Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Microsoft_Office_Word(1).docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
35.82 Кб
Скачать

Проведення індексації, якщо доходи отримано з декількох джерел

Згідно з п. 6 Порядку № 1078 виплата сум індексації грошових доходів здійснюється за рахунок джерелз яких провадяться відповідні грошові виплати населенню.

Загальний дохід громадян може формуватися з різних джерел. В окремих випадках Порядком № 1078 установлена черговість проведення індексації таких доходів. Так, для сумісників, працюючих студентів та пенсіонерів діють спеціальні правила індексації.

Індексація зарплати сумісників. Індексацію доходів, отриманих працівником не за основним місцем роботи, передбачено ст. 10 Закону № 491 та п. 7 Порядку № 1078.

За загальним правилом спочатку індексуються доходи працівника за основним місцем роботи, а потім — дохід, отриманий ним за сумісництвом. Загальний індексований дохід, отриманий за основним місцем роботи та сумісництвом, не повинен перевищувати розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Таким чином, необхідність у проведенні індексації грошових доходів за сумісництвом виникає тільки у випадку, якщо зарплата за основним місцем роботи нижче розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Для проведення індексації заробітної плати за сумісництвом працівник повинен надати довідку з основного місця роботи про розмір доходу, що підлягає індексації, та проіндексованого доходу (п. 7 Порядку № 1078). На підставі такої довідки провадиться індексація заробітної плати за сумісництвом в межах суми, що не перевищує прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб, з урахуванням отриманої заробітної плати за основним місцем роботи.

Ураховуючи викладене, суміснику доцільно надавати довідку з основного місця роботи тільки в разі, якщо дохід, отриманий за основним місцем роботи, менше розміру прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб. Якщо працівник-сумісник не надав такої довідки, то доходи за сумісництвом не індексуються (див. лист Мінпраці від 11.02.2004 р. № 024-15).

Зауважимо, що індекси для проведення індексації за основним місцем роботи та за сумісництвом можуть і не збігатися. Такий незбіг може бути спричинений підвищенням зарплати за одним з місць роботи або різними датами прийняття працівника на роботу.

Приклад 2. Працівник, який працює на підприємстві за сумісництвом, надав довідку з основного місця роботи про те, що його заробітна плата в січні 2012 року за основним місцем роботи склала 950 грн. Усю суму зарплати за основним місцем роботи було проіндексовано. Заробітна плата за січень 2012 року за сумісництвом становила 1800 грн. Базовим місяцем на роботі за сумісництвом є листопад 2010 року. Розрахуємо суму індексації зарплати за сумісництвом за січень 2012 року.

Сума зарплати, що підлягає індексації за сумісництвом, становитиме:

1073 - 950 = 123 грн.

Сума індексації:

123 x 6,8: 100 = 8,36 грн.

Індексація зарплати працюючих студентів. Оплата праці студентів індексується в розмірі, який з урахуванням стипендії не перевищує прожиткового мінімуму для працездатної особи (ст. 10 Закону № 491). Індексація заробітної плати студентів здійснюється за місцем їх роботи та за рахунок коштів роботодавця.

Для проведення індексації заробітної плати студент надає за місцем роботи довідку з навчального закладу про розмір отримуваної стипендії або про те, що студент стипендію не отримує (п. 8 Порядку № 1078). На підставі цієї довідки здійснюється індексація доходів студента за місцем його роботи.

Отже, якщо згідно з наданою довідкою працівник-студент отримує стипендію, то за місцем його роботи сума заробітної плати підлягає індексації в межах різниці між прожитковим мінімумом на працездатну особу та сумою стипендії.

Якщо працівник-студент стипендію не отримує, що підтверджено відповідною довідкою, наданою на підприємство, його зарплата індексуватиметься в межах прожиткового мінімуму на працездатну особу.

Якщо ж працівник-студент такої довідки не надає, його зарплата не індексується.

Приклад 3. Працівник підприємства є студентом. Його зарплата за січень 2012 року становить 2000 грн. Згідно з довідкою, наданою працівником-студентом, він стипендію не отримує. Базовим місяцем є квітень 2010 року.

Оскільки студент не отримує стипендії, його зарплата підлягає індексації. При цьому зарплата в цьому випадку індексується в межах прожиткового мінімуму на працездатну особу (1073 грн.). Сума перевищення 927 грн. (2000 грн. - 1073 грн.) не індексується.

Сума індексації становитиме:

1073 x 10,7: 100 = 114,81 грн.

Індексація зарплати працюючих пенсіонерів. Працюючим пенсіонерам у першу чергу індексується сума оплати праці за місцем роботи (п. 9 Порядку № 1078). Пенсія працюючих пенсіонерів індексується з урахуванням оплати їх праці в розмірі, що не перевищує прожиткового мінімуму для працездатної особи (ст. 10 Закону № 491).

Індексації підлягає дохід працюючого пенсіонера в межах прожиткового мінімуму, установленого для працездатної особи. Виплата сум індексації здійснюється за рахунок коштів роботодавця. При цьому місяць призначення пенсії не є базовим при здійсненні індексації заробітної плати.

Відповідно до п. 12 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою ПФУ від 25.11.2005 р. № 22-1, у разі працевлаштування особи, якій призначено пенсію, така особа зобов'язана протягом 10 днів подати до органу, що призначає пенсію, довідку про прийняття на роботу для проведення індексації. У подальшому підприємством, на якому працює пенсіонер, упродовж двох тижнів після проведення індексації має надаватися до органу Пенсійного фонду інформація про розмір оплати праці працюючого пенсіонера, її проіндексовану суму та суму індексації.

Приклад 4Заробітна плата працівника-пенсіонера за січень 2012 року становить 3000 грн. Базовим місяцем для проведення індексації є квітень 2011 року.

Сума індексації зарплати складає:

1073 x 1,2 : 100 = 12,88 грн.

Оскільки зарплата працівника, який є також пенсіонером, більше суми прожиткового мінімуму на працездатну особу, то вона підлягає індексації тільки в межах прожиткового мінімуму на працездатну особу (1073 грн.). Сума пенсії не індексуватиметься.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]