Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС 2012.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать
  1. Механізми зменшення податкового тиску в системі міжнародних економічних відносин.

Способы определяются в рамках международного налогового планирования, которое предполагает снижение налоговых платежей в соответствии с законодательством юрисдикции ведения ВЭД. Их следует отличать от уклонения от налогов (используются нелегальные методы, наказывается уголовной ответственностью).

Следует различать:

  • Корпоративное налоговое планирование

  • Некорпоративное налоговое планирование

При ведении ВЭД различают следующие формы организации коммерческой активности:

  1. экспорт товаров и услуг без пересечения экспортером национальной границы, то есть без физического присутствия за границей.

При експорті товарів всі угоди підлягають компанією у своєму власному офісі в юрисдикції її інкорпорації. Відвантаження товарів у найпростішому випадку здійснюються, як правило, на умовах ФОБ (FOB), і усі витрати, пов'язані з доставкою товару від національного кордону, бере на себе іноземний партнер. Всю податкову відповідальність по сплаті податку на прибуток від продажів поставленого через границю товару, ПДВ і т. ін. в іноземній юрисдикції бере на себе компанія-імпортер, резидент даної іноземної держави.

  1. ограниченное присутствие за границей без создания постоянного представительства корпорации в иностранной юрисдикции (Якщо компанія не створює закордонне постійне представництво, то вона і не створює оподатковуваної присутності в закордонній юрисдикції.)

  2. создание иностранного филиала, отделения компании без образования нового юридического лица

З податкової точки зору філія буде підпадати під закони двох податкових юрисдикцій:

1. Прибуток філії буде оподатковуватися прибутковими податками за місцем перебування філії. При цьому філія як постійне представництво країни свого місцезнаходження буде виплачувати всі належні податки з компаній у даній державі.

2. Прибуток філії за винятком усіх необхідних податків, буде переводитися в країну місцезнаходження головної компанії, де, включаючи у загальний баланс компанії, буде знову оподатковуватися податками на доходи корпорації, стягнуті по місцю її резидентства.

Для запобігання такого варіанта подвійного оподатковування можна використовувати кредитування податків, сплачених філією в країні свого місцезнаходження, при підрахунку сукупної податкової відповідальності головної компанії.

Певною перевагою даної форми ЗЕД може бути можливість відрахування з оподатковуваного прибутку філії в його юрисдикції відрахувань на користь головної компанії за управлінські, консультаційні, маркетингові й аналогічні ним послуги. Однак у міжнародних податкових угодах окремо обумовлюються припустимі межі таких відрахувань.

Філії мають і певні переваги по ПДВ. Якщо угоди між філією і третіми компаніями (що не входять у внутрішньофірмову структуру групи) оподатковуються ПДВ, то угоди між філіями і підрозділами однієї транснаціональної групи від сплати ПДВ звільняються.

  1. создание обособленного подразделения ТНК за границей, т.е. дочерней компанией, входящей в внутрифирменную структуру группы

Основним достоїнством дочірньої закордонної компанії є відособленість її активів і, відповідно, операцій від материнської компанії. Створювана як резидент іноземної держави така дочірня компанія буде сплачувати всі податки по місцю свого резидентства. У цьому випадку оподатковування доходів дочірньої компанії в юрисдикції материнської корпорації можна уникнути, якщо такі доходи будуть не репатріюватися, а залишатися в країні – джерелі їхнього утворення. (при перерахуванні прибутку у формі дивідендів, відсотків, роялті подвійне оподатковування буде присутнє)

  1. объединение дочерних компаний-нерезидентов в ассоциированную группу иностранных предприятий ТНК через создание иностранной холдинговой компании

Переваги створення субхолдингової компанії полягають у тім, що вся її діяльність буде присвячена проведенню фінансових засобів групи. Така провідна компанія збирає доходи закордонних дочірніх компаній, акумулює них на своїх рахунках у країні свого місцезнаходження, а потім або інвестує накопичені доходи, або пересилає їх у країну головної материнської компанії групи. Компанія-провідник, як правило, створюється в країні, що має велику мережу міжнародних податкових угод, які надають певні податкові пільги для діяльності внутрішньофірмових провідних компаній. Зміст діяльності провідних компаній полягає в тому, що з їхньою допомогою можна значно заощаджувати на податках на репатріацію відсотків, дивідендів, платежів типу роялті.

