Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Н.Е.1.9_Кол_дог_ _соц_партн_угоди_у_сфер _тр_пр...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
157.18 Кб
Скачать
  1. Виписати з колективного договору нормативні, зобов’язальні та інформаційні умови.

  2. Скласти проект колективного договору. (рукописний варіант).

3. При укладенні колективного договору на автотранспортному підприємстві на вимогу дирекції було включено положення про те, що особи з ненормованим робочим днем зобов'язані щоденно з'являтись на роботу за 30 хвилин до початку роботи після підготовки робочих місць і залишати її пізніше на 30 хвилин після того, щоб перевірити, як робітники залишають свої робочі місця. Чи вправі сторони включати в зміст колективного договору такі положення? Який зміст колективного договору і з яких розділів він складається?

4. У січні 2009 року адміністрація будівельної організації не виплатила робітнику Гирину міжрозрядної різниці в заробітній платі за виконання робіт різних розрядів, пославшись на те, що оплата такої різниці передбачалась лише колективним договором на 2009 рік. 2009 рік вже закінчився, новий колективний договір ще не укладений і в новому колективному договорі адміністрація не має наміру помістити положення про виплату такої різниці. Який порядок укладення колективного договору і строк його дії? Як вирішити даний спір?

3. Профспілковий комітет фабрики не погодився з пропозицією дирекції про попередження робітників щодо зміни норм виробітку і відрядних розцінок не пізніше ніж за 12 робочих днів. На думку профспілкового комітету таке ознайомлення робітників з новими нормами повинно проводитися не пізніше ніж за місяць, у зв'язку з чим сторони не змогли включити цей пункт в колективний договір.

Де і в якому порядку вирішуються розбіжності, що виникають при укладенні колективного договору? Як вносяться зміни в колективний договір? Як повинен бути вирішений даний спір?

Група 305,308

ІІ заняття:

  1. Проаналізуйте зобов’язання сторін Генеральної угоди на 2010-2012 р.р. у сфері забезпечення продуктивної зайнятості та оплати праці.

  2. Після укладення і підписання колективної угоди на державному рівні сторони звернулися у Міністерство праці і соціального політики для повідомної реєстрації. Сторонам було відмовлено в реєстрації, оскільки в угоді не містилися умови щодо надання додаткових пільг для працівників.

Чи є правомірною відмова в реєстрації угоди?

  1. При формуванні змісту галузевої угоди на 2011-2012 роки для підприємств певної галузі не було встановлено мінімальних соціальних гарантій у сфері праці.

На основі даної галузевої угоди був розроблений колективний договір підприємства, який не містив мінімальних соціальних гарантій, зокрема в оплаті праці.

Дайте аналіз змісту даних актів на предмет відповідності нормам трудового законодавства.

  1. При укладенні колективної угоди на регіональному рівні виникло питання щодо сторони, яка буде вести колективні переговори і укладати регіональну угоду від імені найманих працівників. Ініціативу щодо участі в колективних переговорах проявило декілька професійних спілок регіону.

Профспілка працівників машинобудівного комплексу заперечувала щодо участі в переговорах інших профспілок, аргументуючи це тим, що вона об’єднує 53,2 % працівників регіону.

Профспілка працівників освіти наполягала на своїй участі у колективно-договірному процесі, оскільки вона об’єднує практично всіх освітян регіону. Виникла суперечка щодо того, яка професійна спілка буде виступати стороною регіональної угоди.

Визначте порядок вирішення спору. Вирішіть спір по суті та обґрунтуйте свою думку.

  1. З ініціативою щодо укладення регіональної угоди на 2011-2012 рік виступила обласна державна адміністрація, яка звернулась із відповідною пропозицією щодо профспілок регіону.

Чи може виступати стороною регіональної угоди орган державної виконавчої влади?

  1. При укладенні колективних угод брали участь на різних рівнях: Міністерство транспорту і зв’язку, об’єднання підприємців певної території, організація роботодавців, всеукраїнське об’єднання підприємців, районна держадміністрація, рада трудового колективу, Кабінет Міністрів України, сільська рада, міська рада.

Визначте сторони соціально-партнерських угод всіх рівнів та сторони колективних договорів.

  1. В результаті перевірки виконання умов Генеральної годи на 2008-2009 рік Федерація профспілок України виявила факт невиконання стороною власників ряду своїх зобов’язань у сфері зайнятості та оплати праці.

Який механізм притягнення до відповідальності за невиконання умов колективної угоди на державному рівні?

Група 306

І заняття:

Завдання:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]