Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка дипломн.10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
603.65 Кб
Скачать

5 Оформлення матеріалів графічної частини дипломної роботи

Графічний матеріал виконується не менше ніж на 5 аркушах форматом А1 і повинен відображати результати досліджень та розрахунків, виконаних у всіх розділах дипломної роботи. Назви аркушів графічної частини виконуються вгорі. Дозволяється виконання матеріалів графічної частини за допомогою комп’ютера.

Зміст і обсяг матеріалів графічної частини студент визначає самостійно або погоджує їх з керівником дипломної роботи і консультантами.

На окремі аркуші слід виносити: схеми документообігу; загальну схему організацій обліку тих чи інших засобів на підприємстві (відповідно до теми дипломної роботи); кореспонденцію рахунків, алгоритми комп’ютеризації обліку та економічного аналізу, послідовність проведення аудиту; перелік заходів щодо вдосконалення обліку, контролю, аналізу й аудиту на підприємстві з визначенням їх економічного ефекту; матеріали аналізу виробничо-господарської діяльності підприємства; порівняльні схеми діючої організації обліку на підприємстві та запропоновані дипломникам тощо.

Графічний матеріал дипломної роботи повинен бути тісно пов’язаний із текстом пояснювальної записки, що забезпечується наявністю у тексті роботи таких самих таблиць, схем, графіків та інших матеріалів, які виносяться на аркуші графічної частини.

6 Рецензування та захист дипломної роботи

Дипломні роботи захищаються перед Державною екзаменаційною комісією (ДЕК).

Завершена і належним чином оформлена дипломна робота, підписана студентом та консультантами, подається на перевірку керівникові дипломної роботи.

У разі відповідності змісту й оформлення дипломної роботи діючим вимогам керівник підписує її та дає розгорнутий письмовий відгук, у якому зазначає актуальність теми, теоретичний рівень і практичне значення роботи, її новизну, виявлені недоліки, а також ступінь самостійності студента в роботі, його теоретичну підготовленість та практичні навики.

Завідувач кафедри після ознайомлення з відгуком керівника дипломної роботи і самою дипломною роботою вирішує питання про її допуск до захисту та направлення на рецензію.

Рекомендована до рецензування дипломна робота реєструється на кафедрі й разом з направленням передається рецензентові. Рецензентами можуть бути провідні фахівці в галузі бухгалтерського обліку, контролю, аналізу й аудиту, головні бухгалтери, головні економісти і бухгалтери підприємств, викладачі дисциплін облікового циклу навчальних закладів. Як правило, до рецензування дипломних робіт студентів спеціальності “Облік і аудит” залучаються фахівці, які мають базову освіту з обліку і аудиту.

Список рецензентів дипломних робіт затверджується завідувачем випускаючої кафедри, за погодженням з деканатом і навчальним відділом університету. Рецензія має бути надрукована чи написана власноруч рецензентом, підписана ним і завірена печаткою підприємства (організації, установи), де працює рецензент. Рецензію на дипломну роботу необхідно подати на випускаючу кафедру не пізніше ніж за три доби до захисту роботи на засіданні ДЕК.

У процесі підготовки до захисту дипломної роботи студент повинен ознайомитися з відгуком керівника і зовнішньою рецензією, обміркувати відповіді стосовно зроблених у них зауважень, підготувати тези доповіді на засіданні ДЕК.

Тези доповіді слід погодити з керівником дипломної роботи.

Захист дипломної роботи проводиться публічно в термін, установлений випускаючою кафедрою, на відкритому засіданні ДЕК. Загальний порядок захисту дипломних робіт визначається Положенням про Державну екзаменаційну комісію. До ДЕК разом з дипломною роботою подаються:

  • залікова книжка;

  • довідка, завірена підписом декана факультету, про виконання студентом навчального плану і про його успішність;

  • рецензія;

  • відгук керівника;

  • висновок завідувача кафедри про допуск до захисту;

  • лист-замовлення підприємства на виконання дипломної роботи ;

  • довідка про впровадження результатів дипломної роботи на підприємстві із зазначенням очікуваного економічного ефекту;

  • свідоцтва про участь у конкурсах студентських робіт і отримані відповідні місця;

  • копії публікацій за темою дипломної роботи.

