Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКЗАМЕНАЦІЙНІ питання Граф..docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
353.25 Кб
Скачать
  1. Начерк, як узагальнення зображення, притаманні риси, мета використання, інструментарій, матеріали.

У конкретних завданнях пленеру застосовуються різні види малюнка: тривалий малюнок, замальовка, нарис. Тривалий малюнок необхідний для найбільш повного аналізу мотиву (завдання по зображенню цілої будови, елементів архітектури, фактурних особливостей окремих частин предметів і т. п.). Робота ведеться поетапно, починаючи від компонування зображення на аркуші паперу, визначення пропорцій і перспективного побудови форм до опрацювання тональних і світлотіньових відносин і передачі фактури. Замальовка - основний спосіб роботи на пленері. У замальовках потрібно передавати головне, характерне. 

Мета начерку - передача характеру натури і пластичного руху форми без попередньої підготовки. Начерки фігури людини на тлі пейзажу виконуються за гранично короткий термін. Основні пропорції фігури повинні бути передані в композиційної взаємозв'язку з варіантами пейзажних мотивів. Не позує модель, живу натуру доводиться малювати не тільки з натури, а й по уяві, спостереженню.  Начерк розвиває зорову пам'ять. Вправи в начерках виробляють динамічну активну техніку, процес її освоєння починається з лінійного начерку, потім начерк виконується з елементами світлотіні. Тривалість начерку 3-5 хвилин.На одному аркуші паперу можливе розміщення однофігурних начерків або багатофігурної композиції, організованої пластично і ритмічно.

  1. Назвіть відомі різновиди пакувальних матеріалів природного походження.

До пакувальних матеріалів природного походження відносяться: дерево, з якого виробляють ящики; лоза та шпон (з них найчастіше виготовляють плетені кошики); папери та картони, а також гофрокартони (зних виготовляють коробки); метал; кераміка ; скло; шкіра; тканина.

Переваги цих пакувальних матеріалів в тому, що Ці матеріали не забруднюють довколишнє середовище, є екологічно чистими, та якнайкраще зберігають якість продукту.

Але натуральні матеріали мають і свої недоліки. Більшість сировини, з якої виготовляють пакування, є вичерпними за джерелами походження, вони досить енергомісткі при виготовленні, при повторній переробці стають все дорожче, підвладні руйнуванню у використанні.

  1. Основні тенденції розвитку українського мистецтва кінця XIX – початку XX ст.

Українська культура другої половини XIX століття, незважаючи на всі перепони, продовжувала успішно розвиватися. Цьому сприяли: по-перше, реформи 1860-1870-х років (скасування кріпосного права, судова, земська, міська, освітня реформи), по-друге, бурхливий розвиток капіталістичних відносин.

В освіті зміни стали відчутними вже на межі 1860-х років. Молода інтелігенція, студенти, які об'єдналися в громади, активно займалися створенням недільних шкіл. У 1862 р. в Україні їх діяло понад 110.Викладання в багатьох з них велося українською мовою, видані були букварі та підручники, в тому числі "Буквар" Т. Шевченко. Але того ж 1862 царський уряд вирішив закрити недільні школи, а багато їх організаторів та викладачів було заарештовано.

Таким чином, друга половина XIX ст. була складним і суперечливим періодом у розвитку української культури. Незважаючи на труднощі, культура збагатилася визначними здобутками практично у всіх провідних галузях.

На початку ХХ ст. у культурній сфері чітко вимальовуються дві тенденції - збереження національно-культурної ідентичності (народництво) та пересадження на український грунт новітніх європейських зразків художнього самовираження (модернізм).  У живописі прихильниками модерністських експериментаторів були М. Жук, А. Новаковський, В. і Ф. Кричевські та ін.

Слід підкреслити, що український варіант модернізму був досить своєрідним і мав свої особливості. В силу того, що українські землі не мали власної державності, були роз'єднані і фактично перебувало в статусі провінцій, суспільний розвиток у них був уповільненим порівняно з провідними європейськими країнами, так і конфлікти між цивілізацією і культурою, художником і суспільством не були такими гострими. Ці фактори і визначили приглушений, слабо виражений, нерозвинений характер українського модернізму. Окремі сплески світового рівня тільки відтіняли загальну провінційність глибоких традицій української культури.

український модернізм не сформувався як національна самобутня течія, а виявлявся лише у творчості окремих художників. Цей стиль, особливо в літературі, зазнав великий вплив романтизму, що пояснюється як традицією, так і ментальністю українського народу, для якого романтизм є органічним елементом світогляду в будь-яку добу. Своєрідність українського варіанта модернізму полягає в тому, що він з естетичного феномена перетворився на культурно-історичне явище, став спробою подолання провінційності, другорядності, вторинності української національної культури, формою залучення до надбань світової цивілізації.  Конец формы