Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_-2_-1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
348.16 Кб
Скачать

Бруцелін

Використовується для проведення шкірно-алергічної проби Бюрне. Представляє собою 0,1%-й розчин поліцукрово-білкового комплексу, отриманого із вакциного штаму шляхом оцтового гідролізу. Сутністю алергічної проби є здатність сенсибілізованого організму специфічно відповідати місцевою реакцією на внутрішньошкірне введення бруцеліну. Реакцію оцінюють через 24 години. Наявність вираженого набряку шкіри вважається позитивною алергічною реакцією. Відсутність болючості і почервоніння, звичайно супроводжуючих набряк, не виключає позитивної оцінки проби.

ЛІКУВАЛЬНІ І ПРОФІЛАКТИЧНІ ІМУНОБІОЛОГІЧНІ ПРЕПАРАТИ

ВАКЦИНИ

Сибіркова жива (СТІ)

Представляє собою спори авірулентного безкапсульного вакцинного штаму бактерій сибірки.Використовується для планової вакцинопрофілактики у осіб із підвищеним ризиком зараження збудником сибірки в промислових або побутових умовах, а також по епідеміологічним показанням.

Бруцельозна жива

Містить авірулентні бруцели коров’ячого типу. Використовується для профілактики бруцельозу по епідемологічним і епізоотичним показанням. Однак вакцинація розглядається, як тимчасовий профілактичний засіб в боротьбі з бруцельозом. Головне – це суворе дотримання санітарно гігієнічних і ветеринарних правил і проведення комплексу неспецифічних заходів.

Бруцельозна вбита

Містить вбиті нагріванням бруцели коровячого та овечого видів.Використовується для імунотерапії при хронічному бруцельозі. Її застосування обмежене через високу сенсибілізуючу і алергізуючу здатність. Призначають її тільки хворим з нормергічною реакцією організму, що встановлюється по внутрішньошкірній алергічній пробі Бюрне. Хворим з гіперергічною і алергічною реакцією, а також особам, що мають ознаки генералізованої інфекції, вакцинація шкідлива. Частіше проводять внутрішньошкірну вакцинотерапію, рідше – внутрішньовенну; у частини хворих ефективним являється введення бруцеліну.

СИРОВАТКИ

Імуноглобулін протисибірковий

Гамма-глобулінова фракція сироватки крові коней, гіперімунізованих вакциною СТІ та вірулентним штамом Bacillus anthracis. Використовують для лікування та профілактики сибірки. У залежності від тяжкості захворювання доза на курс коливається від 20 (легкий перебіг) до 400 мл (при лікуванні септичної форми).

Сибіркова преципітуюча

Отримують шлюхом гіперімунізації тварин зависом вбитих бактерій. Використовується для постановки реакції термокольцепреципітації по Асколі, яка дозволяє виявляти термостабільні антигени бацил сибірки в дуже малих концентраціях. Екстрагують такі антигени при кип’ятінні досліджуваного матеріалу (шерсті, шкіри, хутра та ін.).

Цільові навчальні завдання:

1. У лабораторію поступив матеріал /витяжка тваринницької сировини/ з району, де відмічені випадки на сибірку серед тварин. Яку серологічну реакцію необхідно застосувати для виявлення антигенів збудника в досліджуваному матеріалі?

А. Реакцію термопреципітації

В. Реакцію зв’язування комплементу

С. Реакцію непрямої гемаглютинації

Д. Радіоімунний аналіз

Е. Реакцію преципітації в агарі

2. Ветеринарний фельдшер, працюючий на тваринній фермі звернувся до лікарі зі скаргами на болі в суглобах, лихоманку, недомагання, пітливість у ночі. Хворіє з місяць. Враховуючи, що хворий працює на тваринницькій фермі і відповідні скарги, лікар запідозрив у нього бруцельоз. Який матеріал взятий у цього хворого, подлягає дослідженню в звичайній мікробіологічній лабораторії?

А. Сироватка крові

В. Спинномозкова рідина

С.Блютні маси

Д. Сеча

Е. Випорожнення

3. Хворий 34 роки звернувся з приводу карбункулу на обличчі. Під час огляду : нещільний, без болю набряк підшкірної клітковини, у центрі карбункулу чорний струп, по периферії везикулярні висипання навколо карбункулу. Мікробіологічне дослідження з’ясувало наявність нерухомих стрептобацил, які здатні утворювати капсули. Які мікроорганізми є збудниками даної хвороби.

А. Bacillus subtilis

В. Staptylococcus aureus

С. Bacillus anthracoides

Д. Bacillus anthracis

Е. Bacillus megaterium

4. У лабораторії при експертизі шкір тварин була використана реакція преципітації по Асколі. При обліку результатів через декілька хвилин після поєднання імунної сироватки та екстракту шкіри було відмічено утворення білуватого кільця. Даний результат свідчить про наявність ?

А. антигенів сибірки

В. токсину збудника

С. збудника бруцельозу

Д. фосфатидного антигену

Е. поверхневого антигену

5. При постановці біологічної проби і знаходженні в мазках-відбитках з органів тварини стрептобактерій, оточених капсулою, дозволяє беззаперечно поставити діагноз:

А. Туляремії

В. Сибірки

С. Чуми

Д. Бруцельозу

Е. Крупозної пневмонії

6. Для остаточного підтвердження попереднього діагнозу бактеріологом проведено: 1). Посів патологічного матеріалу на печінковий і цукровий бульйони; 2). Перевірку чутливості ізолятів до дії анілінових барвників;3). Серологічні реакції Райта і Хеддельсона; 4).шкіряно-алергічну пробу Бюрне. Який діагноз підтверджено за допомогою вище перерахованих бактеріологічних досліджень.?

А. Черевний тиф

В. Туляремія

С. Бруцельоз

Д. Сальмонельоз

Е. Лихоманка Ку

7. При плановому обстеженні доярок поставлено шкірно-алергічну пробу Бюрне. Вказана проба використовується для виявлення гіперчутливості до збудників

А. Сибірки

В. Туберкульозу

С. Чуми

Д. Туляремії

Е. Бруцельозу

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]