Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц сох..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
3.43 Mб
Скачать

Система повітропостачання

Повинна забезпечити очищення зовнішнього повітря, необхідний його обмін. Система повітропостачання включає оголовки, повітрозобори, проти вибухові пристрої, перед фільтри, фільтри, вентилятори, гермоклапани (клапани - відсікателі), клапани надлишкового тиску, пристрої регенерації і кондиціювання повітря, повітроводи, що підводять і розводять повітря.

Для очистки зовнішнього повітря від радіоактивного пилу, отруйних та небезпечних хімічних речовин, бактеріальних засобів у захисних спорудах застосовується система фільтровентиляції.

Система фільтровентиляції повинна працювати не менше чім в двох режимах:

І режим - чистої вентиляції - повітря очищається від грубо дисперсного радіоактивного а виробничого пилу в проти пиловому фільтрі ( кількість повітря, яке подається в сховище в режимі чистої вентиляції від 8 до 13 м3/людину в залежності від кліматичної зони); в якості проти пилового фільтру використовується проти пиловий сітчастий фільтр ФЯР - металеві сітки, зібрані в пакети розміром 520х520х80 мм. Сітки змащуються веретенною олією. Продуктивність одного пакету - 1000-1300 м3/годину при аеродинамічному опорі від 3 до 8 мм. Подача повітря здійснюється за допомогою вентиляторів продуктивністю 1200 м3/ год - із ручним або електроприводом.

ІІ режим - фільтровентиляції - повітря очищається від дрібнодисперсного радіоактивного пилу, від отруйних речовин і бактеріальних засобів (у фільтрах - поглиначах). Помпування здійснюється за допомогою фільтро – вентиляційних комплектів. Фільтровентиляційний комплект ФВК-1(або ФВК - 2), продуктивність його 300 м3 за годину в режимі фільтровентиляції, забезпечує повітрям 150 чол. В якості поглинача використовують фільтри – поглиначи ФП-100, 100у, 300. Продуктивність 100 і 300 м3/год, монтуються в колонки по 2-3 штуки. Більше трьох не рекомендується - істотно збільшується опір фільтра. Кількість повітря, яке повинно подаватися в 3-й і 4-й кліматичних зонах - 2 м3/людину, що укривається, і 5 м3 на працюючого.

При розташуванні сховища в місті, де можливо утворення високої температури, великої кількості токсичних продуктів не повного згоряння і інших небезпечних хімічних речовин, які не задержуються фільтровентиляційними комплектами, то система повітря постачання повинна працювати і в 111режими – повної ізоляції. В цьому режимі зовнішнє повітря в сховище не подається, призводиться регенерація (очищення від надлишку двоокису вуглецю і водяної пари) внутрішнього об’єму повітря та збагачення його киснем. Регенерація здійснюється за допомогою регенеративних установок РУ-150/6, що поглинають двоокис вуглецю, а поповнення киснем внутрішнього повітря із кисневих балонів. Потужність засобів регенерації повинна забезпечувати не менше (на одну людину, що вкривається):

  • кисню - 25 л/годину; поглинання вуглекислого газу - 20 л/годину.

Більш досконалі при роботі системи в 111режимі РУКТ - регенеративні установки конвекційного типу, де одночасно з поглинанням двоокису вуглецю йде збагачення внутрішнього об’єму повітря киснем.

Відпрацьоване повітря видаляється з сховища через витяжні канали, у яких установлюються проти вибухові устрої і клапани надлишкового тиску.

Для боротьби з тепло надлишком у сховищі передбачаються додаткові заходи - застосування установок, що охолоджують повітря, або кондиціонерів, збільшення поверхневих конструкцій, що захищають, і збільшення площі підлоги на одну людину, що вкривається, до 0,75 м2. У тепловому балансі враховується тепловиділення від тих, що вкриваються, електричного освітлення, регенерації повітря, а також поглинання тепла конструкціями, що захищають.

Труби інженерних мереж фарбуються: в І режимі – фарбою білого кольору; в ІІ режимі - жовтого кольору. Режим вентиляції при пожежах ( ІІІ режим ) - червоного кольору.

Електропостачання в сховищі необхідно для живлення електродвигунів системи повітропостачання, відкачки фекальних вод, освітлення. Здійснюється від зовнішньої (міської) мережі, при неможливості використання міської мережі - від захищеного джерела - дизельної електростанції. Як аварійне освітлення використовуються переносні електричні ліхтарі, акумуляторні світильники, забезпечення повітрям тоді здійснюється за допомогою ручних вентиляторів.

Користуватися свічами і кишеньковими ліхтарями можна в обмежених розмірах і тільки при умовах гарної вентиляції. Фарба труб системи енергозабезпечення – чорна.

Кожне сховище повинно мати телефонний зв’язок із пунктом управління підприємства і гучномовці, залучені до міської і місцевої радіотрансляційної мережі.

Водопостачання і каналізація здійснюються на базі міських і об'єктних водопровідних і каналізаційних мереж. На випадок руйнації передбачаються автономні джерела водопостачання і приймальники фекальних вод.

Мінімальний запас води в проточних ємностях створюється із розрахунку 6 л для пиття і 4 л для санітарно-гігієнічних потреб на весь розрахунковий термін перебування(дві доби). В сховищах великої місткості потрібна бути пожежна ємність на 4,5 куб.м. Проточні ємності зазвичай встановлюються в санітарних вузлах під стелею, безнапірні баки - у спеціальних приміщеннях. Для хлорування води утворюється запас хлорної ізвести. Труби системи водопостачання - зеленого кольору.

Санвузли намагаються віддаляти від джерел водопостачання, входи в них - через умивальну.

Опалення сховищ здійснюється від опалювальної мережі підприємства по самостійних відгалуженнях, що відключаються при заповненні сховищ людьми.

При розрахунку системи опалення температура приміщень у холодний час повинна бути не нижчі 10º С. Фарба труб - коричнева.