Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орг буд навч пос.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
6.04 Mб
Скачать

8 Будівельний генеральний план

8.1 Призначення та види будівельних генеральних планів

Будівельний генеральний план – це генеральний план запроектованого об’єкта, на якому показано розміщення споруджуваних постійних і тимчасових будівель та споруд, а також визначені раціональний склад і розміщення об’єктів будівельного господарства з метою максимальної ефективності їхнього використання з урахуванням вимог охорони праці та пожежо- і вибухобезпеки.

Будівельний генеральний план призначений для створення найефективнішої моделі організації будівельного майданчика, що забезпечує необхідні умови для приймання та складування конструкцій та виробів, безперебійне постачання об’єкта водою та енергетичними ресурсами, роботу будівельно-монтажних машин та механізмів, дотримання вимог охорони праці.

Будівельний генеральний план виконують в складі проекту організації будівництва та в складі проекту виконання робіт в масштабі М 1:500, 1:1000.

До графічної частини будівельного генерального плану додається пояснювальна записка, в якій виконуються всі необхідні розрахунки та техніко – економічні обґрунтування прийнятих рішень. Прийняті рішення на будівельному генеральному плані мають бути ув’язані зі всіма розділами проекту організації будівництва та проекту виконання робіт.

В складі проекту організації будівництва розробляється загальномайданчиковий будівельний генеральний план, в складі проекту виконання робіт розробляється об’єктний будівельний генеральний план.

Загальномайданчиковий будівельний генеральний план

Загальномайданчиковий будівельний генеральний план розробляється проектною організацією в складі проекту організації будівництва, і може бути виконаний як для підготовчого, так і для основного періоду будівництва.

Основою для розробки будівельного генерального плану є:

  • генеральний план підприємства, яке будується;

  • дані геологічних, гідрологічних та інженерно-економічних вишукувань;

  • проектно-кошторисна документація;

  • календарний план будівництва;

  • розрахунки та обґрунтування необхідності в матеріально-технічних і енергетичних ресурсах, тимчасових будівлях і спорудах та інші рішення і матеріали проекту організації будівництва;

  • нормативні документи із проектування будівельних планів;

Графічна частина загальномайданчикового будівельного генерального плану включає:

  • загальний план будівельного майданчика з нанесеними на ньому постійними будівлями та спорудами, знаками геодезичної розбивочної основи і об’єктами тимчасового будівельного господарства;

  • експлікацію основних постійних і тимчасових будівель та споруд;

  • умовні позначення, прийняті на будівельному плані;

  • техніко-економічні показники.

Пояснювальна записка до будгенплану повинна містити необхідні обґрунтування прийнятих в генеральному плані рішень, а також орієнтовне визначення потреби та вирішення питання забезпечення будівництва електроенергією, водою, стисненим повітрям, киснем, ацетиленом та іншими газами.

Ефективність різних варіантів будгенлану оцінюється за техніко-економічними показниками:

  • довжина і вартість тимчасових шляхів;

  • довжина і вартість тимчасових енергетичних ліній та мереж, віднесених до одиниці площі забудови (1га);

  • вартість енергетичних ресурсів;

  • питома вага вартості тимчасового будівельного господарства (у відсотках) в загальній вартості будівництва і в співставленні її з кошторисними лімітами на тимчасове будівництво.

Окрім цих основних техніко-економічних показників, будгенплан також оцінюється з точки зору інших факторів, не врахованих системою загальноприйнятих показників, наприклад, зручність роботи транспорту, відповідність прийнятої схеми облаштування під’їзних шляхів тощо.