Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
финправо ТЕМА 1-5.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
334.85 Кб
Скачать

1.7. Принципи фінансової діяльності держави та органів місцевого самоврядування

Фінансова діяльність держави та органів місцевого самоврядування базується на певних принципах - галузевих, міжгалузевих, принципах окремих правових інститутів цієї галузі права, загальноправових принципах. Принципи права не є тотожними правовим принципам, які виникають, зазвичай, задовго до появи системи права та законодавства. Закріпившись у системі права й законодавства, правові принципи трансформуються на принципи права.

I. Загальноправові принципи: законність, принцип верховенства права, суверенітет держави, рівність усіх форм власності тощо є визначальними для формування галузевих наук.

II. Галузеві принципи фінансової діяльності мають такі ознаки:

- публічний характер фінансової діяльності (наприклад, щорічні закони про державний бюджет приймаються відкритим парламентським обговоренням, потім публікуються; банки зобов'язані оприлюднювати в ЗМІ звіти про свою діяльність, капітал тощо);

- розподіл функцій між представницькими органами й органами виконавчої влади у сфері фінансової діяльності (наприклад, Державний бюджет України приймається ВРУ як закон, а КМУ організовує підготовку проекту закону, виконання затвердженого фінансового плану, готує звітність про його виконання);

- пріоритет законодавчої влади над виконавчою;

- пріоритет публічних видатків над доходами (для держави видатки є основні, а доходи - другорядні);

- усебічний контроль у сфері фінансової діяльності, що здійснюється на всіх стадіях фінансової діяльності, має широке коло учасників, наділених компетенцією у сфері фінансового контролю.

III. Принципи окремих правових інститутів:

- єдності фінансової та грошової системи держави;

- економічної доцільності оподаткування;

- фінансової безпеки держави;

- гласності, плановості, цільового використання фінансових ресурсів;

- повноти, єдності, достовірності, самостійності бюджету;

- принцип «здорових фінансів» - регулювання економіки має здійснюватися через запровадження виваженої грошової політики.

Уряд повинен контролювати приріст грошей в обігу. Сформульовано цей принцип у XIX ст.

Принципи фінансової діяльності - це відбиті у фінансовому праві нормативно-керівні засади, що характеризують його зміст і закріплюють закономірності суспільного життя.

1.8. Методи фінансової діяльності

Методи фінансової діяльності - способи здійснення фінансової діяльності держави й органів місцевого самоврядування. Методи поділяються на три групи:

1. Методи акумулювання (мобілізації, формування) фондів коштів:

♦ добровільний (проведення лотерей, випуск цінних паперів, залучення добровільних внесків юридичних і фізичних осіб);

♦ обов'язковий або примусовий (встановлення податків, зборів, інших обов'язкових платежів до бюджетів; стягнення фінансових санкцій).

При формуванні фондів коштів провідну роль відіграє обов'язковий метод мобілізації, який полягає в примусовому та незво-ротному вилученні частини коштів у їх власників на користь держави (винятки становлять державні підприємства, що перебувають у державній власності).

Цей метод передбачає встановлення:

- виду платежу;

- точного його розміру;

- терміну внесення;

- обов'язкової погрози за порушення строку чи розміру сплати платежів (пені, штрафів тощо).

Найвагомішим і найпоширенішим з-поміж таких платежів є податок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]