Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кавінський Р.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
180.74 Кб
Скачать
    1. Процес становлення банку «ПриватБанк»

19 березня 1992 року - зареєстровано КБ "ПриватБанк". [4]

1993 рік - банк виступає одним з організаторів створення й активним учасником незалежної системи кореспондентських рахунків - Клірингової палати "Експрес".Активно розвивається філіальна мережа банку. Банк виступає ініціатором проведення щорічних Ялтинських міжбанківських конференцій.

1994 рік - підключення до міжнародної банківської системи S.W.I.F.T. дозволило значно розширити спектр послуг, що надаються, і прискорити взаєморозрахунки з іноземними банками. Банк починає здійснювати всі види операцій з цінними паперами. Створюється Вексельний центр КБ "ПриватБанк".

1995 рік - банк розпочинає кредитування малого та середнього бізнесу по лінії ЄБРР

Реалізована програма альянсу слов'янських банків: ПриватБанк, "Москомприват-банк", "Білоруський біржовий банк". Банк виступає як кліринговий центр по розрахунках із країнами близького зарубіжжя. ПриватБанк стає переможцем пілотного проекту TACIS по створенню мережі незалежних реєстраторів.

1996 рік - банк вступає в Асоціацію клірингових банків Центральної та Східної Європи, вперше в Україні стає дійсним членом міжнародної платіжної системи VISA International і розпочинає масову емісію пластикових карток. Відбувається структурна перебудова банку, впроваджуються нові інформаційні технології, створюється єдина корпоративна мережа, яка дозволяє об'єднати всі регіональні підрозділи банку в режимі "on-line".

1997 рік - банк першим серед українських банків отримує рейтинговий висновок від міжнародної рейтингової агенції Thomson BankWatch, стає дійсним членом платіжної системи Europay, підписує агентську угоду з American Express, приступає до реалізації зарплатних проектів та масової емісії карток "VISA-DOMESTIC", банкомати КБ "ПриватБанк" першими були сертифіковані VISA International по роботі з міжнародними картками. ПриватБанк укладає кредитний договір і стає банком - учасником програми TRANSFORM Німецької Організації реконструкції KfW, спрямованої на розвиток малого та середнього бізнесу. В грудні ПриватБанк отримує від 12 європейських та азіатських банків (Credit Suisse First Boston - організатор проекту) синдикований незв'язаний міжбанківський кредит на суму $20 млн.

1998 рік - банк отримує рейтинговий висновок від Міжнародного рейтингового агентства Fitch IBCA. В рамках щорічних зборів директорів ЄБРР у Києві банк виступає спонсором цього форуму і проводить в його рамках два семінари. Банк отримує ексклюзивне право від компанії Diners Club укладати договори по еквайрингу карток цієї платіжної системи на території України і приступає до масової емісії карт міжнародної платіжної системи Europay. ПриватБанк ще раз підтверджує свою репутацію стабільного та соціально значимого інституту: обслуговуючи понад 320 тисяч приватних осіб, в листопаді за результатами тендера банк обраний обслуговуючим банком, уповноваженим здійснювати в Україні виплати із коштів Швейцарського фонду допомоги жертвам Холокосту.

1999 рік - ПриватБанк укладає договір із страховою компанією "Міжнародна страхова група", що передбачає співпрацю з ряду напрямків. ПриватБанк отримує банківську ліцензію Центрального банку Кіпру на здійснення банківської діяльності через міжнародне банківське відділення (International Banking Unit) на Кіпрі. Філія ПриватБанку, яка відкривається в м.Нікосія, стає першою філією українського банку за кордоном. Банк пропонує своїм клієнтам - фізичним особам - нову послугу: операції з банківським золотом у зливках.

ПриватБанк почав виплати по ІІ траншу коштів, виділених Швейцарським фондом допомоги жертвам Холокосту. В липні, за оцінкою авторитетного журналу "Euromoney", ПриватБанк було визнано кращим банком України на вітчизняному ринку, а в жовтні, за оцінкою журналу "Global Finance", ПриватБанк визнано кращим українським банком на ринках, що розвиваються.

У січні 2000 року - ПриватБанк пропонує клієнтам нову послугу - термінові перекази у системі MoneyGram. За рік банк створив 184 пункти прийому платежів за системою MoneyGram. У лютому - ПриватБанк та VISA International провели спільну прес-конференцію, присвячену сертифікації випуску банком 100-тисячної картки VISA.

У березні - ПриватБанк отримав аудиторський висновок "PriceWaterhouseCoopers" за підсумками роботи у 1999 році.

У квітні - за підтримки ПриватБанку пройшла VIII Ялтинська міжбанківська конференція.

У травні - постановою Кабінету Міністрів України ПриватБанк визнано банком, уповноваженим по обслуговуванню пенсійних рахунків. В рамках програми з розвитку споживчого кредитування ПриватБанк спільно з рядом ріелторських фірм пропонує нову послугу - купівлю житла в кредит.

У червні - ПриватБанком емітована 200-тисячна карта VISA. Банк пропонує новий універсальний платіжний інструмент - платіжну картку "STARCARD". "STARCARD" - спільна картка ПриватБанку і компанії "Київстар Дж.Ес.Ем".

У липні - ПриватБанк було включено до числа банків - агентів по обслуговуванню другої кредитної лінії Європейського Банку Реконструкції і Розвитку, спрямованої на розвиток малого та середнього бізнесу.

