Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКЗАМЕНАЦІЙНІ питання Граф..docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
353.25 Кб
Скачать
  1. Фірмовий стиль у пакуванні продукції, розробка варіантів дизайн-вирішення.

Фірмовий стиль в упаковці продукту - важлива складова іміджу бренду (торгівельної марки, фірми-виробника), а також найважливіший носій реклами, що позначає і рекламує вміст. Фірмовий стиль в упаковці - один зі способів донести нематеріальні цінності бренда до цільової аудиторії, адже упаковка може не тільки привернути увагу, а й «говорити» з споживачем, «переконати» його в тому, що саме цей продукт відповідає його потребам, соціальним статусом, системі цінностей і т.д. Фірмовий стиль в упаковці - зустрічають по одягу Упаковка - це не просто тара, в яку поміщають продукт, це елемент візуального оформлення споживчого бренду. Головна мета упаковки - за максимально короткий час привернути увагу споживача до товару і переконати його зробити покупку. Отже, упаковка - це комунікація зі споживачем, і оформлення упаковки в фірмовому стилі - комунікація споживача з брендом. Фірмовий стиль в упаковці: комунікаційні функції інформація про товар: найменування, склад, терміни випуску і зберігання, правила використання, місце виробництва і т. д.; фірмовий стиль упаковки створює у свідомості споживача чіткий зв'язок певного продукту з образом певного бренду за допомогою елементів фірмового стилю (знаків, символів, логотипа, шрифтових та кольорових рішень дизайну упаковки і т.д.), однозначно ідентифікованих споживачем із суттю цього бренду; фірмова упаковка передає ідею бренду і нематеріальні додаткові переваги, одержувані споживачем; добре продумане застосування елементів фірмового стилю в упаковці продукту формує у покупця прихильність даній марці, що в свою чергу призводить до повторних покупок і створює додаткову додану вартість бренда. Комунікація фірмової упаковки зі споживачем - один із засобів створення сильних брендінгових рішень для продукту. Брендоване оформлення продукту виділяє його з маси подібних товарів, робить більш запам'ятовується, ідентифікує з певним брендом, забезпечує широке споживання на ринку. Фірмовий стиль в упаковці: рекламні функції упаковка - єдиний вид реклами, який не викликаючи роздратування споживача, сприймається максимально лояльно; ідею бренду, сформульовану засобами фірмової упаковки, споживач приймає за вміст, вступаючи в контакт з упаковкою безпосередньо в місцях продажу; у разі позитивної реакції на першу покупку споживач вже цілеспрямовано шукає на полицях знайомі фірмові кольори і форми, зміцнюючи тим самим емоційний зв'язок з брендом. Лідером ринку стає той, хто створює для споживачів емоційно привабливий бренд. І фірмова упаковка в цьому відіграє не меншу роль, ніж неймінг продукту або його логотип.

  1. Пріоритетні завдання сучасного дизайну в Україні.

Сучасний стан розвитку економіки України вимагає пріоритетного вирішення проблем, пов'язаних з якістю діяльності та середовищем життєдіяльності людини, асортиментом та конкурентоспроможністю промислової продукції. 1. Основні цілі і завдання дизайну – це просування та реклама товарів та послуг підприємств, а за цим і великий внесок в розвиток економіки взагалі. Дизайн - це творчий метод, процес і результат художньо-технічного проектування промислових виробів, їхніх комплексів і систем, орієнтований на досягнення найбільш повної відповідності створюваних об'єктів і середовища в цілому можливостям і потребі людини, як утилітарним, так і эстетичним. Дизайн - задум, намір, план, мета, творчий задум, проект. креслення, розрахунок, конструкція; ескіз, малюнок, візерунок, композиція, мистецтво композиції, твір мистецтва.Дизайн - специфічний ряд проектної діяльності, що об'єднав художньо-предметну творчість і науково обґрунтовану інженерну практику в сфері індустріального виробництва. Як засвідчує світовий досвід, дизайн це потужне джерело забезпечення якості товарів та послуг, ефективний засіб суттєвого підвищення конкурентоспроможності промислової продукції, всього середовища життєдіяльності. Його застосування, при відносно незначних фінансових вкладеннях, здатне спричинити вагомий позитивний ефект на економіку держави, на розвиток матеріальної культури суспільства. Проблема ефективного використання дизайну та ергономіки почала вирішуватись в Україні лише в останні роки. Про це свідчить ряд постанов Кабінету Міністрів України. з цього питання та розроблений на їх виконання Національним НДІ дизайну спільно зі Спілкою дизайнерів України, Всеукраїнською ергономічною асоціацією комплекс заходів з розвитку національного дизайну на період 1996-2002 рр. За останні два десятиліття практика Дизайну надзвичайно ускладнилася, і провести кордон між ДИЗАЙНОМ і іншими областями професійної діяльності художника поза мистецтвом у його станковому варіанті стає усе складніше. Області Дизайну: Промисловий - дизайн промислових товарів, конвейєрно-потоковий масовий дизайн. Стайлінг "дизайн" - художня адаптація вже готової форми (інтер'єр-екстер'єр) Графічний дизайн - проектування символів-знаків, логотипів, послуги дизайнерів, що проектують поліграфічну продукцію і тд. Послуги стайлинг і арт-дизайна, що приділяють основну увагу виразності корисних предметів. Пабліш-арт - так називаний народний (міський) дизайн Web-дизайн - проектування інтерактивних web проектів.Науковий дизайн. Фито-дизайн, Рекламний дизайн - скоріше комерційне ремесло, засноване більше на досягненні прибутку, чим на мистецтві. Психо-дизайн- це наука адаптації інтер'єрів, архітектурних і ландшафтних форм під конкретну людину, Дизайн середовища - дизайн архітектурного середовища, Ландшафтний дизайн-дизайн навколишнього середовища.

Предметом дизайнерської діяльності (тим, на що вона спрямована) є створення гармонічної, змістовної і виразної форми об'єкта, у якому відбиває цілісне значення його споживчої цінності.