Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_3_tov_ukr.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
153.09 Кб
Скачать

3.2. Фактори формування та збереження якості

Фактори, що впливають на якість, можна розділити на фактори, що формують якість, і фактори, що впливають на збереження якості товарів. Якість товарів формується на стадіях їх розробки і виготовлення. На стадіях товарного обороту і споживання, зокрема при транспортуванні, збереженні, реалізації і споживанні, необхідний вплив на товар факторів, що забезпечують збереження сформованої якості.

До факторів, що формують якість товарів, відносять вихідні матеріали і сировину, конструкцію виробу і технологічну обробку. Матеріали поділяють на основні, допоміжні і комплектуючі. Головну роль грають основні матеріали, якість яких визначає якість виробу. Вони за походженням можуть бути природні і хімічні(штучні і синтетичні). За хімічним складом розрізняють органічні і неорганічні матеріали.

Сформовану якість необхідно зберегти на стадіях розподілу і споживання.

До факторів, що сприяють збереженню якості, відносять фактори, які впливають на товар при транспортуванні, збереженні і споживанні.

Необхідно враховувати вплив пакування, умов транспортування, складування і збереження товарів.

До упаковки відносяться тара і пакувальні матеріали.

Розрізняють внутрішню упаковку, чи споживчу тару, і зовнішнє пакування, чи транспортну тару. Споживча тара: коробки, пляшки, флакони, банки, туби, пакети. Вона має бути художньою, тому що формує товарний вид виробів. Транспортна тара призначена для зручності перевезень. Зовнішню тару підрозділяють на жорстку ( ящики, бочки, бідони); напівжорстку (кошики, рогожані кулі, короби, картонні ящики) і м'яку (мішки, пакети, кипи).

Маркування товару - це обов'язкова інформація, нанесена на товар чи упаковку у виді символів, знаків, міток, малюнків, клейм. Транспортування товарів здійснюється автомобільним, залізничним, водяним, повітряним і гужовим транспортом. При транспортуванні спостерігаються найбільші втрати (до 50% усіх втрат і псування товару). На збереження якості товару під час перевезення впливають такі фактори: вибір відповідного виду транспорту, технічний стан транспортних засобів (вагону, авто, причепу, судна, літака), спосіб і умови вантажно-розвантажувальних робіт, спосіб укладання в транспортний засіб, умови транспортування, тривалість перевезення. При виборі транспортного засобу варто враховувати його специфічні характеристики: місткість, можливу швидкість руху, механічні і кліматичні впливи на товар.

Значна частина товару з виробництва надходить безпосередньо в продаж, а частина попередньо надходить на зберігання в підсобні приміщення роздрібної торгівлі та на оптові склади. (Більш докладно розглянемо в іншій темі за програмою).

3.3. Оцінка якості товарів. Ґатунок (сорт).

Оцінка якості - це вибір показників, визначення їх дійсного значення і співставлення їх з базовими показниками. При виборі споживчих властивостей і показників важливо вибрати такі показники, які мають вирішальне значення. В якості базових показників прийняті регламентовані значення стандартів або інших нормативних документів (НД), а також стандартні зразки, еталони. Після співставлення дійсних значень вимірюваного показника з базовим встановлюються певні градації, класи, товарні ґатунки(сорти), марки продукції.

Градація, клас, сорт – категорія або розряд, присвоєний об’єктам в результаті співставлення дійсних і базових показників.

Стандартний товар – товар, який відповідає встановленим вимогам за усіма обраними показниками.

Нестандартний товар – товар, який не відповідає встановленим вимогам по одному або комплексу показників, але ця невідповідність не є критичним (небезпечним).

Брак – товар з виявленими вадами, що можуть бути усунутими або невиправними по одному або комплексу показників.

Марки, номера – градації якості, які відрізняються значеннями одного або кількох певних показників.

Ґатунок (сорт) – градація якості товару по одному або декілька показників. Поділення за сортами здійснюється в залежності від наявності дефектів і відхилення за деякими показниками споживчих властивостей. Сорти позначаються порядковими номерами – 1-й, 2-й, 3-й, іноді термінами – екстра, вищий, прима, тощо.

Цілі оцінки можуть бути такі: планування показників якості, аналіз динаміки якості в часі, контроль якості, сертифікація товарів, обґрунтування правил споживання і догляду за товарами.

Оцінка рівня може проводитися трьома методами:

диференційним, комплексним і змішаним.

Диференційний - це зіставлення одиничних показників з базовими після визначення відносних показників. Якщо вони дорівнюють одиниці чи більше її, то рівень якості не нижче базового. Комплексний метод - рівень якості виражається одним числом, тобто одним узагальненим показником, який характеризує основне призначення товарів.

Змішаний метод - сполучає у собі комплексний і диференційний методи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]