Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка дипломн.10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
603.65 Кб
Скачать

Вимоги до захисту дипломної роботи

  • науково-теоретичний рівень роботи має відповідати сучасному рівню розвитку теорії та практики бухгалтерського обліку, контролю, аналізу;

  • глибоке теоретичне висвітлення теми й погодження теоретичних питань з практичними;

  • робота повинна являти собою єдине ціле, мати комплексний системний, завершений характер і включати елементи оригінальних досліджень;

  • робота має будуватись на фактичних матеріалах, які отримані студентом під час переддипломної практики, і статистичних даних, які публікуються Держкомстатом України і його регіональними органами;

  • виклад текстової частини дипломної роботи повинен бути зрозумілим, логічним, висновки і пропозиції – обґрунтованими, економічно доцільними;

  • у роботі повинні бути розроблені питання автоматизації обліку, контролю, аналізу та використані сучасні методи і технології бухгалтерського обліку, контролю, ревізії, економічного аналізу.

1 Вибір і затвердження теми дипломної роботи

Тематика дипломних робіт розробляється й затверджується кафедрою обліку, аналізу і аудиту, яка і є випускаючою для студентів зі спеціальності “Облік і аудит”. Щорічно теми дипломних робіт переглядаються й оголошуються студентам на початку дев’ятого семестру. Тематика дипломних робіт повинна охоплювати всі сфери діяльності випускника і відповідати кваліфікаційній характеристиці спеціаліста.

Тема дипломної роботи обирається студентом самостійно на підставі запропонованої тематики. Разом з тим, за бажанням студента або за заявкою підприємства, робота, якщо вона відповідає меті та вимогам до дипломної роботи, може бути виконана за темою, не передбаченою тематикою.

При виборі теми дипломної роботи студенту слід враховувати: характер його навчально-дослідницької роботи, напрями і теми доповідей на наукових конференціях і студентських олімпіадах; облікову політику й форму бухгалтерського обліку на підприємстві, матеріали якого будуть використані; наявність навчальної та наукової літератури, програмних продуктів, теоретичних і практичних розробок, необхідної інформації тощо. Від правильного вибору теми залежать результати роботи студента.

Вибрана тема закріплюється за студентом на підставі його письмової заяви. У подальшому закріплення за студентами тем дипломної роботи оформляється наказом ректора. Не дозволяється виконання роботи кількома студентами з однієї й тієї самої теми на базі одного й того самого підприємства.

Теми дипломних робіт можуть бути рекомендовані підприємствами. Теми дипломних робіт, що виконуються на матеріалах підприємств, для яких ведеться підготовка фахівців, погоджуються з цими підприємствами.

Зацікавленість підприємств у написанні дипломної роботи створює сприятливі умови для отримання всебічної допомоги з боку їх працівників, полегшує збирання матеріалів, створює передумови для практичної реалізації рекомендацій і пропозицій дипломника.

Тема дипломної роботи повинна мати цілеспрямований характер, передбачати самостійну творчу роботу студента з вирішення конкретних задач удосконалення обліку, контролю, ревізії, економічного аналізу, відповідати вимогам, які стоять перед обліком у сучасних умовах.

Теми дипломних робіт повинні бути вибрані студентами не пізніше 10-15 листопада, оскільки затверджується наказ не пізніше ніж за два місяці до початку переддипломної практики, яка проводиться після дев’ятого семестру.

Під час практики студенти виконують збирання матеріалів відповідно до вибраної теми дипломної роботи. Серед них: планова, звітна й облікова інформація, дані ревізій, перевірок, виробничих нарад, обстежень конкретних підприємств, матеріали пояснювальних записок до звітів та інші матеріали.

Кількість і обсяг необхідної інформації для виконання дипломної роботи визначається характером обраної теми. Якщо робота має дослідницький характер, то обсяг необхідних практичних матеріалів визначають, виходячи із необхідності підкріпити фактичними матеріалами важливі питання дипломної роботи. У випадку, коли дипломна робота має науково-практичний характер, обсяг необхідного практичного матеріалу повинен бути значно ширшим. Термін аналізу, що проводиться, повинен охоплювати період не менше ніж трьох останніх років діяльності підприємства. Для оцінювання досягнутого підприємством рівня показників необхідно використовувати показники інших підприємств галузі або середньогалузеві показники.

Затвердження тем дипломних робіт і підприємств, на матеріалах яких вони будуть виконуватися, а також призначення керівників дипломних робіт здійснюється рішенням кафедри обліку, аналізу і аудиту на початку грудня.

Згідно із затвердженою темою, керівник дипломної роботи визначає завдання на її виконання, і не пізніше, ніж за два тижні до початку дипломування, передає його на затвердження завідувачу кафедри. Завдання виконується у двох примірниках. Перший примірник видається студенту, другий залишається на кафедрі.

До затвердження теми дипломної роботи наказом ректора по університету студент, за наявності важливих причин, може ставити питання про її зміну. Зміна теми дипломної роботи після затвердження її наказом ректора по університету виключена.