Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Єфімов О М Глава 20 Окреме провадження.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
265.73 Кб
Скачать

§3. Порядок та підстави порушення справ окремого провадження. Особливості заяв у окремому провадженні.

Як вже вказувалося, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених ЦПК України, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду, а також з урахуванням інших певних особливостей. До таких особливостей слід віднести те, що судова діяльність по розгляду справ окремого провадження розпочинається на підставі заяви, в якій міститься вимога до суду підтвердити наявність або відсутність юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Питання про відкриття провадження у справі або про відмову у відкритті провадження у справі суддя вирішує не пізніше десяти днів з дня надходження заяви до суду або закінчення строку, встановленого для усунення недоліків, пов’язаних з поданням заяви у такій справі. Про відкриття провадження у справі чи відмову у відкритті провадження у справі суддя постановляє ухвалу. Заява у справах окремого провадження повинна відповідати як загальним вимогам ЦПК України, встановленим для позовних заяв, так і певним спеціальним вимогам, встановленим для кожного окремого випадку подання заяви у процедурі окремого провадження. Відповідно до загальних вимог щодо форми та змісту заяви, передбачених статтею 119 ЦПК України щодо позовної заяви, заява у справах окремого провадження повинна містити:

  1. найменування суду, до якого подається заява;

  2. ім’я заявника, а також ім’я особи стосовно якої заявник просить установити чи підтвердити факт, їх місце проживання, місцезнаходження, поштовий індекс, номер засобів зв’язку, якщо такий відомий;

  3. юридичний факт, або стан, який заявник просить суд установити;

  4. виклад обставин, якими заявник обґрунтовує свої вимоги про підтвердження наявності чи відсутності певного факту;

  5. зазначення доказів, що підтверджують кожну обставину, наявність підстав для звільнення від доказування;

  6. перелік документів, що додаються до заяви.

До заяви повинні бути додані документи, що підтверджують сплату судового збору та оплату витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи. У разі звернення до суду із заявою осіб, які діють на захист прав, свобод та інтересів іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення. Крім того, якщо заява подається представником заявника, до неї слід додати довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження такого представника.

Інші особливості заяв, що подаються у рамках окремого провадження, встановлюються для окремих категорій справ. Наприклад, у заяві про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи повинні бути викладені обставини, що свідчать про психічний розлад, які істотно впливають на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, чи обставини, що підтверджують дії, внаслідок яких фізична особа, яка зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами тощо, поставила себе чи свою сім’ю, а також інших осіб, яких вона за законом зобов’язана утримувати, у скрутне матеріальне становище. У заяві про обмеження права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією чи іншими доходами або позбавлення її цього права повинні бути викладені обставини, що свідчать про негативні матеріальні, психічні чи інші наслідки для неповнолітнього здійснення ним цього права. У заяві про визнання фізичної особи недієздатною повинні бути викладені обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Статтею 243 ЦПК України встановлена вимога до змісту заяви про надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності, відповідно до якої у такій заяві повинні бути викладені дані про те, що неповнолітня особа працює за трудовим договором або є матір’ю чи батьком дитини відповідно до актового запису цивільного стану. У заяві про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою повинно бути обов’язково зазначено: для якої мети необхідно заявникові визнати фізичну особу безвісно відсутньою або оголосити її померлою; обставини, що підтверджують безвісну відсутність фізичної особи, або обставини, що загрожували смертю фізичній особі, яка пропала безвісти, або обставини, що дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку. ЦПК України встановлює також вимоги й до інших заяв, що подаються у процедурі окремого провадження.