Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка дипломн.10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
603.65 Кб
Скачать

4 Оформлення дипломної роботи

Завершена дипломна робота повинна бути зброшурована, мати тверду обкладинку і містити матеріали, які вже вказувались вище: титульна сторінка, завдання на дипломну роботу, реферат, зміст, вступ, основна частина, висновки і пропозиції, список використаних літературних джерел, додатки.

Дипломна робота виконується державною мовою України. Обсяг дипломної роботи не повинен перевищувати 120 друкованих сторінок (без додатків і списку використаної літератури).

Дипломна робота повинна бути надрукована на принтері з використанням середовища Windows на одному боці аркушу білого паперу форматом А4 (210 х 297 мм) у виді сполучення тексту, ілюстрацій і таблиць. Гарнітура шрифту типу Times New Roman розміром 14 пунктів через півтора інтервала.

Допускається використання аркушів форматом A3 (297 х 420 мм), коли це необхідно.

Текст дипломної роботи варто писати, дотримуючись наступних полів: верхнє і нижнє - не менше 20 мм, праве - не менше 15 мм, ліве - не менше 25 мм.

При виконанні роботи необхідно дотримувати рівномірну щільність, контрастність і чіткість зображення по всій роботі.

У роботі повинні бути чіткі лінії, літери, цифри та інші знаки. Усі лінії, літери, цифри і знаки повинні бути однаково чорними по всій роботі.

Окремі слова, формули, знаки, що вписуються у текст, повинні бути чорного кольору: щільність вписаного тексту повинна бути максимально наближена до щільності основного зображення.

Помилки, описки і графічні неточності допускається виправляти підчищенням або зафарбовуванням білою фарбою і нанесенням на тому самому місці або між рядками виправленого зображення від руки.

Сторінки роботи нумеруються арабськими цифрами, які проставляються в правому верхньому кутку. Титульна сторінка є першою сторінкою дипломної роботи. Титульна сторінка, завдання, реферат, зміст, перелік матеріалів графічної частини входять до загальної нумерації, але номер сторінки на них не ставиться. Номери сторінок проставляються, починаючи зі вступу. Значення номера першого аркуша вступу залежить від обсягу матеріалів, на яких сторінки не проставляються і передують вступу. При нумерації сторінок не допускаються повтори, пропуски, буквені включення (50 а, 50 б, 64 а). Рисунки, таблиці, роздруківки на ПЕОМ, виконані на окремих аркушах, список використаної літератури, додатки також включаються в наскрізну нумерацію. При застосуванні в дипломні роботі аркушів форматом А-3 один такий аркуш у загальній нумерації сторінок враховується як одна сторінка.

Титульна сторінка оформляється на спеціальному стандартному бланку і повинна містити всі реквізити, передбачені її формою. Титульна сторінка дипломної роботи підписується студентом, керівником дипломної роботи, консультантами і завідувачем кафедри. Зразок оформлення титульної сторінки наведено у додатку В.

Завдання до дипломної роботи заповнюється на початку дипломування разом з керівником дипломної роботи. Завдання на дипломну роботу під час дипломування зберігається на кафедрі, а його копія використовується як робочий документ. На завершальній стадії дипломування копія завдання до дипломної роботи передається на зберігання до архіву кафедри, а завдання підшивається в розрахунково-пояснювальну записку.

Зразок оформлення завдання на дипломну роботу наведено у додатку Г.

Реферат являє собою короткий зміст дипломної роботи, а також містить дані про обсяг роботи, кількість таблиць, рисунків, використаних літературних джерел і перелік ключових слів.

У тексті реферату слід відобразити: об’єкт дослідження, мету дипломної роботи, методи, прийоми та матеріали, які використовувались при виконанні дипломної роботи, одержані результати, їх новизну, сферу і галузь застосування, рекомендації щодо впровадження результатів роботи, ефективність.

Ключові слова в рефераті наводяться в називному відмінку в рядку, з відокремленням один від одного комами. Реферат виконується українською (російською) й іноземними мовами.

Обсяг реферату не повинен перевищувати 1200 знаків. Зразок оформлення реферату наведено у додатку Д.

Зміст вміщує перелік розділів і параграфів дипломної роботи із зазначенням номерів сторінок, на яких розпочинається висвітлення матеріалу цих розділів і параграфів у тексті роботи.

Найменування розділів і параграфів повинні дослівно відповідати їх заголовкам у тесті роботи.

Зразок оформлення змісту роботи наведено в додатку Ж.

Оформлення основної (текстової) частини дипломної роботи. Матеріал дипломної роботи слід викладати стисло, чітко, літературною мовою, уникати відхилень від теми і повторів. Орфографічні та синтаксичні помилки в роботі не повинні допускатися. Керівник дипломної роботи за наявності граматичних помилок вказує на них студенту, але не виправляє їх сам.

Визначення окремих понять і термінологія в дипломній роботі, а також скорочення окремих слів мають відповідати діючим стандартам, а за їх відсутності-загальноприйнятим у нормативних та інструктивних матеріалах, науковій і навчально-методичній літературі.

У окремих випадках дозволяється використовувати специфічні абревіатури, зумовлені темою дипломної роботи. За наявності таких абревіатур потрібно перший раз за текстом написати слово або групу слів повністю, а в дужках подати абревіатуру, яка далі буде використовуватись. Найменування підприємств, прізвищ та інші власні імена в тексті наводяться мовою оригіналу.

Помилки, похибки, які виявляються в процесі написання дипломної роботи, можна виправляти підчищенням або заштриховуванням.

При написанні тексту слід дотримуватись відповідних розділів і параграфів та виділення абзаців.

Структурні елементи “ЗМІСТ”, “ВСТУП”, “ВИСНОВОК”, “ПЕРЕЛІК ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ”, “ДОДАТКИ” не нумерують, а їх найменування слугують заголовками структурних елементів.

5

ВСТУП

Тільки заробітна плата відображає в певному розумні різнобі-

чні результати діяльності підприємств та організацій, які

Найменування таких структурних елементів, як розділи і підрозділи основної частини роботи, повинні мати пронумеровані заголовки.

Заголовки структурних елементів і заголовки розділів варто розташовувати по центру і писати прописними (тобто великими) буквами без крапки в кінці, не підкреслюючи. Написання кожного розділу слід розпочинати з нової сторінки.

Заголовки підрозділів робіт варто починати з абзацного відступу і писати малими літерами (тобто маленькими буквами), крім першої прописної, не підкреслюючи, без крапки в кінці.

Текст дипломної роботи розривається на абзаци.

Абзацами, як правило, виділяють тісно пов’язані між собою за змістом частини тексту, об’єднані загальною думкою.

Абзацний відступ повинен бути однаковим по всьому тексту роботи і дорівнювати 1,25 см (або п’ять символів). Якщо заголовок складається з двох або

більше речень, їх розділяють крапкою.

Переноси слів у заголовку не допускаються. Відстань між заголовком і наступним або попереднім текстом повинна бути в межах 20 мм, однакова по всій роботі.

Найменування наступного підрозділу та початок його тексту розташовують на тій самій сторінці, що і попередній підрозділ. Розділи нумеруються в межах усієї роботи арабськими цифрами. Номер розділу відокремлюються від його заголовка крапкою.

Не менше 30 мм

Не менше 10 мм

Не менше 20 мм

8