Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА ДИПЛОМ 2010р.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
738.82 Кб
Скачать

СХІДНОЄВРОПЕЙСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЕКОНОМІКИ І МЕНЕДЖМЕНТУ

А. М. Савченко, О. В. Веляда

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ЩОДО НАПИСАННЯ, ОФОРМЛЕННЯ

ТА ЗАХИСТУ ДИПЛОМНИХ РОБІТ

Для студентів денної та заочної форм навчання

спеціальності 7.050201 „Менеджмент організацій”

спеціалізації „Менеджмент підприємств і організацій

у галузі охорони здоров’я”

освітньо-кваліфікаційного рівня „спеціаліст”

Черкаси

2010

Савченко А. М. Методичні вказівки щодо написання, оформлення та захисту дипломних робіт : для студентів денної та заочної форм навчання спеціальності 7.050201 „Менеджмент організацій” спеціалізації „Менеджмент підприємств і організацій у галузі охорони здоров’я” освітньо-кваліфікаційного рівня „спеціаліст” / А. М. Савченко, О. В. Веляда. – Черкаси : Східноєвропейський ун-т економіки і менеджменту, 2010. – 40 с. – Укр. мова.

Рецензент

П. В. Шевченко, лікар, магістр державного управління, голова обласної ради профспілкових комітетів

Відповідальний за випуск

О. М. Строгалова

Затверджено методичною радою університету як методичні вказівки щодо написання, оформлення та захисту дипломних робіт для студентів денної та заочної форм навчання спеціальності 7.050201 „Менеджмент організацій” спеціалізації „Менеджмент підприємств і організацій у галузі охорони здоров’я” освітньо-кваліфікаційного рівня „спеціаліст”, протокол №6 від 15.02.2010.

© Східноєвропейський університет

економіки і менеджменту, 2010

ВСТУП

Дипломна робота освітньо-кваліфікаційного рівня „спеціаліст” виконується на завершальному етапі навчання студентів у вищому навчальному закладі й передбачає систематизацію, закріплення, розширення теоретичних і практичних знань з фаху й застосування їх при вирішенні конкретних наукових, виробничих та інших завдань.

Роботі над дипломом передує переддипломна практика, що проводиться за встановленим календарним графіком.

Весь процес підготовки, виконання та захисту дипломної роботи складається з таких етапів:

  1. Вибір теми дипломної роботи. Затвердження теми дипломної роботи і закріплення керівника проекту.

  2. Видача завдань на дипломну роботу.

  3. Добір та попереднє ознайомлення з літературою за обраною темою.

  4. Проходження практики та написання відповідного звіту.

  5. Захист звіту з переддипломної практики.

  6. Визначення плану дипломної роботи та календарного графіка її виконання.

  7. Аналіз літературних джерел та систематизація фактичного матеріалу підприємства за темою дипломної роботи.

  8. Опрацювання та підготовка дипломної роботи за розділами.

  9. Оформлення дипломного проекту та підготовка графічної частини.

  10. Попередній захист дипломної роботи на засіданні кафедри.

  11. Одержання рецензії керівника або головного фахівця з профілю дипломної роботи на підприємстві.

  12. Захист дипломної роботи на засіданні ДЕК.

Дипломна робота менеджера, спеціаліста з організації та економіки охорони здоров’я є комплексною роботою студента, яка узагальнює результати вивчення різноманітних дисциплін, передбачених навчальним планом, а також наукових досліджень.

Дипломна робота – це самостійно виконана робота науково-дослідного або прикладного характеру, вона є кваліфікаційним документом, на основі якого Державна екзаменаційна комісія визначає здатність студента до самостійної практичної роботи в певній галузі та відповідність його знань і вмінь професійно-кваліфікаційному рівню спеціаліста.

Однією з основних вимог до дипломного дослідження є обов’язковий аналіз діяльності конкретного лікувально-профілактичного закладу або теоретична робота щодо проблем організації, управління та економіки охорони здоров’я.

Студентам надається право вибору напряму дослідження при формулюванні теми дипломної роботи, керуючись даними методичними вказівками та наведеним переліком тем дипломних робіт, який щорічно коригується й оновлюється з урахуванням змін, що відбуваються в сучасних економічних умовах. Студент має можливість вибрати тему самостійно, за погодженням з керівником дипломної роботи, але за обов’язкової умови, щоб назва теми та її спрямованість відповідали професійній орієнтації.

Конкретні теми дипломних робіт закріплюються за студентами за їх вибором. Завчасно здійснюється видача завдання та розробка робочого плану студентом під керівництвом і за участі керівника проекту та консультантів з окремих частин проекту.

