Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Н.Е.1.9_Кол_дог_ _соц_партн_угоди_у_сфер _тр_пр...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
157.18 Кб
Скачать
  1. Виписати з колективного договору нормативні, зобов’язальні та інформаційні умови.

  2. Скласти проект колективного договору. (рукописний варіант).

3. В кооперативі з кількістю працюючих 40 осіб членів кооперативу 15 осіб, найманих працівників 25 осіб. Наймані працівники обрали представників для укладення колективного договору від їх імені з головою кооперативу. Голова кооперативу від проведення переговорів відмовився, посилаючись на те, що ініціативна група працівників кооперативу вже підготувала проект колективного договору, який через два тижні буде винесений на обговорення загальних зборів як членів кооперативу, так і найманих працівників. На думку голови, збори повинні обговорити проект колективного договору й обрати представника від трудового колективу, що повинен буде підписати колективний договір.

Чи відповідає позиція директора кооперативу закону? Як повинно бути вирішене питання про укладення колективного договору?

4. При укладенні колективного договору між дирекцією фабрики і профспілковою організацією виникли розбіжності з питань:

- про строк введення в експлуатацію житлового будинку;

- про необхідність будівництва для робітників і службовців ясел;

  • про виплату міжрозрядної різниці в заробітній платі за виконання робіт різної кваліфікації.

В якому порядку укладаються колективні договори? Як вирішуються розбіжності між сторонами, що виникають при укладенні колективного договору?

5. За розпорядженням міністерства механічному заводу №3, на якому вже було укладено колективний договір, був переданий з іншого підприємства цех з усіма робітниками і службовцями.

При вирішенні спору про виплату переведеним робітникам міжрозрядної різниці при виконанні робіт різної кваліфікації виникло питання про те, яким колективним договором — механічного заводу чи підприємства, з якого були переведені працівники — слід керуватися, а також чи поширюється дія колективного договору на працівників, які не є членами профспілки. Як вирішити ці питання?

Група 306

ІІ заняття

  1. При укладенні колективної угоди на регіональному рівні виникло питання щодо сторони, яка буде вести колективні переговори і укладати регіональну угоду від імені найманих працівників. Ініціативу щодо участі в колективних переговорах проявило декілька професійних спілок регіону.

Профспілка працівників машинобудівного комплексу заперечувала щодо участі в переговорах інших профспілок, аргументуючи це тим, що вона об’єднує 53,2 % працівників регіону.

Профспілка працівників освіти наполягала на своїй участі у колективно-договірному процесі, оскільки вона об’єднує практично всіх освітян регіону. Виникла суперечка щодо того, яка професійна спілка буде виступати стороною регіональної угоди.

Визначте порядок вирішення спору. Вирішіть спір по суті та обґрунтуйте свою думку.

  1. З ініціативою щодо укладення регіональної угоди на 2011-2012 рік виступила обласна державна адміністрація, яка звернулась із відповідною пропозицією щодо профспілок регіону.

Чи може виступати стороною регіональної угоди орган державної виконавчої влади?

  1. При укладенні колективних угод брали участь на різних рівнях: Міністерство транспорту і зв’язку, об’єднання підприємців певної території, організація роботодавців, всеукраїнське об’єднання підприємців, районна держадміністрація, рада трудового колективу, Кабінет Міністрів України, сільська рада, міська рада.

Визначте сторони соціально-партнерських угод всіх рівнів та сторони колективних договорів.

  1. В результаті перевірки виконання Генеральної годи на 2008-2009 рік Федерація профспілок України виявила факт невиконання стороною власників ряду своїх зобов’язань у сфері зайнятості та оплати праці.

Який механізм притягнення до відповідальності за невиконання умов колективної угоди на державному рівні?

  1. Проаналізуйте зобов’язання сторін Генеральної угоди на 2010-2012 р.р. у сфері забезпечення продуктивної зайнятості та оплати праці.

  2. Після укладення і підписання колективної угоди на державному рівні сторони звернулися у Міністерство праці і соціального політики для повідомної реєстрації. Сторонам було відмовлено в реєстрації, оскільки в угоді не містилися умови щодо надання додаткових пільг для працівників.

Чи є правомірною відмова в реєстрації угоди?

  1. При формуванні змісту галузевої угоди на 2011-2012 роки для підприємств певної галузі не було встановлено мінімальних соціальних гарантій у сфері праці.

На основі даної галузевої угоди був розроблений колективний договір підприємства, який не містив мінімальних соціальних гарантій, зокрема в оплаті праці.

Дайте аналіз змісту даних актів на предмет відповідності нормам трудового законодавства.

17

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]