Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТП_Бак_методичка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
197.12 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, молоді та спорту УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА»

Інститут підприємництва та перспективних технологій

Факультет економіки та інформаційних технологій

Кафедра інформаційних систем і технологій

Програма та методичні вказівки

до ТЕХНОЛОГІЧНОЇ практики

для підготовки студентів за освітньо-кваліфікаційним рівнем

"молодший спеціаліст" спеціальності 5.05010101

Обслуговування програмних систем та комплексів ”

затверджено на засіданні кафедри

інформаційних систем та технологій

Протокол № 5 від 22.12.2011р.

Львів – 2011

Рекомендовано до друку Науково-методичною радою Інституту підприємництва та перспективних технологій (протокол № 5 від 22. 02. 2012 р.).

Укладач Навитка М.Л., асистент

Технологічна практика: методичні вказівки до проходження технологічної практики студентами напряму 5.05010101 “ Обслуговування програмних систем та комплексів ”/ Укл.: М.Л. Навитка – Львів: Видавничий відділ НН ІППТ НУ «Львівська політехніка», 2012. – 14с.

Відповідальний за випуск Матвійчук Я.М, зав. кафедри інформаційних

систем і технологій, д.т.н., проф.

Рецензент Пелешко Д. Д. – проф. д.т.н. кафедри ІТВС

НУ «Львівська політехніка»

Оригінал-макет підготовлено у видавничому відділі НУ « Львівська політехніка»

НН Інституту підприємництва та перспективних технологій

© Навитка М. Л., 2011

© НН ІППТ НУ «Львівська політехніка», 2011

Зміст

Вступ

1. Мета та завдання технологічної практики

2. Зміст практики

2.1. Програма практики

2.2. Календарний графік

3. Форми та методи контролю

4. Вимоги до звіту

4.1. Структура звіту

4.2. Вимоги щодо оформлення звіту

Вступ

У зв’язку з швидким розвитком інформаційно-комунікаційних технологій, постійним збільшенням обсягів інформації гостро відчувається нестача кваліфікованих спеціалістів з обслуговування й експлуатації комп’ютерних та інформаційних систем. Саме в цьому напрямі підготовки фахівців працює кафедра інформаційних системи та технологій науково-навчального Інституту підприємництва та перспективних технологій. Важливою складовою частиною навчального процесу є практична підготовка студентів. Технологічна практика посідає чільне місце в цій підготовці.

Програма технологічної практики (ТП) для підготовки молодших спеціалістів за спеціальністю 5.05010101 “Обслуговування програмних систем та комплексів ”є основним навчально-методичним документом для студентів, керівників практики від інституту та баз практики (підприємств, установ, тощо). Програма практики дозволяє спланувати та регламентувати діяльність студентів в період навчального процесу, який приходиться на час проведення ТП.

Програма технологічної практики відповідає:

  • положенню про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України;

  • методичним рекомендаціям по складанню програм практики студентів вищих навчальних закладів України;

  • навчальному плану Інституту підприємництва та перспективних технологій;

  • освітньо-професійній програмі та кваліфікаційній характеристиці студентів за освітньо-кваліфікаційним рівнем "молодший спеціаліст" спеціальності 5.080406 "Експлуатація систем обробки та прийняття рішень".

ТП оформляється наказом ректора. Проект наказу не пізніше ніж за тиждень до початку практики підготовлюється кафедрою, візується завідувачем кафедри і через деканат факультету подається у встановленому порядку на підпис ректору. В наказі вказується термін початку і закінчення практики, база практики для кожного студента, прізвище викладача кафедри, який забезпечує загальне керівництво практикою, термін подання студентами звітів про підсумки практики та здачі заліків. Наказ на технологічну практику та програма практики доводяться до студентів перед початком практики на загальних зборах групи (потоку).

Відповідальність за організацію, проведення і контроль практики покладається на керівників вищих навчальних закладів. Навчально-методичне керівництво і виконання програми практики забезпечує кафедра інформаційних систем і технологій. Загальну організацію практики та контроль за її проведенням у інституті здійснює керівник практики, який за рішенням керівника навчального закладу може бути підпорядкований проректору з навчальної роботи.

До керівництва практикою студентів залучаються досвідчені викладачі кафедри, які брали безпосередню участь в навчальному процесі, по якому проводиться практика.

Керівник практики від ІППТ забезпечує проведення організаційних заходів щодо підготовки практики, її якісного проходження згідно з програмою, здійснює контроль за умовами праці та побуту студентів, за обов'язковим проведенням інструктажів з охорони праці та техніки безпеки, виконанням внутрішнього трудового розпорядку дня.

Керівник практики від кафедри зобов’язаний:

  • забезпечити проведення всіх організаційних заходів перед початком практики студентів, а саме провести інструктаж про порядок проходження практики, надати студентам-практикантам необхідні документи (програма, щоденник, календарний план, індивідуальне завдання, методичні рекомендації тощо);

  • повідомити студентів про систему звітності з практики, прийняту на кафедрі;

  • разом з керівником практики від бази практики забезпечувати високу якість її проходження згідно з програмою;

  • надавати консультації з питань, що стосуються індивідуального завдання;

  • подати завідуючому кафедрою письмовий звіт про проведення практики із зауваженнями та пропозиціями щодо поліпшення практики студентів.

В кінці практики керівник практики записує в щоденник висновок про роботу студента за час практики, виставляє оцінку та підписує щоденник. Керівник практики від кафедри у складі комісії приймає заліки з практики.

