Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_na_kontrolnuyu_otkorrektirovanaya (1...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
181.76 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ

СУМСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Методичні вказівки до виконання контрольної роботи з курсу «Бухгалтерський облік»

для студентів спеціальності 7.050104. «Фінанси»

денної та заочної форми навчання

Суми

Вид-во СумДу

2010

Методичні вказівки до виконання контрольної роботи з курсу „Бухгалтерський облік”/ Укладачі: В.І. Лисиця – Суми: Вид-во СумДу,2010.- 22 с.

Кафедра фінансів

1 Загальні вказівки до виконання контрольної роботи та її теоретичної частини

Контрольна робота є самостійною письмовою роботою. Метою виконання контрольної роботи з дисципліни „Бухгалтерський облік” є поглиблення і закріплення теоретичних і практичних знань студентів з даної дисципліни, розвиток навичок самостійної творчої роботи, досягнення вміння аргументувати власну точку зору, проводити розрахунки, узагальнювати, систематизувати й аналізувати фінансові та економічні показники тощо.

У результаті підготовки до написання контрольної роботи студенти повинні:

- ЗНАТИ основи теорії та організації бухгалтерського обліку на підприємствах; законодавчі та нормативні акти, що регулюють ведення бухгалтерського обліку, системи та форми бухгалтерського обліку, методологію та методику ведення обліку власного капіталу, необоротних активів підприємства, запасів і зобов’язань;доходів, витрат та фінансових результатів; документи фінансової звітності підприємств різної організаційної форми та форми власності.

- ВМІТИ використовувати Міжнародні та Національні стандарти бухгалтерського обліку, відображати господарські операції на рахунках бухгалтерського обліку, правильно і грамотно оформляти документацію бухгалтерської звітності підприємств, складати фінансову, податкову та статистичну звітність, орієнтуватися в процесі організації ведення бухгалтерського обліку на підприємствах різної організаційної форми та форми власності.

Контрольна робота характеризується єдністю цілей і задач. У процесі виконання контрольної роботи студент повинен показати високий рівень знань, виявити уміння і навички у виконанні планово-економічних розрахунків, уміння грамотно і системно розв’язувати задачі. Контрольна робота складається з теоретичної та практичної частин. У теоретичній частині необхідно висвітлити теоретичний аспект запропонованої теми, відмітити все нове, що є в науковій літературі, провести аналіз податкового і бухгалтерського законодавств, визначити існуючі проблеми і позначити шляхи їх вирішення. Практична частина контрольної роботи полягає у розв’язанні наскрізної задачі за всім курсом бухгалтерського обліку. Контрольна робота виконується на стандартних аркушах формату А4. Робота оформляється згідно з методичними вказівками кафедри фінансів, а також з урахуванням діючого стандарту ДСТУ 3008-95. Контрольна робота повинна містити такі основні структурні елементи, розміщені в такій послідовності:

  1. титульний аркуш;

  2. план роботи;

  3. практична частина (методичні вказівки до її виконання та умови наскрізної задачі наведені в розділі 2);

  4. перелік посилань.

Виконання контрольної роботи складається з таких етапів:

  1. ознайомлення з темою теоретичної частини контрольної роботи;

  2. добору та аналізу літератури за запропонованою темою, складання попереднього плану контрольної роботи;

  3. написання тексту теоретичної частини роботи згідно з вимогами до її оформлення;

  4. розв’язання наскрізної задачі практичної частини роботи;

  5. подання роботи для перевірки викладачу;

  6. ознайомлення із зауваженнями викладача, виправлення помилок (за їх наявності), повторного подання контрольної роботи;

  7. зарахування контрольної роботи, що є допуском до здачі іспиту з бухгалтерського обліку.

Титульний аркуш є першою сторінкою контрольної роботи і містить основні дані про роботу та її автора. Титульний аркуш заповнюється за встановленою формою за допомогою ЕОМ. Приклад оформлення титульного аркуша наведено в додатку А.

Тематика теоретичної частини контрольної роботи наведена в додатку Б. Вибір теми здійснюється згідно з порядковим номером студента за списком групи. Студент може вибирати і іншу тему роботи, погодивши її з викладачем.

Теоретична частина роботи обов’язково має містити огляд літератури із запропонованого питання. В огляді літератури студент повинен відмітити основні етапи розвитку наукової думки за проблемою, систематизувати інформаційні джерела, критично їх оцінити, відокремити найбільш суттєві положення, визначити головне в сучасному стані проблеми. Матеріали теоретичної частини слід систематизувати в певній логічній послідовності. Критично висвітлюючи роботи попередників автор, повинен назвати ті питання, що залишаються невирішеними. Доцільно закінчити цей розділ висновками щодо необхідності проведення досліджень в даній галузі та запропонувати своє бачення вирішення існуючих проблем.

Загальний обсяг теоретичної частини роботи повинен складати не менше 10 сторінок формату А4.

Перелік посилань становить одну із суттєвих частин контрольної роботи і відбиває самостійну творчу роботу студента. Перелік посилань складається з такої послідовності:

1 Закони України.

2 Укази Президента України.

3 Декрети і Постанови Кабінету Міністрів України.

4 Положення, накази, інструкції, а також інші нормативні документи.

5 Спеціальна література і статті в періодичних виданнях.

Перелік посилань повинен містити не менше, ніж 5 джерел, з обов’язковим використанням нормативно-правових джерел, що стосуються вибраної теми. Якщо автор робить посилання на будь-які запозичені факти або цитує роботи інших авторів, то він обов’язково повинен дати посилання на те, звідки взято наведені матеріали. Робота повинна бути виконана акуратним розбірливим почерком на аркушах А4. Роботи, що не відповідають цим вимогам, повертаються на доопрацювання без перевірки.

Загальний обсяг роботи разом з практичною частиною повинен складати: 15—20 аркушів рукописного тексту аркушів (А4).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]