Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_8_OBU_NA_2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
158.21 Кб
Скачать

Тема 5. Облік необоротних активів

Вивчення теми передбачає розгляд таких питань:

  1. Склад, класифікація, оцінка необоротних активів.

  2. Облік надходження і наявності необоротних активів.

  3. Облік зносу та ремонтів необоротних активів.

  4. Облік вибуття необоротних активів.

  5. Інвентаризація необоротних активів.

Вивчаючи питання обліку необоротних активів у наведеній вище послідовності, слід керуватися Інструкцією з обліку основ­них засобів та інших необоротних активів бюджетних установ, затвердженою наказом Державного казначейства України від 17.07.2000 року № 64 зі змінами (далі — Інструкція № 64).

Особливістю необоротних активів є багаторазове викорис­тання їх у процесі господарської діяльності, збереження почат­кового зовнішнього вигляду (форми) впродовж періоду, який пе­ревищує рік. Необоротні активи класифікують за різними ознаками. Це загальні ознаки, що уможливлюють виокремлення їх у складі інших активів.

За видами необоротні активи поділя­ють на основні засоби, інші необоротні матеріальні активи, нематеріальні активи та незакінчене капітальне будівництво.

Основні засоби – сукупність матеріальних цінностей і об’єктів, які належать бюджетній установі і забезпечують її функціонування; строк корисної експлуатації більше 1 року, вартісні критерії більше 1000 грн.

Основні засоби бюджетних установ у складі необоротних активів мають вартісний параметр ( від 1 січня 2005 року — понад 1000 грн за одиницю (комплект).

До основних засобів належать також незалежно від вартості сільськогосподарські машини та знаряддя; будівельний механізований інструмент; робочі та продуктивні тварини; всі види засобів пересування для перевезення людей і вантажів, а також документація з типового проектування. До основних засобів належать також сценічно-постановочні засоби вартістю понад 10 грн за одиницю.

Не належать до основних засобів такі матеріальні цінності не­залежно від вартості:

форменний одяг, призначений для видачі працівникам;

спеціальний одяг, спеціальне взуття;

постільні речі;

тара для зберігання товарно-матеріальних цінностей на складах або для здійснення технологічних процесів;

молодняк тварин і тварини на відгодівлі.

До інших необоротних матеріальних активів бюджетних установ належить решта необоротних активів, які не ввійшли до переліку основних засобів, а саме:

  • музейні цінності, експонати зоопарків, виставок;

  • бібліотечні фонди;

  • малоцінні необоротні матеріальні активи;

  • білизна, постільні речі, одяг та взуття;

  • тимчасові нетитульні споруди;

  • природні ресурси;

  • інвентарна тара;

  • матеріали тривалого користування для наукових цілей.

Остання група є специфічною у складі інших необоротних ма­теріальних активів. До цієї групи належать матеріали, отримані зі складу лабораторією чи іншими структурними підрозділами на­уково-дослідних інститутів, вищих навчальних закладів для на­уково-дослідних робіт. Ці матеріали використовуються неодноразово або тривалий час, а також є об'єктами наукових дослі­джень (наприклад в установах культури до них належать вартісні матеріали, отримані зі складу для реставрації й ремонту творів мистецтва, музейних цінностей, пам'яток архітектури тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]