  1. приобретение готовой иностранной компании и её включение в внутрифирменную структуру ТНК

Серед податкових переваг придбання в даному випадку можна відзначити:

– відсутність необхідності в реєстрації компанії, у результаті чого відпадає потреба платити реєстраційні збори, вносити необхідний мінімум статутного капіталу, сплачувати передбачені в таких випадках податки з капіталу, різні місцеві податки;

– при придбанні неплатоспроможної компанії, її неоплачені борги, а також збитки можна надалі враховувати при підрахунку оподатковуваного прибутку всієї транснаціональної групи. При цьому можливе одержання різних податкових знижок і пільг як у країні місцезнаходження головної компанії групи, так і в юрисдикції, де зареєстрована компанія, що здобувається.

  1. создание совместного предприятия с независимой иностранной компанией или альянс ТНК

При створенні спільного підприємства, як свідчить світова практика, у багатьох випадках не утвориться окремої оподатковуваної одиниці – незалежної юридичної особи. Таким чином, СП мають фіскальну прозорість.

Міжнародне податкове планування (МПП) – зниження, що допускається законодавством, глобального податкового тягаря фізичних і юридичних осіб з метою максимізації їхніх сукупних доходів, що виникають у всіх юрисдикціях ведення зовнішньоекономічної діяльності.. Для корпоративного МПП суб'єктом є корпорація. Метою корпоративного МПП саме і є оптимізація внутрішньо фірмової структури ТНК для максимізації сукупного прибутку компанії. Основним механізмом, що сприяє досягненню мети корпоративного МНП, є створення гнучкої внутрішньо фірмової структури, у рамках якої проводяться наступні основні операції по мінімізації податків: 1. Перерозподіл (диверсифікованість) прибутку. 2. Заниження прибутку – віднесення частини витрат, платежів відсотків, дивідендів, роялті на фінансові результати внутрішньо фірмових компаній-резидентів податкових гаваней. 3. Створення прибутку – фактичне винесення всіх операцій у податкові гавані без зв'язку з оподатковуваною активністю в юрисдикціях з високим рівнем податкового тягаря. При індивідуальному МПП суб'єктом є усі види некорпоративної форми організації бізнесу, а також фізичні особи. Основною ціллю індивідуального МПП є максимізація сукупного доходу фізичних осіб за рахунок мінімізації їх сумарного податкового тягаря. У світовій практиці основою індивідуального МПП є створення трасту, під керування якого передаються активи приватної особи з метою витягу доходів на користь довірника при зниженні зайвого оподатковування отриманих доходів.

Офшорний бізнес (офшорна активність) – це фінансово-господарська діяльність, здійснювана поза країною реєстрації і місцезнаходження компанії. Знаходячись у визначеній юрисдикції, компанія, що займається офшорними операціями, усі свої угоди проводить тільки з компаніями-резидентами третіх країн і не веде ніяких операцій з резидентами своєї юрисдикції. Даний вид діяльності логічно укладається в представлену вище схему пірамідальної структури.

Нерезидента офшорна компанія сплачує основні податки в країнах-джерелах утворення своїх доходів за принципом територіальності. У своїй юрисдикції компанія фактично звільняється від податку на прибуток (або цей податок відносно невисокий, як у Швейцарії), сплачуючи тільки реєстраційні мита і щорічні фіксовані податки. У такий спосіб у юрисдикції, у якій зареєстрована фірма, можна акумулювати неоподатковувані за принципом резидентства доходи транснаціональної групи.

Статус звільненої від податків резидентної компанії надається компанії офшорній у тому випадку, якщо вона належить нерезидентам, але керується місцевими директорами, має на території даної юрисдикції свій офіс і веде офшорні операції.