Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальна характеристика Всесвітньої (Женевської...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
184.32 Кб
Скачать

Висновок

Авторське право, зазвичай, тлумачиться як надане законом виключне право автора твору об’явити себе творцем твору, відтворювати його, розповсюджувати чи доводити його до відома публіки будь якими способами та засобами, а також дозволяти іншим особам використовувати твори визначеним способом.

Авторське право є галузевим інститутом цивільного права, але принципи правового регулювання авторських відносин є специфічними: принцип свободи творчості; принцип поєднання особистих інтересів з інтересами суспільства; принцип матеріальної та моральної заінтересованості; принцип всебічної охорони прав і законних інтересів авторів. Основоположним принципом авторського права є охорона творів внаслідок їх створення.

Джерела авторського права – це нормативні акти, передусім конституційні та законодавчі, які визначають основні засади авторського права.

Особливу групу джерел сучасного авторського права станов­лять міжнародні договори: Бернська конвенція по охороні літе­ратурних та художніх творів, яка неодноразово допов­нювалась і змінювалась; Всесвітня (Женевська) конвенція про авторське право; Римська конвенція про охорону прав виконавців, виробників фонограм, та організацій мовлення; Угода про заснування Всесвітньої організації інтелектуальної власності; Договір Всесвітньої організації інтелектуальної власності по авторському праву; Женевська конвенція про охорону інтересів виробників фонограм від незаконного відтворення їх фонограм; Угода про торгівельні аспекти прав на інтелектуальну власність.

Авторське право України становить не розрізнену сукупність чинних нормативних актів, а є системою законодавства про охорону авторського і суміжних прав, зокрема, Конституція, Цивільний кодекс України, спеціальне законодавство, інші закони, підзаконні нормативно-правові акти, міжнародні договори.

Міжнародна система охорони авторського права є складним механізмом, в основі якого лежать перш за все Бернська конвенція про охорону літературних і художніх творів в її численних редакціях і Всесвітня конвенція про авторське право 1952 року, змінена в 1971 році. Визначену, правда, незначну в даний час роль грають тут і міжамериканські конвенції, які носять регіональний характер і відкриті в основному лише для приєднання країн американського континенту.

Всесвітня конвенція про авторське право була прийнята 1952 р. у Женеві на Міжурядовій конференції з авторського права. Нову редакцію Конвенції ухвалили 1971р. у Парижі на Міжурядовій конференції держав – членів ЮНЕСКО.

Відповідно до ст. 1 Конвенції охорона поширюється на літературні, наукові та художні твори, як-от: твори письмові, музичні, драматичні та кінематографічні, твори живопису, графіки та скульптури.

Суть Всесвітньої конвенції про авторське право полягає в застосуванні до творів іноземних авторів, які підпадають під дію Конвенції, національного режиму охорони.

Суб'єктами охорони відповідно до ст. 1 Конвенції є не тільки автори, а й інші володільці авторських прав.

Відповідно до ст. VII Конвенція не поширюється на твори, охорона яких на момент введення Конвенції в дію для договірної держави, у якій запитують охорону, остаточно припинена або ніколи не існувала.

Серед особливостей Всесвітньої конвенції про авторське право, слід підкреслити ще два важливі моменти: – обмовки до Конвенції не вирішуються. Таким чином, країна, що приєднується до Конвенції, приймає всі без виключення її положення; – всі спори між державами, що беруть участь в Конвенції, з приводу її тлумачення або її застосування, не дозволені самими сторонами, передаються на розгляд Міжнародного Суду.