Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кучерявенко.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
105.98 Кб
Скачать

2.Практичний розділ. Виховний захід для учнів птнз на тему: «Нерозривність краси і праці»

Тема: «Нерозривність краси і праці»

Мета: ознайомити учнів з поняттям «Естетика праці»; показати роль праці у фізичному, етичному, естетичному формуванні людини; розвивати потребу трудитися сумлінно, творчо, вносити красу до процесу і результату своєї праці; виховати в учнях працьовитість.

Форма проведення виховного заходу: групова, виховна година.

Методи і прийоми: стимулювання і корекції поведінки: заохочення.

Засоби: розповідь, пояснення, показ, демонстрація.

Хід заходу.

Підготовчий етап:

  1. Запрошуються робітники заводу, директор училища, фахівці народного господарства для виступу перед учнями.

  2. Оформлення виставки книг на тему: «Естетика праці і виробництва» (см.: Казарінова С. І. Про красу предметів. М., 1967; Лапін Ю. С. Культура виробництва і технічна естетика. М., 1967; Мінервін Р. Ст, Муніпов С. М. Про красу машин і речей. М., 1975; Попів А. Н., Шимко Ст Т. Користь, міцність, краса: Розповіді про будівельну науку. М., 1979).

  3. Розвішуються репродукції картин і оформлюється виставка на тему: «Праця раніше і тепер»( «Бурлаки на Волзі» І. Е. Ріпина, «На ріллі» М. До. Клодта, «Пралі» А. Е. Архипова, «Кочегар» Н. А. Ярошенко, «На старому уральському заводі» Б.В.Іогансона, «Сінокіс», «Колгоспне свято», «Жнива» А. А. Пластова, «Наша бурова», «Молоді архітектори» Ю. Ракши).

  4. Розвішуються плакати:

«Висота культури завжди стоїть в прямій залежності від любові до праці»

А. М. Горький

«Праця ушляхетнює людину»

С. Р. Белінський

Основна частина:

1. План проведення заходу.

1.1.Вступне слово вчителя.

1.2.Виступи гостей.

1.3.Екскурсія по виставці на тему: «Праця раніше і тепер».

2.Сценарій виховного заходу.

Вчитель: «Я рада вітати всіх учасників цього заходу!

Наш час відмічений перетвореннями у всіх сферах життя людей: матеріальному виробництві, суспільних стосунках, духовній культурі.

У чому полягає організація праці на естетичних початках? Як краса допомагає раціональній і високопродуктивній організації праці, поліпшенню якості продукції? На ці питання ми постараємося відповісти в ході нашої бесіди.

На зорі цивілізації людина повинна була працювати, щоб вижити. І його робота носила примітивний характер - він добував собі пищу, будував житло, зберігав вогонь. Цивілізація зробила працю людини різноманітніше, одухотворила його. Тепер, щоб вижити, людині зовсім не потрібно самому полювати і будувати своє житло. Вони повинні вибирати собі діяльність за здібностями і бажанням, і може займатися тільки нею. І це дає йому можливість досягти таких висот в своїй роботі, такої майстерності, що він не лише забезпечить своє життя, але і принесе користь іншим.

Особливе задоволення охоплює людину, коли він бачить плоди своєї роботи, до якої додав багато зусиль, уміння, творчого натхнення. Пригадаємо Макаренко. То, як він вчителював, був дипломатом і художником, як ставив фільми і писав художні добутки, як садив сади і невтомно учив молодих художників, як разом з народом обороняв країну, свідчить про те, що він був саме творчою людиною високих духовних масштабів. Він особистим прикладом учив подвигу і через тернии тяжких зусиль і пошуків умів приходити до радості хвилюючих відкриттів, радості перемоги. Не можна не погодитися з твердженням про те, що «немає нічого прекраснішого в світі, як людина роботи! Хай те буде косар на ниві. або коваль довкола горна, що горить, а або садівник довкола посадженого ним дерева, або безсонний композитор, який десь удосвіта створює пісню свою, або поет, який дарує нам вогонь в одязі слова. Немає нічого прекраснішого, як людина в думці, у дії, в творчості.»

Роль праці в розвитку людини і суспільства виявляється в тому, що в процесі праці створюються не лише матеріальні і духовні цінності, призначені для задоволення потреб людей, але і розвиваються самі працівники, які набувають нових навиків, розкривають свої здібності, поповнюють і збагачують знання. Творчий характер праці знаходить своє вираження в народженні нових ідей, появі прогресивних технологій, досконаліших і високопродуктивних знарядь праці, нових видів продукції, матеріалів, енергії, які, у свою чергу, ведуть до розвитку потреб.

У цивілізованому суспільстві велике значення надається умовам праці і їх поліпшенню. У багатьох конвенціях і рекомендаціях МОТ указується, що трудова діяльність і життєдіяльність людей збігаються в часі і просторі, або, інакше кажучи, основне активне життя людини минає на роботі. Знаходячись на роботі, людина витрачає комплекс життєвих сил не лише на досягнення певних результатів праці, але і на реакцію організму, пов'язану з умовами праці.

Від умов праці залежать: результат праці, спільна тривалість життя, стан працездатності, фізичного здоров'я, період соціальної активності і ін.

Естетика праці - це наука, що вивчає закономірності зміни форми, кольору, звуку, світла, вживаних у виробництві, і впровадження в нього комплексу художніх початків з метою підвищення результативності праці. Естетичні початки, впливаючи на органи чуття людини, викликають у нього позитивні емоції і скорочують витрати робочої сили, пов'язані з умовами виробничої середи. Естетика праці дає необхідні рекомендації по поліпшенню стану виробничих інтер'єрів, кольору, світла і ін. Естетичні стандарти використовуються при конструюванні і експлуатації машин і механізмів, оформленні зовнішнього вигляду готової продукції, її упаковки і тому подібне. Оформлення інтер'єру вимагає дотримання естетичних стандартів по розміщенню матеріальних елементів виробництва, забарвленню стін і стель, розміщенню світильників з вказівкою їх потужності і ін.

