Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Н.Е.1.9_Кол_дог_ _соц_партн_угоди_у_сфер _тр_пр...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
157.18 Кб
Скачать
  1. Виписати з колективного договору нормативні, зобов’язальні та інформаційні умови.

  2. Скласти проект колективного договору. (рукописний варіант).

1. Директор заводу та голова профспілкового комітету склали проект колективного договору, який було передано на обговорення структурних підрозділів заводу. Після одержання протоколів зборів структурних підрозділів було проведено спільне засідання заводоуправління і профкому заводу із запрошенням на це засідання керівників і профспілкових організаторів структурних підрозділів.

На цьому засіданні враховано ряд зауважень, зроблених трудовими колективами структурних підрозділів, вирішено доручити директору заводу та голові профспілкового комітету підписати колективний договір і ввести його в дію.

Який порядок укладення колективного договору? Чи правильні дії директора заводу і голови профспілкової комітету? Чому?

2. На підприємстві проводилась профспілкова звітно-виборча конференція. Голова профкому запропонував директору заводу на цій конференції також обговорити і прийняти колективний договір, що і було зроблено. Чи може вважатись профспілкова конференція конференцією трудового колективу і чи може бути таким чином укладений колективний договір?

3. Незважаючи на наявність на підприємстві профспілкового комітету, конференція трудового колективу вирішила доручити проведення переговорів, підготовку проекту колективного дого­вору і його підписання раді трудового колективу.

Чи відповідає законодавству таке рішення трудового колек­тиву?

Група 304

ІІ заняття

  1. З ініціативою щодо укладення регіональної угоди на 2011-2012 рік виступила обласна державна адміністрація, яка звернулась із відповідною пропозицією щодо профспілок регіону.

Чи може виступати стороною регіональної угоди орган державної виконавчої влади?

  1. При укладенні колективних угод брали участь на різних рівнях: Міністерство транспорту і зв’язку, об’єднання підприємців певної території, організація роботодавців, всеукраїнське об’єднання підприємців, районна держадміністрація, рада трудового колективу, Кабінет Міністрів України, сільська рада, міська рада.

Визначте сторони соціально-партнерських угод всіх рівнів та сторони колективних договорів.

  1. В результаті перевірки виконання умов Генеральної годи на 2008-2009 р.р. Федерація профспілок України виявила факт невиконання стороною власників ряду своїх зобов’язань у сфері зайнятості та оплати праці.

Який механізм притягнення до відповідальності за невиконання умов колективної угоди на державному рівні?

Проаналізуйте зобов’язання сторін Генеральної угоди на 2010-2012 р.р. у сфері забезпечення продуктивної зайнятості та оплати праці.

  1. Після укладення і підписання колективної угоди на державному рівні сторони звернулися у Міністерство праці і соціального політики для повідомної реєстрації. Сторонам було відмовлено в реєстрації, оскільки в угоді не містилися умови щодо надання додаткових пільг для працівників.

Чи є правомірною відмова в реєстрації угоди?

  1. При укладенні колективної угоди на регіональному рівні виникло питання щодо сторони, яка буде вести колективні переговори і укладати регіональну угоду від імені найманих працівників. Ініціативу щодо участі в колективних переговорах проявило декілька професійних спілок регіону.

Профспілка працівників машинобудівного комплексу заперечувала щодо участі в переговорах інших профспілок, аргументуючи це тим, що вона об’єднує 53,2 % працівників регіону.

Профспілка працівників освіти наполягала на своїй участі у колективно-договірному процесі, оскільки вона об’єднує практично всіх освітян регіону. Виникла суперечка щодо того, яка професійна спілка буде виступати стороною регіональної угоди.

Визначте порядок вирішення спору. Вирішіть спір по суті та обґрунтуйте свою думку.

  1. При формуванні змісту галузевої угоди на 2011-2012 роки для підприємств певної галузі не було встановлено мінімальних соціальних гарантій у сфері праці.

На основі даної галузевої угоди був розроблений колективний договір підприємства, який не містив мінімальних соціальних гарантій, зокрема в оплаті праці.

Дайте аналіз змісту даних актів на предмет відповідності нормам трудового законодавства.

Група 307

І заняття:

Завдання:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]