Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орг буд навч пос.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
6.04 Mб
Скачать

4.2 Циклограмні моделі

Циклограмні моделі почали застосувувати з впровадженням на будівництві потокового методу виконання робіт. Монтаж потоковим методом передбачає використання спеціалізованих бригад, які в певній послідовності переходять з об’єкта на об’єкт або з захватки на захватку (в межах одного об’єкта), виконуючи весь комплекс робіт. Весь фронт робіт розділяють на часткові фронти – захватки, але з умовою, що на одній захватці може працювати одночасно лише одна бригада або ланка. Після закінчення роботи на захватці бригада переходить на наступну захватку, а на її місце приходить друга спеціалізована бригада.

Приклад циклограмної моделі наведено на рис 4.2. На циклограмі відображено, що бригада І за одиницю часу виконує роботи на першій захватці та переходить на другу. Через одиницю часу від початку будівництва на даний об’єкт приходить бригада ІІ, яка працює на захватці теж одиницю часу. Через дві одиниці часу від початку будівництва до роботи приступає бригада ІІІ. Будівництво об’єкта закінчується за 6 одиниць часу.

N

І

ІІ

ІІІ

5

4

3

2

1

1

2

3

4

5

6

T,дн

Рисунок 4.2 – Циклограмна модель виконання робіт

N – захватки; T – робочий час; І, ІІ, ІІІ – бригади.

До переваг циклограмної моделі виконання робіт відноситься наочне зображення захваток та порядку виконання робіт на них. Недоліком таких моделей є те, що на них відображаються лише основні види робіт, що виконуються безпосередньо на об’єкті, а такі роботи, як загальнобудівельні, електромонтажні, транспортні не відображаються та не ув’язуються між собою. Циклограмні моделі так само, як і лінійні не відображають динаміку будівельного процесу. Циклограмні моделі, як правило, застосовують при потоковій організації праці. Приклад розрахунку та побудови циклограмної моделі організації будівництва наведено в розділі 5.