Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
финправо ТЕМА 1-5.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
334.85 Кб
Скачать

2.8. Конституція України як основне джерело фінансового права

Конституція України має найвищу юридичну силу, всі акти суб'єктів фінансового права мають відповідати Основному Закону України. Конституція України визначає виключну компетенцію ВРУ у прийнятті актів, які регулюють бюджетні, податкові, валютні відносини; засади створення та функціонування фінансового, грошового, кредитного й інвестиційного ринків; порядок утворення та погашення державного внутрішнього і зовнішнього боргу; порядок випуску й обігу державних цінних паперів, їх види та типи (ч. 2 ст. 92). Окрім цього, Конституція України закріплює визначальні принципи побудови бюджетної системи (ст. 95); бюджетний період (ст. 96); встановлює також компетенцію в галузі фінансової діяльності ВРУ (пункти 4, 14, 16, 18, 19 ст. 85), Президента України (пункти 12, 28 ст. 106), КМУ (ст. 97, пункти 3, 6, 8 ст. 116), Рахункової палати України (ст. 98), НБУ (статті 99, 100), місцевих державних адміністрацій (пункти 4, 5 ст. 119); право органів місцевого самоврядування на затвердження й виконання місцевих бюджетів, на власну матеріально-фінансову базу, на встановлення місцевих податків і зборів тощо (статті 142, 143). До відання АРК Конституція України віднесла, зокрема, питання розроблення, затвердження й виконання бюджету АРК на основі єдиної податкової та бюджетної політики (п. 4 ст. 138).

2.9. Наука фінансового права: поняття, предмет і функції

Наука фінансового права - сукупність теоретичних понять, тлумачень та уявлень про фінансове право, його предмет і метод, правові підгалузі й інститути, що входять до його складу. Це внутрішньо цілісна система узагальнених специфічних знань про фінансове право та фінансову діяльність держави й органів місцевого самоврядування та закономірності розвитку цих знань.

Наука фінансового права вивчає фінансово-правові категорії та фінансово-правові норми, розвиває їх і сприяє удосконаленню фінансового законодавства через вироблення рекомендацій, досліджує знання про фінансове право та фінансову діяльність держави у формі складних, найбільш узагальнених фінансово-правових

понять і категорій. Отже наука фінансового права, виходячи з предмета фінансового права, вивчає фінансово-правові явища, що за своєю юридичною природою є публічно-правовими.

Досягнення науки фінансового права матеріалізуються в узагальненнях, оцінках, висновках, концепціях, нових поняттях і категоріях; у теоріях та доктринах, які відображаються у статтях, монографіях, навчальних посібниках і підручниках із фінансового права.

Предмет науки фінансового права - вся сукупність знань про фінансове право та фінансову діяльність держави, хоча такі знання є різнорідними; це його гносеологія, а також осмислення та дослідження проблем і перспектив удосконалення цієї галузі.

Завдання науки фінансового права:

♦ вивчення історії фінансового законодавства;

♦ розроблення наукових рекомендацій щодо вдосконалення чинних фінансово-правових актів;

♦ вивчення фінансового законодавства інших держав;

♦ здійснення порівняльного аналізу й використання позитивного досвіду для вдосконалення практики оновлення вітчизняних фінансово-правових актів.

Функції науки фінансового права:

аналітична функція - полягає в усвідомленні «дослідного знання», класифікації фінансово-правових норм і їх науковому коментуванні, зведенні їх до внутрішньоцілісної органічної системи;

критична функція - полягає у виявленні дефектів і недоліків чинного фінансового законодавства, у фіксації невідповідності правової норми вимогам сучасної практики;

конструктивна функція - сприяє утворенню нових фінансово-правових норм, інститутів і розділів фінансового права. Ця функція завжди передує виданню нового закону чи іншого нормативно-правового акта й постійно використовується в процесі нормотворчої діяльності держави;

прогностична (орієнтувальна) функція - полягає в тому, що наука фінансового права дає фінансово-правовій практиці важливі орієнтири для розвитку, вказує на віхи, у напрямку яких імовірно рухатимуться фінансово-правові відносини.

Система науки фінансового права частково відповідає системі фінансового права як галузі права, однак повністю не збігається з нею.

Наука фінансового права застосовує такі методи:

♦ спеціально-юридичний (формально-догматичний);

♦ порівняльно-правового дослідження;

♦ метод звернення до інших наук;

♦ метод статистичної обробки фактичного матеріалу та ін. Наука фінансового права як юридична наука досліджує цілий

ряд фінансових явищ і понять, які за своєю природою є предметом дослідження економіки та фінансів. Понятійно-категорійний апарат фінансової науки й науки фінансового права значною мірою збігаються. Наука фінансового права є відмінною від науки про фінанси тим, що вона, використовуючи апарат останньої, вивчає правову форму фінансової діяльності держави та суспільних відносин, котрі виникають у процесі такої діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]