Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц сох..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
3.43 Mб
Скачать

1.2.3 Завдання цивільної оборони і шляхи їх реалізації

Заходи цивільної оборони поширюються на всю територію України, всі верстви населення, а розподіл за обсягом і відповідальністю за їх виконання здійснюється за територіально-виробничим принципом.

Завданнями Цивільної оборони України є:

  • попередження надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру та ліквідація їх наслідків;

  • оповіщення населення про загрозу і виникнення надзвичайних ситуацій у мирний і воєнний часи та постійне інформування його про наявну обстановку;

  • захист населення від наслідків аварій, катастроф, великих пожеж, стихійного лиха та застосування засобів ураження;

  • організація життєзабезпечення населення під час аварій, катастроф, стихійного лиха та у воєнний час;

  • створення систем аналізу і прогнозування управління, оповіщення і зв'язку, спостереження і контролю за радіоактивним, хімічним і бактеріологічним зараженням, підтримання їх готовності для сталого функціонування у надзвичайних ситуаціях мирного і воєнного часів;

  • підготовка і перепідготовка керівного складу цивільної оборони, її органів управління та сил, навчання населення вмінню застосовувати засоби індивідуального захисту і діяти в надзвичайних ситуаціях.

Шляхи реалізації завдань цивільної оборони визначені положенням про цивільну оборону, яке затверджено постановою КМ №299 від 10 травня 1994 року.

1.3 Організаційна структура Цивільної оборони України

Цивільна оборона в Україні будується за територіально-виробничим принципом. Територіальний принцип організації означає, що, незалежно від відомчої приналежності цивільна оборона об'єктів організаційно входить в структуру ЦО регіонів, міст, областей, районів, на території яких вони розташовані.

Виробничий принцип організації полягає в тому, що ЦО об'єктів організаційно входить також структури ЦО міністерств і відомств, керівники яких несуть повну відповідальність за стан цивільної оборони цих об'єктів.

Керівництво Цивільною обороною України покладено на Кабінет Міністрів України, міністерства і інші центральні органи виконавчої влади, Раду Міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні організації, керівників підприємств, установ і організацій.

Начальниками ЦО є:

начальником ЦО України - прем'єр - міністр, його заступником - керівник центрального органу виконавчої влади з питань НС і справ захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи;

начальником ЦО Автономної Республіки Крим - голова ради міністрів;

начальниками ЦО територій - голови місцевих державних адміністрацій;

начальниками ЦО міністерств, відомств, підприємств, організацій і установ - їх керівники.

Безпосереднє управління виконанням завдань ЦО здійснюють постійно діючи органи управління з питань ЦО - штаби і служби ЦО, які повинні бути створеними в складі підприємств, установ і організацій.

Територіальні Управління з надзвичайних ситуацій та захисту населення і територій входять до складу місцевих державних адміністрацій за принципом подвійного підпорядкування.

Одною з істотних ланок системи ЦО України і органом її управління є спеціальне Міністерство з питань надзвичайних ситуацій і справ захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Воно створено з метою упорядкування управління Цивільною обороною України, захисту населення і території від наслідків надзвичайних ситуацій, а також, здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Указом Президента України 28 жовтня 1996 року на базі Міністерства України у справах захисту населення від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і Штабу Цивільної оборони України.

Названим вище Указом було затверджене Положення про Міністерство України з питань НС і справ захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи (МНС України).

У Положенні зазначається, що МНС України є центральним органом виконавчої влади, забезпечує проведення в життя державної політики в області захисту територій і населення від наслідків НС техногенного, природного, екологічного і військового характеру і Чорнобильської катастрофи.

МНС здійснює державний контроль за станом сил і засобів ЦО, їх готовність до проведення рятувальних і інших невідкладних робіт в НС; організує фінансове і матеріально-технічне забезпечення військ ЦО, а також, підлеглих спеціалізованих формувань. Спільно з органами виконавчої влади, Радою Міністрів Автономної Республіки Крим призначає склад, місця розміщення та оснащення сил і засобів ЦО.

МНС забезпечує розробку, погодження або затверджує програми підготовки фахівців, посадових осіб органів управління і сил ЦО, навчання населення, організує та проводить атестацію рятівників і аварійно-рятувальних формувань. Всю роботу МНС проводить у взаємодії з центральними і місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, а також, відповідальними органами іноземних держав.

Для розгляду наукових рекомендацій з найважливіших проблем в МНС створюється науково-технічна рада, в яку входять вчені та висококваліфіковані фахівці.

Одним з органів управління в системі ЦО є постійні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і НС (комісії по НС).

Комісії по НС створюються на різних рівнях і відповідно бувають: постійна Урядова комісія по НС і комісії по НС областей, районів, міст, об’єктів. Склад комісії по НС визначається її рівнем. Комісію з НС області, району, міста як правило, очолює один із заступників голови держадміністрації.

Основними задачами комісій по НС є:

  1. Планування, розробка і керівництво проведення заходів з попередження аварій, катастроф, епідемій на території країни, області, району, міста, зменшення втрат у разі їх виникнення.

  2. Координація, планування і проведення заходів щодо забезпечення безпеки населення, зниження господарських втрат в надзвичайних ситуаціях, створення системи управління і підтримка її в готовності.

  3. Керівництво діями сил ЦО при ліквідації наслідків НС.

  4. Створення системи фінансування, матеріально-технічного забезпечення і накопичення матеріальних цінностей, необхідних для проведення профілактичних заходів, покриття витрат на утримання сил, які призначені для дій при надзвичайних ситуаціях, витрат по ліквідації аварій, катастроф, стихійного лиха, епідемій і надання допомоги потерпілому населенню.

  5. Забезпечення збору і обміну інформацією про надзвичайні ситуації, а також про результати ліквідації їх наслідків.

При виникненні НС і в ході ліквідації їх наслідків комісія по НС виконує наступні задачі:

  • здійснює сповіщення органів управління ЦО, сил ЦО і населення;

  • оцінює наслідки НС і організовує роботу по ліквідації наслідків НС;

  • координує дії по евакуації населення з районів лиха;

  • організує розподіл матеріальних і фінансових засобів, що виділяються для ліквідації наслідків НС;

  • організує заходи щодо життєзабезпечення населення в районах біди;

  • забезпечує інформацією про хід робіт по ліквідації наслідків НС державні органи і населення.

Для рішення задач в області попередження виникнення надзвичайних ситуацій техногенного характеру створена Інспекція Цивільної оборони України, на яку покладені наступні задачі:

Контроль експлуатації діючих підприємств, споруд і потенційно небезпечних об'єктів, включаючи контроль наявності засобів колективного та індивідуального захисту, майна цивільної оборони, контроль роботи систем зв'язку і сповіщення.

Контроль безпеки зберігання перевезень, використання, якість обеззараження і поховання радіоактивних, отруйних сильнодіючих і вибухонебезпечних речовин, а також застосування заходів по попередженню аварійних викидів.

Контроль за дотриманням будівельних норм і правил інженерно-технічних заходів Цивільної оборони, а також техногенної безпеки на хімічно -, пожежне - і вибухонебезпечних об'єктах.

Інспекція цивільної оборони України входить в організаційну структуру МНС України. Положення про Інспекцію Цивільної оборони України затверджує Кабінет Міністрів України. Це дає право Інспекції ЦО здійснювати функції контролю на всій території України, у всіх галузях промисловості і на всіх об'єктах.