Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТП_Бак_методичка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
197.12 Кб
Скачать

4.2. Вимоги щодо оформлення звіту

Звіт оформляється за допомогою комп’ютера. Допомогу студентові щодо комп’ютерного оформлення звіту надає керівник практики. В обов’язки керівника поряд з іншим входить також перевірка звіту на предмет відповідності його оформлення вимогам цих Методичних рекомендацій.

Друк здійснюється на одній стороні аркуша білого паперу формату А4 (210х297 мм) через півтора міжрядкових інтервали (до 30 рядків на сторінці), шрифтом Times New Roman, розміром 14 пт.

Текст необхідно розміщати на аркуші, дотримуючись таких розмірів полів: ліве, верхнє і нижнє – не менше 20 мм; праве – не менше 10 мм. Щільність тексту повинна бути однаковою.

Кожен абзац повинен розпочинатися з абзацного відступу (не менше 1 см). Абзаци не повинні бути відокремлені один від одного інтервальними відступами.

Текст основної частини поділяють на розділи та підрозділи. Заголовки структурних частин роботи (ЗМІСТ, ВСТУП, ВИСНОВКИ, СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ, ДОДАТКИ) та розділів друкуються симетрично до тексту (по центру сторінки) великими літерами. Заголовки підрозділів друкуються малими літерами з першої великої. Крапку в кінці заголовка не ставлять. Підкреслювати заголовки та переносити в них слова не дозволяється. Якщо заголовок складається з двох або більше речень, їх розділяють крапкою. Відстань між заголовком та текстом повинна складати один інтервал.

Кожен розділ звіту потрібно починати з нової сторінки.

Якщо основна частина звіту складається лише з пунктів, то не потрібно кожен пункт починати з нової сторінки.

Ілюстрації (рисунки з діалоговими вікнами, схеми, графіки, діаграми тощо) і таблиці в тексті звіту необхідно подавати безпосередньо після тексту, де вони згадані вперше, або на наступній сторінці. Ілюстрації можна розміщувати і в додатках, групуючи їх відповідно до змісту. У тексті необхідно створювати посилання на відповідні додатки.

Нумерацію сторінок, розділів, підрозділів, рисунків, таблиць подають арабськими цифрами без символу №.

Першою сторінкою пояснювальної записки є титульний лист, другою – бланк завдання на практику, які входять до загальної нумерації сторінок. На титульному листі та на бланку завдання номер сторінки не ставлять. Нумерація починається з третьої сторінки. Номери сторінок проставляють у правому верхньому куті сторінки без крапки.

Номер розділу ставлять після слова РОЗДІЛ, після номеру крапку не ставлять, потім з нового рядка друкують заголовок розділу. Наприклад:

РОЗДІЛ 2

Алгоритми виконуваних операцій

Підрозділи нумерують у межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу. В кінці номера підрозділу повинна стояти крапка, наприклад: “2.3.” (третій підрозділ другого розділу). Потім у тому ж рядку йде заголовок підрозділу. Наприклад:

2.3. Формування бланку замовлення

Якщо основна частина складається лише з пунктів, то вони нумеруються арабськими цифрами, наприклад:

3. Інструкція для користувача

Якщо у звіті є декілька додатків, то вони нумеруються, наприклад: Додаток 1.

Ілюстрації і таблиці, розміщені на окремих сторінках роботи включають до загальної нумерації сторінок. Таблицю, рисунок або схему розміри, яких перевищують формат А4, враховують як одну сторінку і розміщують у відповідних місцях після згадування в тексті або у додатках.

Всі ілюстрації, які використовуються у звіті, повинні бути підписані та пронумеровані послідовно в межах розділу арабськими цифрами. Номер рисунка складається з номера розділу і порядкового номера рисунка, розділених крапкою, наприклад підпис першого рисунку другого розділу матиме вигляд:

Рис. 2.1. Головне вікно програми

Номер ілюстрації, її назву і пояснювальні підписи розміщують зразу ж під ілюстрацією, вирівнюючи по центру відносно полів аркуша.

Якщо основна частина звіту складається лише з пунктів, то нумерація рисунків є наскрізною для всієї роботи.

Дозволяється на одному аркуші розміщати декілька ілюстрацій. На всі ілюстрації мають бути посилання у тексті.

Ілюстрації, які розміщено в додатках, також повинні бути пронумеровані та підписані. Наприклад, підпис

Рис. Д1.5. Повідомлення про помилку введення

стосується п’ятого рисунку з додатку 1.