У серпні - ПриватБанк пропонує своїм корпоративним клієнтам і банкам-агентам новий інструмент банківського обслуговування - кеш-термінали. В мережі ПриватБанку встановлено 350 кеш-терміналів.

У вересні - згідно з Постановою Кабінету Міністрів України No1403 від 7 вересня 2000 року, ПриватБанк включено в число банків, уповноважених проводити виплати компенсацій за рахунок коштів Федеративної Республіки Німеччини громадянам України, які постраждали від нацистських переслідувань в роки Другої світової війни.

У вересні - товариство з обмеженою відповідальністю КБ "ПриватБанк" реорганізовано в закрите акціонерне товариство Комерційний банк "ПриватБанк".

5-6 жовтня - на базі готельного комплексу "Ялта-Інтурист" проходить I Ялтинська конференція "Стратегія корпоративних фінансів".

У жовтні - ПриватБанк емітував 250-тисячну пластикову картку.

У листопаді - ПриватБанк пропонує своїм клієнтам нову послугу - пластикову картку PrivatTravel, яка поєднує в собі переваги пластикової картки та зручність дорожнього чека.

У листопаді - ПриватБанк видав тисячний кредит в рамках програми мікрокредитування за рахунок коштів міжнародних фінансових організацій KfW та ЄБРР.

У грудні - ПриватБанк і компанія "Київстар Дж.Ес.Ем" пропонують своїм клієнтам новий сервіс: продаж передплачених послуг операторів мобільного зв'язку з використанням POS-термінальної та банкоматної мережі банку.

У січні 2001 року - ПриватБанк підводить підсумки першого року спільної роботи з компанією "MoneyGram International Ltd". У лютому - ПриватБанк презентує новий картковий продукт "AutoCard", який розроблений на базі карт міжнародної платіжної системи "VISA International" і поєднує в собі всі властивості платіжної картки VISA плюс додаткові можливості, передбачені спеціально для автовласників.

У березні - ПриватБанк укладає угоду з СП "АвтоЗАЗ-Daewoo", яка передбачає впровадження програми кредитування придбання автомобілів вітчизняного виробництва.

У квітні - ПриватБанк презентує систему електронного банкінгу "Приват24", в рамках якої клієнти мають можливість керувати своїми рахунками в режимі реального часу за допомогою мережі Internet. При підтримці банку пройшла IX Ялтинська міжбанківська конференція. У травні - в системі Інтернет-банкінгу ПриватБанку зареєстровано понад 1000 авторизованих клієнтів. Банк значно знизив тарифи на випуск та обслуговування пластикових карток.

У червні - ПриватБанк пропонує своїм клієнтам новий сервіс: продаж передплачених послуг операторів IP-телефонії з використанням POS-термінальної та банкоматної мережі банку. Стартувала спільна акція ПриватБанку та міжнародної платіжної системи VISA "Відпустка 2001".

У липні - ПриватБанк третій рік поспіль визнається експертами провідного фінансово-аналітичного журналу "Euromoney" кращим банком України.

Для пропозиції нової послуги корпоративним клієнтам ПриватБанк проводить тренінг "Бюджетування в системі корпоративних фінансів". Найактивніші оператори ринку передплачених послуг стали VIP-клієнтами ПриватБанку.

У серпні - ПриватБанк збільшив свій статутний фонд до 186 млн гривень. Банк розпочинає виплату компенсацій особам, які постраждали від нацистських переслідувань. ПриватБанк і корпорація "Автоінвестбуд" розпочали реалізацію програми продажу в кредит автомобілів провідних російських марок. ПриватБанк емітував 500-тисячну пластикову картку.

У вересні - ПриватБанк став ексклюзивним екваєром карток платіжної системи СТБ на території України. Банк розпочав реалізацію через мережу своїх відділень та банкоматів передплачених Інтернет-послуг. ПриватБанк отримав мільйонне повідомлення через Міжнародну систему S.W.I.F.T. Клієнтами програми пенсійного обслуговування ПриватБанку стали понад 100 тисяч українських пенсіонерів.

У жовтні - ПриватБанк і міжнародна платіжна система VISA провели прес-конференцію, присвячену випуску банком 500 тисяч карт VISA. На базі готельного комплексу "Ялта-Інтурист" пройшла ІІ Ялтинська конференція "Стратегія корпоративних фінансів", яка зібрала понад 300 керівників провідних підприємств та компаній України. ПриватБанк спільно з компаніями "Автохаус Київ, ГмБХ" і "Кий-Авто" впровадив програму продажу в кредит автомобілів провідних зарубіжних марок.

У листопаді - ПриватБанк впровадив програму поетапного накопичення коштів для придбання автомобілів фізичними особами. Пенсійні пластикові картки ПриватБанку мають понад 100 тисяч українських пенсіонерів.

У грудні - ПриватБанк став переможцем конкурсу на право виплати пенсій та інших соціальних виплат, організованого Пенсійним фондом України. В мережі обслуговування платіжних карток банку встановлений 300-й банкомат. ПриватБанк розпочав емісію платіжних карток VISA Business Electron і пластикових карток VISA Plus. [4]

З того часу банку почав розвиватися в арифметичній прогресії. На даний момент в банк налічує понад 13 млн. клієнтів, 19 млн. пластикових карток, а особисті активи банку становлять понад 7 млрд. грн.

Банк став лідером України по кількості клієнтів.