Важливе значення має вживання функціональної музики. Функціональна музика - це засіб психофізіологічної і естетичної дії на центральну нервову систему людини, що викликає позитивні емоції в процесі його трудової діяльності і знижує його стомлюваність».

Далі виступають гості, люди різних професій з розповідями про те, що допомагає їм працювати творчо, добиватися високих показників в праці, в чому краса робочих професій.

Екскурсія по виставкам.

Вчитель: «Вже в якнайдавніших ремеслах, народній творчості можна побачити втілення принципу краси і користі, найважливішого в дизайнерській діяльності. «Основоположниками мистецтва, - писав А. М. Горький, - були гончарі ковалі і золотоковалі, ткачі, каменярі, теслярі, різьбярі по дереву і кісті, зброярі, малярі, кравці, кравчихи і взагалі - ремісники, люди, чиї артистично зроблені речі, тішать наші очі, наповнюють музеї».

«Ми любимо музику, що за серце узяла

І творчість в праці, що стало повсюдним.

Біля щастя нашого є два крила:

Колір троянд і виноград, прекрасне з корисним».

М. Рильський.

Художній початок все стрімкіше проникає в сучасну техніку і виробництво. Що тішать око формою, кольором, доцільністю розмірів, зручністю використання верстати, машини, інструменти, різноманітне устаткування заводських цехів - все це результат роботи дизайнерів, фахівців з художнього конструювання виробів. «Я дивився на корабель на якому повинен був через декілька хвилин відправитися в небувалий рейс. Він був красивий... Переді мною було не лише чудове творіння техніки, але і вражаючий витвір мистецтва». Ці захоплені слова належать першому в світі космонавтові Юрієві Олексійовичеві Гагаріну.

Технічна естетика пред'являє певні вимоги і до виробничої середи: кольору (забарвленню приміщень і устаткування), звуку (допустимому рівню шумів і вживанню музики), вентиляція і тому подібне Завдання технічної естетики - створити якнайкращі умови для здоров'я, працездатності і гарного настрою робітників». (Демонструються фотографії естетично виразних інтер'єрів заводських приміщенні, куточків для відпочинку і тому подібне

Заключна частина.

Вчитель: «Отже, можемо зробити висновок, що праця грає величезну роль в розвитку людського суспільства і людини. Праця є доцільною діяльністю людини по створенню матеріальних і духовних благ, необхідних для його життя. Радість праці не порівнянна ні з якими іншими радощами. Вона немислима без відчуття краси. Естетика в праці є надійним помічником для створення найбільш комфортних умов праці, виховання у працівників відчуття краси, додання виробничій обстановці нового естетичного вигляду, підвищення спільної культури виробництва».

ВИСНОВКИ

Виходячи з аналізу літератури, ми розкрили суть трудового виховання.

Опираючись на факти, приходимо до висновків: трудове виховання тісно пов’язана з духовно-естетичним вихованням і виховним середовищем.

Праця - основне джерело матеріального і духовного багатства суспільства, головний критерій соціального престижу людини, його священний обов'язок, фундамент особового розвитку. Правильно здійснюване трудове виховання, безпосередня участь учнів ПТНЗ в суспільно корисній, продуктивній праці є дійсним чинником цивільного дорослішання, морального і інтелектуального формування особи, її фізичного розвитку. Як би не склалася подальша доля випускників ПТНЗ, трудове уміння і гарт буде потрібно їм в будь-якій сфері діяльності.

Використання методу стимулювання і корекції поведінки більш сприяє трудовому вихованню. Вони виконують функції регулювання, коригування і стимулювання поведінки й діяльності вихованців. До неї належать змагання, заохочення і покарання. Заохочення — схвалення позитивних дій і вчинків з метою спонукання вихованців до повторення. Покарання — несхвалення, осуд негативних дій та вчинків з метою їх припинення або недопущення в майбутньому.

У роботі викладача по трудовому вихованню можна виділити такі основні напрями, як:

- професійно-естетичне освіта. На класному годиннику учням необхідно дати уявлення про працю як різновид естетичної діяльності, дати поняття про естетику праці як єдність краси мети, мотивів, засобів, процесу і так далі;

- організація суспільно корисної праці учнів;

- підготовлення добре спланованих екскурсій на заводи і фабрики, виставок та ін.;

- відчуття радості і задоволення, відчуття причетності у виконанні важливих трудових завдань виникає у учнів, якщо вони чітко представляють суспільну цінність і значущість своєї праці, красу кінцевого результату. Мажорний настрій створюється при організації цікавих форм змагання, прояві творчої ініціативи, включенні ігрових ситуацій.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1.Макаренко А.С. Про мій досвід // Твори: В7т. - Т.5. - К.: Рад.шк.1954.

2.Кузьминський А.І., Омеляненко В.Л. Педагогіка: Підручник. – К.: знання, 2007.

3.Сухомлинський В.О. Павлинська середня школа//Вибрані твори: У 5т.-Т.4.-К.: Рад.шк., 1976.

4.Фіцула М.М. Педагогіка: Навч. Посіб. – Вид. 2 –ге ,випр., доп. – К.:Академвидав, 2007.

5.Кларин М.В. Педагогическая технология в учебном процессе.-М.,1989.

6.Мойсеюк Н.Є. Педагогіка: Навч. Посіб..-5.вид.,доп.і перероб.-К.,2007.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]