Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Порівняльний психологічний аналіз впливу потреб...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.87 Mб
Скачать

3.3. Перевірка ефективності проведеної корекційної роботи.

Після проведення колекційної роботи, було проведено порівняльний аналіз рівня тривожності та агресивності обстежуваних підлітків, та ще раз (з порівняльною метою) проаналізовано структуру ціннісних орієнтацій особистості.

Резутати отримані внаслідок повторного дослідження рівня загальної тривожності дітей підліткового віку продемонстровані на малюнку 9.

Мал. 9

З малюнку видно, що післі проведення колекційної робрти з підлітками відповідно до теми середній показник рівня загальної тривожності було знижено.

Резутати отримані внаслідок повторного дослідження індексу агресивності дітей підліткового віку продемонстровані на малюнку 10.

Мал. 10

Порівнюючи середні значення індексу агресивності до та після проведення корекційної роботи варто зазначити, що дані залишились без змін (індекс агресивності до та після проведення роботи відповідає нормі), що не спростовує ефективність проведеної корекційної роботи.

Отже, підібрана в процесі роботи корекційна програма, згідно якої було проведено комплексну корекційну роботу виявилася ефективною і може бути використана у подальшій роботі з підлітками.

Висновок

Отже, проблема ціннісних орієнтацій та їх впливу на психічні стани підлітків у психології порушувалась неодноразово, що засвідчує та підтверджує її важливість у формуванні особистості молодої людини, її успішної адаптації до умов зовнішнього середовища та існування в рамках сучасного суспільства. Ціннісні орієнтації визначають також спрямованість особистості, а оскільки підлітковий вік вважається досить чутливим і до того ж переломним у формуванні цілісного образу дорослої людини, то саме у цей період варто звернути особливу увагу на структуру цінностей дитини – підлітка, від чого напряму залежить психологічне благополуччя та цілком комфортне існування у середовищі сучасного світу.

Детальний аналіз результатів, отриманих внаслідок експериментального дослідження впливу ціннісних орієнтацій на психічні стани дітей підліткового віку доводить, що зв'язок між цими явищами існує, причому доволі стійкий. Таким чином, ми можемо підтвердити гіпотезу, формульовану на початку роботи.

Отже, психічні стани підлітка напряму залежать від структури ціннісних орієнтацій особистості. Тут варто зауважити, що в свою чергу ієрархія цінностей дитини залежить від оточення в якому дитина зростає та виховується. Важливими чинниками, що здійснюють вплив на формування ціннісних орієнтацій підлітків є соціальна ситуація в найближчому оточенні, благополуччя у родині, матеріальне забезпечення сімї.

Отже, в залежності від того, які цінності дитина – підліток визначає для себе приоритетними, вона визначає свою схильність до можливого загострення у неї того чи іншого психічного стану, (зокрема агресивності чи тривожності)

Варто відмітити також, що ієрархія цінностей підлітка яскраво співвідноситься з ієрархією потреб дитини, тому особливу увагу варто звернути на виникнення та задоволення потреб дитини – підлітка, оскільки саме від цього фактору залежить психічне, а отже, і фізичне здоров’я дитини, особливо у такому віці.