Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц сох..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
3.43 Mб
Скачать
    1. Основні принципи захисту населення, права та обов’язки громадян України в сфері захисту населення і територій від нс

У відповідності до закону України “Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру”, прийнятий 8 червня 2000 року основні принципи в сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій:

1. Пріоритетність завдань, спрямованих на рятування життя та збереження здоров'я людей і довкілля.

2. Безумовного надання переваги раціональній та превентивній безпеці.

3. Вільного доступу населення до інформації щодо захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

4. Особистої відповідальності та піклування громадян про власну безпеку, неухильного дотримання ними правил поведінки та дій у надзвичайних ситуаціях техногенного та природного характеру.

5. Відповідальності в межах своїх повноважень посадових осіб за дотримання вимог закону України “Про захист населення та територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру”

6. Обов'язковості завчасної реалізації заходів, спрямованих на запобігання виникненню надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру та мінімізацію їх негативних психо - соціальних наслідків.

7. Урахування економічних, природних та інших особливостей територій і регіонів і ступеню реальної небезпеки виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

8. Максимально можливого, ефективного та комплексного використання наявних сил та засобів, які призначаються для запобігання надзвичайним ситуаціям техногенного та природного характеру та реагування на них.

У статті 5 окреслені права громадян. Громадяни України мають право:

- отримання інформації про надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру, що виникли або можуть виникнути, та про заходи необхідної безпеки;

- забезпечення та використання засобів індивідуального і колективного захисту;

- звернення до місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з питань захисту від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру;

- відшкодування згідно із законом шкоди, заподіяної їх здоров’ю та майну внаслідок НС;

- компенсацію за роботу у зонах надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру;

- соціально – психологічну підтримку та медичну допомогу, на медико – реабілітаційне відновлення у разі отримання важких фізичних та психологічних травм.

Статтею 34 Закону визначені обов’язки громадян у сфері захисту населення й територій.

    • дотримуватися заходів безпеки, не допускати порушень виробничої дисципліни, вимог екологічної безпеки;

    • вивчати основні заходи способи захисту населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій, надання першої медичної допомоги потерпілим, правила користування засобами захисту;

    • дотримуватися відповідних вимог у разі виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.