Опрацьовуючи тему дипломної роботи, студент повинен глибоко вивчити конкретні питання; проаналізувати літературні джерела та законодавчо-нормативну базу; зробити аналіз даних та критично їх оцінити; віднайти існуючі проблеми стосовно діяльності підприємства й запропонувати шляхи їх ефективного вирішення; сформулювати правильні наукові, теоретичні та практичні висновки; навчитися застосовувати сучасні методи дослідження і розв’язання економіко-фінансових та організаційних завдань.

Єдність загальних вимог до дипломного проекту дозволяє застосовувати широку ініціативу при роботі над обраною темою відповідно до її особливостей, обсягу дослідження й індивідуальних здібностей студента.

Практичне цілеспрямування пропозицій, оригінальність постановки та розв’язання конкретного завдання є одним з основних критеріїв оцінки якості дипломної роботи.

1. Вибір теми дипломної роботи, добір літератури і розробка плану

Вибір теми дипломної роботи здійснюється студентом-випускником освітньо-кваліфікаційного рівня „спеціаліст” відповідно до наведеного переліку в розділі 5, рекомендованого та затвердженого засіданням кафедри.

Це не виключає (за узгодженням з провідним викладачем) розгляд теми, яка не входить до зазначеного переліку. У цьому разі студент обирає тему дипломної роботи, яка найповніше відповідає його навчально-виробничим інтересам та здібностям. Перевага надається темі, при розробці якої є можливість виявити максимум особистої творчості та ініціативи. У будь-якому разі робота має бути змістовною та методологічно обґрунтованою, розкривати внутрішній зв’язок питань, які вивчаються. Разом із керівником дипломної роботи визначаються межі розкриття теми та основні напрямки дослідження.

Також допускається затвердження теми дипломної роботи, виконаної на замовлення конкретних підприємств та організацій в галузі охорони здоров’я, які можуть містити особливу інформацію.

Тематика дипломної роботи повинна бути вирішенням конкретної проблеми та базуватись на матеріалах реального лікувально-профілактичного закладу або підприємства в галузі охорони здоров’я. Найкращий варіант – це фактичні дані про організацію, в якій студент працює або проходить виробничу практику.

Тема дипломної роботи освітньо-кваліфікаційного рівня „спеціаліст” – це науково-практичне завдання, що охоплює певну наукову проблему.

При розробці обраної теми дипломної роботи ставиться завдання дослідження: провести аналіз законодавчо-нормативної бази та огляд літературних джерел; проаналізувати показники різних напрямків діяльності закладу в галузі охорони здоров’я (організаційної, фінансової, господарської роботи та ін.); розробити конструктивні пропозиції щодо вдосконалення діяльності даної організації.

Розробці теми науково-практичного дослідження передує робота, яка складається з кількох послідовних етапів:

  • вибір теми дипломної роботи та її обґрунтування

  • визначення мети й завдань дослідження

  • розробка попереднього плану та структури дипломної роботи

  • виділення конкретних теоретичних і практичних питань, що потребують вивчення при розробці дипломної роботи

  • поглиблений аналіз законодавчо-нормативної бази та відібраних літературних джерел

  • добір та аналітична обробка фактичного матеріалу й статистичних даних конкретного суб’єкта дослідження

  • формулювання проблеми та визначення її основних причин

  • розробка конструктивних рекомендацій щодо вдосконалення діяльності даної організації та розробка проекту їх впровадження

  • складання остаточного плану виконання дипломної роботи

  • безпосереднє написання основних розділів дипломного проекту

Літературу студент добирає самостійно на основі рекомендованого переліку, а також за каталогами та інформаційними бюлетенями. Користуватися слід літературою, що висвітлює проблематику дослідження як в загальнотеоретичному, так і в практичному аспекті.

Для поетапного виконання дипломної роботи потрібно скласти послідовний план дій, який включає знайомство з обраним лікувально-профілактичним закладом, перелік необхідних матеріалів і статистичних даних, обробку зібраної інформації та запропонованих рекомендацій із застосуванням прикладних комп’ютерних програм тощо.

Студенти денної форми навчання виконують дипломну роботу на матеріалах базових лікувально-профілактичних закладів, студенти заочної форми навчання – на матеріалах базових лікувально-профілактичних закладів або організацій за місцем основної роботи. Хід виконання дипломної роботи визначається індивідуальним графіком.

Теми дипломних робіт розглядаються, уточнюються та затверджуються на засіданні кафедри, а також одночасно затверджуються науковий керівник і заклад охорони здоров’я, на матеріалах якого повинна виконуватися робота.

Під час індивідуальних консультацій науковий керівник дипломної роботи надає необхідні методичні рекомендації, встановлює термін розробки та представлення для попередньої перевірки окремих розділів дипломної роботи.