Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
финправо ТЕМА 1-5.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
334.85 Кб
Скачать

3. Бюджетний кодекс України як джерело бюджетного права

Бюджетний кодекс України - кодифікований законодавчий акт, який систематизує норми бюджетного права, визначає засади та структуру бюджетної системи України, принципи, основи, правові засади функціонування бюджетного процесу та міжбюджетних відносин і відповідальність за порушення бюджетного законодавства. Чинний БК України прийнято ВРУ 21 червня 2001 р. Він містить 126 статей (спочатку було 125, а у 2003 р. БК України доповнено ст. 14^) і Прикінцеві положення; структурно поділяється на Загальну й Особливу частини. Загальна частина складається з одного розділу «Загальні положення», що містить чотири глави: глава 1. «Загальні положення», глава 2. «Бюджетна система та її принципи», глава 3. «Запозичення», глава 4. «Бюджетний процес та його учасники».

Особлива частина складається з п'яти розділів, які об'єднують тринадцять глав. Розпочинається Розділом II, що має назву «Державний бюджет України» й об'єднує такі глави: глава 5. «Доходи і видатки Державного бюджету України», глава 6. «Складання проекту Державного бюджету України», глава 7. «Розгляд та прийняття Державного бюджету України», глава 8. «Виконання Державного бюджету України», глава 9. «Внесення змін до закону про Державний бюджет України», глава 10. «Бухгалтерський облік та звітність про виконання Державного бюджету України». Логічним продовженням Розділу II БК України є Розділ III «Місцеві бюджети», до якого належать: глава 11. «Надходження та витрати місцевих бюджетів», глава 12. «Складання, розгляд, затвердження, виконання та звітність місцевих бюджетів». Главою 13, яка має назву «Загальні положення», розпочинається Розділ IV БК України «Міжбюджетні відносини»; до нього також входять: глава 14. «Розмежування видатків між бюджетами», глава 15. «Розрахунок видатків, що враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів», глава 16. «Міжбюджетні трансферти». Питанням контролю за дотриманням бюджетного законодавства та відповідальності за бюджетні правопорушення присвячено Розділ V, який складається із: глави 17. «Контроль за дотриманням бюджетного законодавства» та глави 18. «Відповідальність за бюджетні правопорушення». Завершується БК України Прикінцевими положеннями, вміщеними в Розділі VI.

Бюджетний кодекс України забезпечує правове регулювання відносин, які виникають у процесі складання, розгляду, затвердження, виконання бюджетів і розгляду звітів про їх виконання, а також контролю за виконанням Державного бюджету України та місцевих бюджетів. Визначенням кола зазначених відносин розпочинається БК України. Складовою частиною Загальних положень БК України є терміни, що вживаються в ньому. У ст. 2 наведено визначення 38 основних термінів, решта ж визначень розпорошена по окремих статтях. Наприклад, визначення зведеного бюджету міститься в ч. 1 ст. 6, міжбюджетних відносин - у ч. 1 ст. 81, бюджетного правопорушення - у ч. 1 ст. 116.

Бюджетний кодекс України є основою бюджетного законодавства держави, до якого також належать: Конституція України, Щорічні закони про Державний бюджет України, інші закони, що регулюють бюджетні правовідносини, передбачені ст. І БК України, відповідні нормативно-правові акти КМУ, міністерств і відомств, органів ДПС України, рішення органів АРК, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування тощо. Місцеві органи влади в межах своєї компетенції приймають нормативно-правові акти, що регулюють бюджетні відносини. Якщо такі акти суперечать положенням БК України, застосовується останній.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]