Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 1 (самоопрацювання).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
163.33 Кб
Скачать

16

До лекції 1 “загальні теоретичні засади і принципи бухгалтерського обліку в банках” (самоопрацювання)

До п. 1.1 Терміни та види банків (переписати)

Кліринг — отримання, звірка та поточні оновлення інформації, підготовка бухгалтерських та облікових документів, необхідних для виконання угод щодо цінних паперів, визначення взаємних зобов'язань, що передбачає взаємозалік, забезпечення та гарантування розрахунків за угодами щодо цінних паперів. Кліринг — це розрахунок шляхом заліку взаємних вимог.

Банк-емітент — банк, який здійснює випуск в обіг грошових знаків і цінних паперів, платіжних карток.

Банківські резерви — складова банківського капіталу, призначена для компенсації кредитів, повернення яких є сумнівним, та збитків від інших активних операцій банку, а також для страхування вкладів фізичних осіб.

Баланс банку консолідований — бухгалтерський звіт, який включає операції не тільки банку як юридичної особи (зведений баланс), а й операції асоційованих дочірніх компаній та спільних підприємств банку.

Виписка з банківського рахунка — документ, який видається банком його клієнтові та відображає стан рахунка клієнта.

Комісійна винагорода — плата, яка стягується банком із клієнта за виконання певних банківських операцій за його дорученням.

Кореспондентський рахунок — рахунок, на якому відображаються розрахунки банку за дорученням та за кошти іншого банку на основі укладеного кореспондентського договору. Кореспондентські рахунки поділяють на два види: рахунок ностро (наш рахунок у вас) та рахунок лоро (ваш рахунок у нас).

Ліквідність банку — здатність банку вчасно і сповна виконувати свої поточні зобов'язання, задовольняти вимоги вкладників та попит позичальників.

Обов'язкові резерви банків — кошти банків, які вони зобов'язані зберігати на своїх кореспондентських рахунках у центральному банку відповідно до встановлених законодавством нормативів як забезпечення певних видів діяльності.

Позабалансові рахунки — рахунки бухгалтерського обліку, на яких у банках обліковуються: вимоги та зобов'язання банку, які можуть виникнути у майбутні періоди та за якими він мусить брати на себе ризики; документи і цінності, які не належать ні до активів, ні до пасивів банку; операції з приватизації.

Подія — випадок, який має певні наслідки для банку (є поштовхом до змін в активах, зобов'язаннях та капіталі).

Поточний рахунок — рахунок, який відкривається банками юридичним і фізичним особам для зберігання грошових коштів та здійснення розрахунків з іншими юридичними і фізичними особами.

Принципи бухгалтерського обліку — базові концепції, покладені в основу відображення засобами обліку та звітності господарської діяльності банку, його активів, доходів, витрат, фінансових результатів.

Рефінансування — погашення давнішої заборгованості новою способом заміни короткострокових зобов'язань довгостроковими за допомогою випуску нових позик (нових цінних паперів).

Система електронних платежів НБУ (СЕН) — загальнодержавна платіжна система, що забезпечує здійснення розрахунків між банківськими установами на території України із застосуванням електронних засобів приймання, передавання, обробки та захисту інформації як за дорученнями клієнтів банків, так і за зобов'язаннями банків один перед одним.