Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКЗАМЕНАЦІЙНІ питання Граф..docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
353.25 Кб
Скачать
  1. Засоби композиції на різноманітних носіях: поліграфічні джерела, реклама, технічна та ділова документація, інформаційні тексти на виробах.

Композиція - цє упорядкування всіх частин оголошення. В друкованій рекламі - це заголовок, підзаголовок, ілюстрація, основний текст, вставки-картинки, торговельні знаки, чеки та автографи (або логотип). У телевізіонній - розміщення персонажів, реквізит, декорації, товар, розташування і кут зйомки камерою, освітлення. Основними засобами композиції, що надають друкованій рекламі відповідність і гармонію, є пропорційність, масштаб, ритм, метр контраст і нюанс, симетрія й асиметрія, колір.

колір -

Пропорційність висловлює відповідність між окремими елементами реклами і всією її формою. Варіюючи пропорційністю співвідношення частин, в рекламу можна додати динаміку, напругу, тобто зробити її емоційно забарвленою. В цілому пропорція служить засобом загальної узгодженості, пропорційності друкованої реклами, або, як іноді говорять, гармонізації.

Масштабність встановлює співвідношення величини рекламного оголошення з певною мірою. Масштабність - поняття відносне. Особливо це помітно на прикладі сприйняття вуличної реклами і реклами, розміщеної в друкованому виданні.

Ритм - це засіб композиції, що забезпечує виділення і зв'язок елементів рекламного оголошення шляхом їх повторення, чергування, наростання, убування.

Метр, або метричний порядок, - найпростіший прояв ритму, полягає в повторі однакових елементів при рівних проміжках між ними. Дуже важливо, щоб в метричних чередуваниях елементів простежувалася закономірність. В іншому випадку з'являється відчуття випадковості і хаотичності.

Контраст використовується, щоб протиставити елементи реклами за формою, кольором або іншими ознаками. Це дозволяє показати характерні особливості елементів реклами і сприяє її цілісному сприйняттю.

Нюанс - засіб композиції, протилежне контрасту. Так називають незначну різницю елементів за формою, розміром, кольором і т.д. Нюанс збагачує композицію безліччю емоційних відтінків.

Симетрія й асиметрія - це одне з найяскравіших засобів композиції. Якщо головний смисловий елемент розміщений у центрі рекламного оголошення, утворюється симетрична композиція, а при зрушенні щодо центральної осі - асиметрична. Прийнято вважати, що симетрична композиція підкреслює статичність реклами, а асиметрична - динамічність.

  1. Що таке “шмуцтитул”, його функціональне призначення, на прикладі назви друкованого видання “Лікарські трави” за формально-логічною уявою пояснити авторську ідею композиційної побудови шмуцтитулу.

Спочатку шмуцтитул, або «брудний титул», що поміщається перед титульним аркушем, повинен був оберігати його від забруднення. З часом шмуцтитул став даватися при звичайному набірному титулі, який захисту не потребував. Композиційна побудова шмуцтитула в цьому випадку представляла, як правило, точне відтворення якої-небудь частини титулу (наприклад, заголовку книги), інколи в меншому масштабі.

У XIX ст. ми маємо своєрідну видозміну шмуцтитула, так званий перед титул, або авантитул. Він є як би другим титульним аркушем, виконаним художником і віддрукованим часто на щільнішому папері (у дві і більше фарб).

В даний час шмуцтитул поміщається і всередині книги, як найбільш важливий рівень рубрикації (перед частиною, розділом). Оформлення шмуцтитула в цьому випадку вельми різне. Він може бути шрифтовим (набірним і мальованим), комбінованим, декоративним і ілюстративним. По текстовому навантаженню шмуцтитул зазвичай буває небагатослівний.

Якщо взяти за приклад шмуцтитул друкованого видання “Лікарські трави” за формально-логічною уявою, то він має знаходитися після титульного аркуша, віддрукований на щільнішому папері та бути шрифтовим, комбінованим, декоративним чи ілюстрованим.