно-допоміжної діяльності, який передається до Галузевої служби локомотивного господарства для подальшого перерозподілу.

На підставі довіреності, виданої начальником залізниці, локомотивне депо може укладати господарські договори, набувати майнові та немайнові права для залізниці, представляти інтереси залізниці у судах всіх інстанцій.

Локомотивне депо Київ-Пасажирський забезпечує локомотивами всі встановлені дільниці обслуговування та несе відповідальність за безперервну подачу локомотивів.

Депо свою виробничо-господарську діяльність планує і здійснює її відповідно до планів, доведених галузевою службою локомотивного господарства ДТГО «Південно-Західна залізниця», у відповідності з виробничими завданнями залізниці, кошторисом експлуатаційних витрат депо економічними нормативами.

Локомотивне депо забезпечує проведення поточного ремонту та технічного обслуговування тягового рухомого складу у відповідності з діючими правилами і положеннями.

Локомотивне депо розробляє виробничо-фінансовий план витрат, метою якого є забезпечення ефективного використання державного майна та недопущення втрат фінансових ресурсів, який узгоджується та затверджується галузевою службою локомотивного господарства залізниці.

Депо веде оперативний, статистичний, бухгалтерський та податковий облік господарської діяльності. В установлені терміни складає та надає за призначенням оперативну, бухгалтерську, податкову та статистичну звітність.

Взаємовідносини депо з іншими суб'єктами господарювання в сфері виробничої діяльності здійснюються на договірній основі.

Локомотивне депо забезпечує безпеку руху поїздів, зберігання матеріальних ресурсів, протипожежну безпеку на тяговому рухомому складі і в приміщеннях, які підпорядковані депо.

Локомотивне депо забезпечує своїм працівникам безпечні умови праці, заробітну плату та соціальний захист працівників на основі єдиної політики, що проводиться на залізничному транспорті, запровадження галузевих і міжгалузевих норм праці та системи матеріального стимулювання в залежності від місцевих умов, виконання норм трудового законодавства.

Соціальний розвиток трудового колективу депо здійснює на підставі чинного законодавства України, колективного договору і Положення.

Контроль та ревізія виробничої і господарської діяльності локомотивного депо здійснюється Південно-Західною залізницею та іншими органами державної влади згідно чинного законодавства України.

Виконувати норми і вимоги щодо охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання і відтворення природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки.

Створювати належні умови для високопродуктивної праці, забезпечувати додержання законодавства про працю, правил та норм охорони праці, соціального страхування, прав працівників, гарантованих законодавством про охорону праці, функціонування управління охороною праці.

Управління відокремленим підрозділом і повноваження трудового колективу.

Керівництво локомотивним депо здійснює його начальник.

Призначення та звільнення начальника і головного бухгалтера депо здійснює начальник Південно - Західної залізниці.

Начальник локомотивного депо Київ - Пасажирський в межах своїх повноважень приймає рішення з питань основної і допоміжної виробничо-господарської діяльності депо, погоджуючи їх з Дії О «Південно - Західна залізниця».

Начальник локомотивного депо Київ - Пасажирський:

  • несе повну відповідальність за стан справ та діяльність депо;

  • на підставі довіреності, виданої начальником Державного територіально-галузевого об'єднання «Південно - Західна залізниця» діє від імені залізниці, представляє її в усіх установах та організаціях в межах наданих прав, укладає договори;

  • розпоряджається коштами та майном депо, відповідно до чинного законодавства, в межах своїх повноважень;

  • відкриває рахунки в установах банку;

  • несе відповідальність за виконання фінансових планів, за раціональне і ефективне використання державного майна;

  • приймає на роботу та звільняє з роботи працівників депо у відповідності до чинної на залізниці номенклатури посад;

  • в межах своєї компетенції видає накази, вказівки та розпорядження обов'язкові для всіх працівників локомотивного депо;

  • застосовує заходи дисциплінарного впливу до працівників депо за порушення трудової і виробничої дисципліни;

  • несе матеріальну відповідальність за шкоду завдану локомотивному депо Київ-Пасажирський згідно чинного законодавства України;

  • забезпечує дотримання вимог комерційної таємниці в виробничо-господарській діяльності.

Повноваження трудового колективу локомотивного депо Київ-Пасажирський реалізуються загальними зборами (конференцією), через його уповноважені органи згідно з чинним законодавством.

Взаємовідносини трудового колективу локомотивного депо з адміністрацією локомотивного депо регулюються чинним законодавством України, Положенням і колективним договором.

Вирішення соціально-економічних питань, що стосуються діяльності локомотивного депо, готуються і приймаються за участю уповноважених органів трудового колективу і відображаються у колективному договорі. Колективним договором також регулюються питання охорони праці, виробничі та трудові відносини трудового колективу з адміністрацією локомотивного депо. Суперечки, що виникають при укладанні і виконанні колективного договору вирішуються в порядку встановленому законодавством України.

Право укладання колективного договору від імені власника надається начальнику локомотивного депо Київ-Пасажирський, а від імені трудового колективу уповноваженому ним органу.