Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
plan-konspekt_uroku_33__33__33__33__33.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
128 Кб
Скачать

ПЛАН-КОНСПЕКТ УРОКУ З ТРУДОВОГО НАВЧАННЯ

ДАТА: 2. 04. 2012 УРОК № 5

КЛАС: 5-М

ТЕМА УРОКУ: Планування роботи з виготовлення виробу. Послідовність виготовлення виробу. Правила безпечної праці, санітарно-гігієнічні вимоги та організація робочого місця.

МЕТА:

1. Навчальна:

-знати: технологію виконання машинних швів (подвійного, швів упідгін з закритим зрізом, шов упідгин з закритим зрізом), правила пошиття наволочки

-вміти: керувати швейною машиною з нитками, застосовувати набуті знання на практиці;

2. Виховати у дітей повагу до праці, увагу, старанність, охайність, наполегливість, сформувати художній смак, виховати дбайливе ставлення до обладнання, свідомого виконання правил техніки безпеки;

3. Розвити увагу на основі аналізу способу виконання зразка наволочки, логічного мислення, пам’яті, розвиток просторової уяви, розвиток мовлення на основі словесної характеристики виробу щодо форми, назв швів та послідовності трудових операцій, інтересу до предмету трудового навчання.

ДИДАКТИЧНІ ЗАСОБИ:

1. Навчальна програма «Трудове навчання» 5 класи

2. Навчально-методичні посібники:

        • Методика організації проектно-технологічної діяльності учнів на уроках обслуговуючої праці. - Науковий світ, 2003. - 92 с.

  • Попова Г. П., Технология: 5 класс (вариант для девочек): Поурочные планы по учебнику Ю.В.Крупской Ю, Н.И.Лебедевой, Л.В.Литиковой и др. (обработка ткани, продуктов питания, рукоделие), Учитель, 2005

3. Підручники :

  • Трудове навчання. Обслуговуючі види праці. Підручник для 5 кл. загальноосвіт. навч. закладів/Л.І. Денисенко, О.М. Ро манчук, О.П. Гнеденко, Н.А. Калініченко, А.І. Романчук, М.П.Туров. - К.: Педагогічна думка, 2005. - 176 с: іл.

  • Технология. Обслуживающий труд. 5 класс. Учебник для учащихся общеобразовательных учреждений, Вентана-Граф, 2011

  • Трудове навчання. Обслуговуючі види праці, Підручник для 5 кл./ Климук Л.В., Терещук Б.М., Туташинський В.І.,-К.: Арка, 2005

4. Плакати «Будова швейної машини»(Додаток А ), «Заправляння ниток у швейну машину» (Додаток Б), «Правила безпечної праці» (Додаток В), Інструкційні картки виконання машинних швів (Додаток Г )

5. Критерії оцінювання теоретичної частини (Додаток Д ), практичної роботи (Додаток Е)

6. Завдання для усних відповідей у формі лотереї(Додаток )

МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ: швейні машини з ручним та ножним приводами, тканина, нитки, голки, шпильки, подушечка для голок, сантиметрова стрічка, ножиці, крейда, зразки ручних та машинних швів(подвійні, зшивні, крайові: шви упідгін з відкритим та закритим зрізами), зразок наволочки.

ОБ’ЄКТИ ПРАЦІ: наволочка

МІЖПРЕДМЕТНІ ЗВ’ЯЗКИ: між предметами загальноосвітнього циклу: геометрія, креслення. Між темами предмету: «Технічне конструювання», «Знімання мірок. Побудова креслення наволочки», «Виготовлення викрійки, розробка лекала, моделювання виробу», «Розкладка лекал на тканині. Розмічання. Розкрій виробу», «Ознайомлення з будовою швейної машини. Прийом роботи на швейній машині».

ФОРМИ РОБОТИ: індивідуальна, фронтальна.

ТИП УРОКУ: комбінований.

ПЛАН УРОКУ:

1.Організаційна частина 2хвилини

2. Актуалізація опорних знань 5 хвилин

3. Мотивація навчальних діяльності 3 хвилини

4. Формування нових знань 9 хвилин

5. Вступний інструктаж 5 хвилин

6. Самостійна практична робота і поточний інчтруктаж учителя 15 хвилин

7. Закріплення нового навчального матеріалу 4 хвилини

8. Заключний інструктаж 1 хвилина

9. Прибирання робочих місць і приміщення майстерні 1 хвилина

Хід та зміст уроку:

І. ОРГАНІЗАЦІЙНА ЧАСТИНА

Слово вчителя: «Доброго дня, діти. Прошу чергових назвати відсутніх та роздати книжки. Дівчата, які не готові до уроку - візьміть у шафі необхідні матеріали для роботи».

ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ

Слово вчителя: «На минулих уроках ми розглядали будову швейної машинки, правила заправляння нитки, вчилися працювати за машинкою.

Вашим домашнім завданням було повторення привил безпечної роботи в майстерні, а також ознайомлення з техніками виконання машинних швів. Чи виникли у вас якісь запитання чи проблеми при виконанні домашнього завдання? Чи все було зрозуміло? За бажанням назвіть машинні шви, з якими ви ознайомились самостійно вдома. Для чого вони призначені? Де зустрічаються і використовуються найчастіше?».

Діти по черзі розповідають.

Слово вчителя: «Зараз прошу таких учнів як: Смоловик Альона, Ковун Ілона, Мірзоян Маргарита, Сапронова Анна вийти до дошки і замалювати схеми виконання машинних швів:

  • шов упідгін з відкритим зрізом;

  • шов упідгин з закритим зрізом;

  • подвійний шов;

  • зшивний шов на ребро.

Поки дівчата малюють, хочу познайомити вас з Золушкою. Ця малесенька допитлива дівчинка завжди має до всього діло, і дуже любить шити. Щоб повторити з вами як заправляти швейну машину вона розповідає цікаву пригоду, як у казці.

Отже, взяла Золушка ниточку за самий кінчик і промовила:

«Куди ниточка веде взнати я бажаю

І пішла так по машинці до самого краю,

Та за нитконапрямляч (2) зачепилася,

Впала й між шайбами регулятора натягу (3) опинилася.

За виступ ниткопритягувальної шайби чіплялася,

На компенсаційній пружині (4) гойдалася.

У вушко ниткопритягача (5) не помітила як потрапила,

Два нитконапрямляча (6,7) її далі поквапили,

Нитку до самого вушка голки (8) направили.

Ось так Золушка верхню нитку й заправила. (Додаток Б )

Пригадали всі? Добре!

Отже, дівчата біля дошки вже справилися із завданням і замалювали схеми правильно, молодці».

Після виконання завдання демонструються технологічні картки виконання швів.

Орієнтовні малюнки схем виконання машинних швів: шов упідгін з відкритим зрізом, шов упідгин з закритим зрізом(мал.1), подвійний шов (мал.2), а також зшивний шов на ребро (мал.3).

Мал.1. Шов упідгин

з закритим зрізом

Мал.2.Подвійний шов

Мал.3. Зшивний шов

Перевіряється рівень знань та вмінь дітей згідно таблиці «Критерії оцінювання теоретичної частини роботи» (Додаток Д).

Слово вчителя: «Отже, зараз я оголошую зароблені вами оцінки за перевірку домашнього завдання».

ІІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Слово вчителя: «Сьогодні ми використаємо набуті знання для пошиття наволочки. Щоб постільні речі швидко не бруднилися, використовують постільну білизну. Наволочка призначена для подушки. Виріб повинен бути простим у виготовленні, але красивим, оздоблення має не ускладнювати процес догляду за наволочкою.

На сьогоднішній день ми зустрічаємось із великою кількістю її технологічного виготовлення.

Чим можуть відрізнятися наволоки одна від одної? (Наволочки можуть відрізнятися одна від одної: формою, кольором, типом виготовлення)

Які функції може виконувати наволока? (Вона може бути як декоративною і прикрашати вашу оселю, так і практично слугувати.)

Чим можна прикрашати наволоку? (Можна прикрасити її стрічками або вишивкою, проявивши при цьому свою фантазію та зробити наволочку на свій смак.)

Конструкція наволочки відповідно до її призначення має бути простою, а тому для ії виготовлення використовують декілька нескладних машинних швів, з якими ви чудово розібралися вдома

Здобуті знання вам знадобляться у наступних класах, до того ж ви зможете шити постільну білизну для особистого користування. Демонструю всн зразкт готових робіт. Зверніть увагу на те, які вони гарні та естетично оформлені. Нові для вас у виконанні машинні шви ми будемо відпрацьовувати саме під час пошиття наволоки ».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]