Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
финправо ТЕМА 1-5.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
334.85 Кб
Скачать

8. Порядок здійснення запозичень за Бюджетним кодексом України

Запозичення (внутрішні та зовнішні) є джерелом фінансування дефіциту бюджету. Кабінет Міністрів України може брати позики в межах, визначених законом про Державний бюджет України. Запозичення не використовуються для забезпечення фінансовими ресурсами поточних видатків держави, крім випадків, коли це необхідно для збереження загальної економічної рівноваги.

Відповідно до статей 15, 16 БК України, право на здійснення державних внутрішніх і зовнішніх запозичень у межах та на умовах, передбачених законом про Державний бюджет України, належить державі в особі Міністра фінансів України за дорученням КМУ. Міністр фінансів України для економії коштів та ефективного їх використання має право обрати кредитора, вид позики та валюту запозичення.

Щодо місцевих бюджетів лише Верховна Рада АРК та міські ради мають право здійснювати внутрішні запозичення (окрім деяких випадків, передбачених ст. 73 БК України). Зовнішні запозичення можуть здійснювати лише міські ради міст із кількістю населення понад 800 тис. мешканців, за офіційними даними державної статистики, на час ухвалення рішення про здійснення запозичень.

Для покриття тимчасових касових розривів, які виникають під час виконання загального фонду місцевого бюджету, Рада міністрів АРК, місцеві державні адміністрації, виконавчі органи відповідних рад за рішенням Верховної Ради АРК чи відповідної ради можуть отримувати короткотермінові позички у фінансово-кредитних установах на термін до трьох місяців, але в межах поточного бюджетного періоду. Порядок отримання таких позичок визначається МФУ. Надання позичок з одного бюджету іншому забороняється (ст. 73 БК України).

Запозичення до місцевих бюджетів здійснюються на визначену мету та підлягають обов'язковому поверненню. Запозичення до відповідних бюджетів можуть бути здійснені лише до бюджету розвитку, крім випадку, передбаченого в ст. 73 БК України. Держава не несе відповідальності по зобов'язаннях за запозиченнями до місцевих бюджетів. Видатки на обслуговування боргу здійснюються за рахунок коштів загального фонду бюджету. Якщо у процесі погашення основної суми боргу та платежів із його обслуговування, зумовлених договором між кредитором і позичальником, відбувається порушення графіка погашення з вини позичальника, відповідна рада не має права здійснювати нові запозичення протягом п'яти наступних років (частини 1-3, 5 ст. 74 БК України).

Запозичення до місцевих бюджетів можуть здійснюватися у формі облігацій внутрішніх місцевих позик чи (та) укладання угод про отримання позик, кредитів, кредитних ліній у фінансових установах. Реструктуризація боргових зобов'язань за запозиченнями у формі випуску облігацій внутрішніх місцевих позик не повинна призводити до збільшення місцевого боргу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]