Студент при проходженні практики зобов’язаний:

  • до початку практики одержати від керівника практики від кафедри консультації щодо оформлення всіх необхідних документів;

  • своєчасно прибути на базу практики та пройти інструктаж з техніки безпеки та охорони праці на підприємстві;

  • вивчити та суворо дотримуватися правил охорони праці, техніки безпеки та виробничої санітарії;

  • вести щоденник, в якому записувати відомості про проведену роботу,

  • у повному обсязі виконати всі завдання, передбачені програмою практики і вказівками її керівників;

  • нести відповідальність за виконану роботу;

  • своєчасно підготувати усі необхідні документи, пов’язані з проходженням практики;

  • своєчасно скласти залік з практики.

Після закінчення практики студент зобов’язаний здати на кафедру звіт та щоденник практики, здати залік в термін, встановлений наказом ректора.

При оцінці підсумків роботи студента на практиці приймається до уваги характеристика, яка дається керівником практики від підприємства.

1. Мета та Завдання технологічної практики

Мета практики – підготуватись до самостійної роботи в початковій посаді техніка-програміста, техніка обчислювального (інформаційно-обчислювального) центру, оператора обчислювальних машин (ІІ та І категорії); поглибити та закріпити теоретичні знання.

Завдання практики – допомогти студентам набути досвід практичної роботи в колективі при вирішенні однієї із задач діяльності бази практики – застосування комп’ютерних технічних засобів і програмного забезпечення для збору і обробки інформації в цілях її аналізу та вироблення пропозицій щодо прийняття рішень в різних галузях управлінської, економічної та технічної діяльності.

Виконання завдань ТП повинно закріпити і поглибити знання з вивчених дисциплін, у тому числі ”Організація баз даних і знань”, ”Інформаційні системи в підприємництві”, ”Операційні системи”, ”Комп’ютерні мережі”, ”Технології створення та проектування програмних продуктів”, ”Основи програмування та алгоритмічні мови”, ”Об’єктно-орієнтоване програмування”, ”Комп’ютерна схемотехніка та архітектура комп’ютерів”, "Сучасні системи автоматизації математичних розрахунків",”Економіка і організація виробництва” та ін.

У результаті проходження практики студент бере участь у аналізі загальної структури та видів діяльності бази практики, комп’ютерного забезпечення та інформаційних технологій, що запроваджені на підприємстві; формує рекомендації щодо покращення та удосконалення кваліфікованого використання сучасних засобів комп’ютерної техніки та інформаційних технологій для постановки і вирішення задач, пов’язаних із розробкою різнотипної інформації, її коректним представленням.

2. Зміст практики

Студенти починають проходити практику після ввідного інструктажу, що проводиться на кафедрі, маючи заповнені та затверджені за встановленою формою щоденники практики та конкретні індивідуальні завдання, які видаються і затверджуються кафедрою.

На підприємстві студенти проходять інструктаж з правил техніки безпеки й охорони праці (загальний для бази практики та на конкретному робочому місці).

Зміст і послідовність практики визначається програмою, яка розроблена кафедрою інформаційних систем і технологій згідно з навчальним планом.

2.1. Програма практики

Програма технологічної практики включає шість пунктів–завдань:

  1. Ознайомлення із загальною організаційною структурою та видами діяльності на базі практики

  2. Ознайомлення зі застосуванням комп’ютерних технічних засобів і програмного забезпечення для збору та обробки інформації діяльності бази практики

  3. Аналіз та вироблення пропозицій щодо застосування комп’ютерних технічних засобів і програмного забезпечення в галузі економічної діяльності бази практики.

  4. Збір та обробка необхідних матеріалів для оптимального вибору комп’ютерних технічних засобів і програмного забезпечення на даній базі практики.

  5. Критична оцінка розроблених рекомендацій

  6. Підготовка та оформлення документації

Кожен пункт програми – це окремий вид діяльності студента, який повинен завершитися написанням короткого звіту про виконану роботу. Зокрема після виконання п.1. Програми необхідно підготувати коротку (1–2 стор.) характеристику бази практики, вказавши сферу діяльності бази практики та охарактеризувавши її організаційну структуру. При цьому не потрібно переписувати нормативні документи, яке регламентують діяльність установи чи підприємства.

Виконання пп. 2, 3. Програми повинно завершитися написанням короткого опису (1–2 стор.) наявного на базі практики комп’ютерного інформаційного забезпечення (опис технічних характеристик комп’ютерів, наявного програмного забезпечення, наявність чи відсутність доступу до Internet, перспективи покращення чи розширення можливостей). Тут також доцільно вказати кадрове забезпечення установи працівниками, які обслуговують комп’ютерне та програмне забезпечення, їх фаховий рівень.

Пп. 4 та 5 передбачають збір інформації, пов’язаної з оптимізацією застосувань інформаційних технологій.

Саме ці пункти програми є основним і визначальним при захисті звіту практики. Вони можуть бути реалізованими декількома студентами, які проходять практику на одній базі, проте кожен студент повинен виконувати своє індивідуальне завдання, яке в кінцевому варіанті буде складовою частиною створеного готового продукту.

Після аналізу використання сучасних засобів комп’ютерної техніки та інформаційних технологій базою практики необхідно:

  • охарактеризувати їх з точки зору сучасних стандартів;

  • описати недоліки, які можна, при потребі усунути;

  • визначити основні напрямки удосконалення у вирішенні задач, пов’язаних з обробкою різнотипної інформації (якщо вони потрібні) або подальші кроки щодо їх грамотного представлення.