Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
plan-konspekt_uroku_33__33__33__33__33.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
128 Кб
Скачать

IV формування нових знань

Слово вчителя: «Відкрийте зошити та запишіть тему нашого уроку «Послідовність виготовлення наволочки». Мета уроку- освоєння на практиці технологію виконання машинних швів (подвійного, швів у підгін з закритим зрізом, шов у підгин з закритим зрізом), правила пошиття наволочки. виховуватимемо самостійність і акуратність при виконанні практичної роботи. Залежно від конструкції наволочки, виду оздоблення, застібки складність її виготовлення буває різною.

Чи може бути наволока без клапану?(Застібка-блискавка, гудзики)

Чому деякі наволоки не мають клапану? (Функціональне призначення)

В якому випадку доцільніше використовувати клапан? ( Коли наволока призначена для частого використання)

Які форми і розміри наволок ви зустрічали? (Квадратні стандартні, нестандартні, прямокутні, овальні, круглі, модельні)

Яким має бути оздоблення наволоки? (Помірним, має не заважати функціональному призначенню.) На виробництві для оздоблення використовують швейно-вишивальні машини, які збільшують продуктивність праці і зменшують собівартість виробу, а також розкрійні ножі, які за один раз викроюють наволоки з складеної тканини завтовшки 15-20 сантиметрів. ВТО відбавається у кімнатах з високою температурою. Уявляєте?

Доречі, які професіі пов’язані з процесом виготовлення швейних виробів? (Швея, вишивальниця, дизайнер, закрійник)

Хто відповідає за кінцеві етапи виготовлення? ( Оператор волого-теплової обробки, пакувальник)

Я пропоную вам ознайомитись зі зразками наволочок та пояснити послідовність її пошиття.

(Діти викладають власні думки)

Запишіть у зошити: «У процесі виготовлення наволочки з клапаном спочатку обробляють поперечні зрізи швом упідгин з закритим зрізом з шириною краю в 1сантиметр. Після обробки поперечних зрізів складають деталь наволочки вивиротнім боком всередину по лініям згину так, щоб клапан був зверху, прострочують бокові шрізи швом довжиною в 0,5 сантиметрів, вивертають, прострочують на відстані в 7 міліметрів, прасують наволочку». В інструкційній карті детально показано процес виготовлення наволочки з клапаном (Додаток Г )».

V. Вступний інструктаж

Слово вчителя: «Сьогодні ми будемо шити наволочку, використовуючи набуті знання, намагатимемось виконати акуратний, охайний виріб. При її пошитті ми закріпимо техніки виконання машинних швів, запам’ятаємо послідовність пошиття наволоки. Я пропоную вашій увазі зразки виробів, які ви будете виготовляти (Додаток ). Це як ми бачимо наволоки різної форми-і квадратні, і прямокутні-європейські, і округлої форми з різноманітним декоруванням, однак всі вони легкі у виконанні, для їх пошиття використовуються одні й ті ж самі шви. Давайте розглянемо їх умовне позначення. Замалюйте собі в зошити таблицю «Умовні позначення машинних швів» (Додаток ). Малюнки виконайте ескізно, тобто без використання креслярського приладдя

Перед початком пошиття виробу ви маєте виконати ці шви на окремих клаптиках тканини і продемонструвати їх мені. Лише після цього я дозволю вам приступити до пошиття наволоки. Запам’ятайте, при роботі за швейною машиною ми спочатку опускаємо голку, лапку, а вже потім починаємо строчити. Після того, як прострочили-обов’язково витягніть зметувальну нитку. Зараз я вам покажу як слід починати строчити: опускаємо голку у крайнє нижнє положення, опускаємо лапку, робимо кілька стібків, піднімаємо регулятор довжини стібка нагору(голка в тканині) - машинка починає строчити назад, опускаємо регулятор(голка в тканині) – виконуємо необхідну строчку. ( Демонстрація спочатку в робочому темпіі; розчленовано в повільному темпі з поясненням всіх дій і рухів, знову в робочому темпі.)

При виконанні роботи ви маєте дотримуватись безпеки праці, контролювати себе. Ножиці кладіть справа від себе. При виконанні строчки для її правильності дивіться на край лапки, а не на голку.

При пошитті наволок використовуються передові способи роботи, інноваційні технлогії, але, переважно, на промислових підприємствах, швейні машинки яких самі відрузають нитки і ножиці практично не використовуються.

На етапі складання наволоки і виконання бічних швів, намагайтесь центральну лінію згину і лінію згину клапана розташувати перпендикулярно до бокового зрізу тканини. Лише за такого виконання ваша наволока не матиме перекосів, зморщень, заломів.

При виконанні практичної роботи не залишаємо шпильки в тканині.

В кого є запитання-піднімайте руки. Прошу кожного з вас скласти наволочку на етапі виконання бічних швів та показати мені.

Я оцінюватиму вашу роботу згідно критеріїв, таких як якість строчок, їх рівність, ширина, відповідність технологічним вимогам, дотримання правил безпеки, правильності виконання виробу.

Отож, ви вже знаєте, як виконувати необхідні машинні шви і як правильно скласти тканину перед зшиванням бічних швів, тож ми приступаємо до пошиття наволочки. Розкладаємо швейні машинки, готуємо робочі місця, одягаємо фартушки і косинки. Волосся збираємо під косинку, одягаємо змінне зручне взуття»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]