Перед захистом дипломної роботи голова ДЕК сповіщає прізвище, ім’я, по батькові дипломника, тему його дипломної роботи і рішення кафедри про допуск до захисту. Зміст дипломної роботи викладає автор. У своїй доповіді впродовж 10–12 хвилин дипломник коротко обґрунтовує актуальність теми дипломної роботи, її мету і завдання, характеризує підприємство, на матеріалах якого виконана робота, викладає зміст кожного розділу, аргументує висновки й пропозиції щодо вдосконалення обліку, контролю, аналізу, аудиту і підвищення ефективності виробництва та використання господарських засобів. При цьому дипломник використовує графічні матеріали. Головну увагу в доповіді слід приділити обґрунтуванню розроблених висновків і пропозицій.

Після закінчення доповіді й оголошення змісту рецензії студент повинен

коротко, але вичерпно відповісти на зауваження рецензента, а також чітко й ґрунтовно дати відповідь на запитання членів ДЕК та присутніх у залі.

Загальна тривалість захисту однієї роботи не повинна перевищувати 25 – 30 хвилин. У процесі захисту дипломної роботи ведеться протокол засідання ДЕК. На основі доповіді дипломника, його відповідей на поставлені запитання, ознайомлення з роботою кожен із членів ДЕК виставляє студентові оцінку за чотирибальною системою. Підсумки захисту дипломних робіт обговорюються на закритому засіданні ДЕК, де дається остаточна оцінка. При цьому враховуються оцінки членів ДЕК, керівника дипломної роботи і рецензента. Рішення приймається більшістю голосів членів ДЕК. У випадку незгоди членів ДЕК, думка голови є вирішальною. Рішення щодо захисту дипломних робіт оголошується головою ДЕК у день захисту після оформлення протоколу і відмітки в залікових книжках.

Студентові, який склав державний екзамен і захистив випускну роботу, рішенням ДЕК присвоюється кваліфікація економіст зі спеціальності “Облік і аудит” та видається диплом.

Студентам, які склали державні й курсові екзамени з оцінкою “відмінно” не менше, ніж із 75% усіх навчальних дисциплін, а з решти дисциплін з оцінкою “добре”, захистили дипломні роботи на “відмінно”, а також показали здібності до наукової праці, видається диплом з відзнакою.

Дипломні роботи, які виконані та захищені на дуже високому рівні, можуть бути відмічені ДЕК окремо:

  • рекомендацією студента до аспірантури (при цьому враховується подання кафедри);

  • рекомендацією студента до магістратури (при цьому враховується подання кафедри);

  • рекомендацією на конкурс студентських випускних робіт;

  • рекомендацією щодо публікації основних положень роботи.

У тих випадках, коли захист дипломної роботи визнається незадовільним, ДЕК приймає рішення про можливість повторного захисту тієї самої дипломної роботи після її доопрацювання або про виконання дипломної роботи з нової теми, яка визначається випускаючою кафедрою. Студент, який одержав під час захисту незадовільну оцінку або не з’явився на захист без поважної причини, відраховується з університету, йому видається академічна довідка. Студент, котрий не захистив дипломну роботу, допускається до повторного захисту через рік (упродовж трьох років) після закінчення університету при поданні позитивної характеристики з місця роботи.

Дипломна робота в день її захисту передається до архіву університету. Довідка про здачу дипломної роботи в архів передається секретарю ДЕК. Використання дипломних робіт визначається правилами зберігання та використання архівних матеріалів. За необхідності передачі дипломної роботи підприємству для впровадження її у виробництво з неї виконується копія.