Цифровий матеріал подається у формі таблиць, кожна з яких повинна мати заголовок. В правому верхньому куті над відповідним заголовком таблиці розміщують напис ”Таблиця” із зазначенням її номера. Нумерація таблиць аналогічна до нумерації рисунків, тобто номер складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, між якими ставиться крапка (або лише з порядкового номера таблиці, якщо звіт містить лише пункти основної частини). Приклад оформлення таблиці наведено нижче.

Таблиця 1.4.

Властивості об’єкта

Властивість

Визначає

Name

Ім'я компонента

ColCount

Кількість стовпців таблиці

RowCount

Кількість рядків таблиці

Якщо таблиця не поміщається на одній сторінці, то її можна перенести на наступну. У цьому випадку на наступній сторінці роботи у правому верхньому куті пишуть:

Продовження табл. 1.4

Заголовки граф таблиці починаються великою літерою, підзаголовки – маленькою, якщо вони складають одне речення із заголовком, і великою, якщо вони є самостійними. Висота рядків повинна бути не меншою 8 мм. Графу з порядковими номерами рядків у таблиці не роблять.

Таблицю після першого посилання на неї у тексті розташовують так, щоб її можна було читати без повороту роботи, або, якщо це неможливо, з поворотом за годинниковою стрілкою.

Формули та умовні позначення розміщають в тексті безпосередньо після посилань на них, посередині сторінки. Їх щільність повинна бути приблизно такою ж, як щільність основного тексту. Вище і нижче кожної формули або рівняння слід залишати не менше одного вільного рядка.

Формули нумеруються арабськими цифрами в межах розділу. Номер ставлять з правого боку аркуша на рівні формули в круглих дужках. Значення символів і числових коефіцієнтів формул повинні наводитись безпосередньо під формулою послідовно запису у формулі. Значення кожного символу і числового коефіцієнта записуються з нового рядка. Перший рядок розшифровки починають зі слова “де” без двох крапок після нього. Переносити формули чи рівняння на наступний рядок дозволяється тільки на знаках виконуваних операцій (“+”, “-“, “х”, “:”), повторюючи знак операції на початку наступного рядка.

Аналогічно до формул можна описувати і інструкції мови програмування. Приклад інструкції з відповідним описом наведено нижче.

for лічильник := поч_знач to кін_знач do

begin (2.1)

// тіло циклу (інструкції, які виконуються декілька разів)

end

де лічильник – змінна-лічильник, яка визначає повторення інструкцій тіла;

поч_знач – вираз, який визначає початкове значення лічильника циклу;

кін_знач – вираз, який визначає кінцеве значення лічильника циклу.

Посилання на ілюстрації, формули, таблиці звіту вказують порядковими номерами. Наприклад: рис. 2.1, формула (3), табл. 1.1, додаток 2.

У повторних посиланнях на ілюстрації і таблиці, слід писати скорочено слово “дивись”, наприклад: див. табл.1.3., див. рис. 1.2.

Посилання в тексті на літературні джерела слід зазначити порядковим номером за переліком літературних джерел, виділеним двома квадратними дужками, наприклад: “у роботах [1-3]...”.

Переліки, за потреби, можуть бути наведені всередині пунктів або підпунктів. Перед переліком ставлять двокрапку. Перед кожною позицією переліку слід ставити малу літеру української абетки з дужкою, або не нумеруючи – дефіс.

Примітки вміщують у тексті за необхідності пояснення змісту тексту, таблиці або ілюстрації. Примітки розташовують безпосередньо після тексту, таблиці, ілюстрації, яких вони стосуються. Слово “Примітка” друкують з великої літери з абзацного відступу з крапкою і з великої літери в тому ж рядку подають текст примітки.

Першоджерела, включені у список використаної літератури, повинні мати бібліографічний опис – сукупність бібліографічних відомостей про документ, наведених за певними правилами, необхідних та достатніх для загальної характеристики та ідентифікації документа.

Додатки оформляють як продовження звіту, розміщуючи їх у порядку посилань в основному тексті. Кожний додаток починається з нової сторінки. У верхньому правому куті пишуть слово “Додаток” з відповідним номером. Нумерація додатків повинна бути наскрізною, арабськими цифрами. Кожний додаток повинен мати змістовний заголовок. Наприклад:

Додаток 7

Текст процедури