Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_3_tov_ukr.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
153.09 Кб
Скачать

Тема 3. Управління якістю і асортиментом товарів. Кількість,

номенклатура споживчих властивостей і показників

3.1. Якість товарів та її показники……………………………

3.1.1 Методи визначення показників якості………………..

3.2. Фактори, що впливають на якість товарів……………....

3.3. Оцінка якості товарів. Ґатунок (сорт)...............................

3.4. Контроль якості товарів......................................................

3.5.Основні поняття та класифікація асортименту товарів....

3.6.Властивості і показники асортименту................................

3.6.1 Управління асортиментом.............................................

3.7. Номенклатура споживчих властивостей і показників

якості товарів .......................................................................

Ключові слова: якість товару, показники призначення, надійності, ергономічні, естетичні, технологічності.

Транспортабельність, стандартизація, уніфікація, патентно-правові показники; екологічні, показники безпеки, економічні показники і показники однорідности. Ґатунок, асортимент, характеристика асортименту: широта, повнота, стійкість, ступінь оновлення, новизна, структура, асортиментний мінімум, раціональність, гармонійність.

3.1. Якість товарів і її показники

Якість товару - це сукупність його властивостей і характеристик, які додають йому здатність задовольняти обумовлені або передбачувані потреби покупця. Якість містить у собі не усі властивості товару, а тільки ті, котрі пов'язані з задоволенням конкретних потреб відповідно до призначення товару. Крім споживчих властивостей, якість включає й інші властивості товару, які забезпечують задоволення потреб проектувальників, виробників, працівників сфери обігу, які мають відношення до товару.

Важливою задачею товарознавства є найбільш повне виявлення закладених у товарі властивостей, які формують його якість. Ці властивості можуть виявлятися на всіх стадіях життєвого циклу товару. Якість товару не можна пояснити і виміряти у відриві від його споживчої вартості і корисності. Не можна ототожнювати якість і споживчу вартість. Споживча вартість - це сам товар, який володіє корисністю і є конкретним благом. Товар, як споживча вартість, є носієм його якості. Підвищення якості невіддільне від прискорення науково-технічного прогресу, тому що тільки в сукупності рішення цих питань можна забезпечити конкурентноздатність товару на світовому ринку.

Показник якості товару - це кількісна характеристика одного чи декількох властивостей товару, які складають його якість. Показник якості кількісно характеризує ступінь придатності товару задовольняти певні потреби. Номенклатура показників якості конкретного товару залежить від його призначення. У товарів, які виконують декілька різнорідних функцій, номенклатура показників може бути дуже широка, у товару одноцільового призначення вона буде значно звуженою.

У залежності від характеру властивостей показники якості поділяються на такі групи: показники призначення (функціональні); показники надійності, ергономічні показники; естетичні, показники технологічності, показники транспортабельності; показники стандартизації й уніфікації; патентно-правові показники; екологічні показники; показники безпеки; економічні показники і показники оонорідности. На стадії товарного обігу на внутрішньому ринку показники технологічності, стандартизації й уніфікації і патентно-правові, як правило, не використовуються.

В залежності від кількості властивостей показників, які характеризуються, поділяють їх на одиничні і комплексні. Одиничний показник кількісно характеризує одну просту властивість.

Комплексний показник характеризує одним числом одночасно декілька властивостей товару або складну властивість.

Розрізняють показники фактичні, базові і відносні. Фактичний показник - це конкретний одиничний або комплексний показник, встановлений для даного товару. Базовий показник - це показник, прийнятий як вихідний при порівнянні з фактичним при оцінці якості. Відносний показник характеризує співвідношення фактичного і базового показників.

За способом вираження показники бувають розмірними, які виражаються в різних одиницях виміру, і безрозмірними, які виражаються в частках одиниці або у відсотках. Особливий вид - інтегральний показник, який виражає співвідношення корисного ефекту товару і сумарних витрат на його розробку, виготовлення, обіг і споживання. Отже, це співвідношення споживчої вартості і вартості.

Показник якості це кількісне і якісне вираження властивостей товару. Кожен показник має найменування і значення, по яких поділяються на групи в залежності від властивостей, що характеризуються (одиничні і комплексні ) або від призначення (базові і розрахункові).

Класифікація показників якості і їх значень на рис.1

Рис.1 Класифікація показників якості

3.1.1 Методи визначення показників якості наступні:

органолептичний, реєстраційний, розрахунковий, вимірювальний, експертний і соціологічний.

Органолептичний метод заснований на визначенні показників за допомогою органів почуттів людини: зору, нюху, слуху, дотику, смаку. Показники виражаються в балах. Найбільш прийнятний у торгівлі.

Реєстраційний метод заснований на спостереженні і підрахунку числа визначених предметів, подій, слухів, витрат, явищ. Використовують при статистичному контролі якості або при дослідному носінні. Розрахунковий метод заснований на визначенні показників якості розрахунковим шляхом.

Вимірювальний метод є найбільш об'єктивним, який дає найбільш точні результати. Перспективними напрямками цього методу є прискорені експрес-методи і методи контролю, що не руйнує.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]