Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori-logistika.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
397.82 Кб
Скачать
  1. Морський

Види перевезень:

  • Малий каботаж (з одного порту в інший одного водного басейну)

  • Великий каботаж (порти різних водних басейнів)

  • Закордонне плавання

За видами перевезень:

  • Сухо грузні

  • Наливні

Останнім часом набуває поширення перевезення товарів у контейнерах. Відповідно до визначення Міжнародної організації зі стандартизації ISO:

Контейнер – це елемент транспортного обладнання, який декілька разів використовується на одному або декількох видах транспорту, призначений для перевезення і тимчасового зберігання вантажів, обладнаний пристроями для механізованого встановлення і зняття транспортних засобів, має сталу технічну характеристику.

Найбільш розповсюджені контейнери – на 20,30, 40 футів. Висота і ширина має бути однаковими.

  1. Автомобільний

За вантажопідйомністю:

1.Особливомалий (до 0,5 т)

2. Малий (0,5-5 т)

3. Середній (5-15 т)

4. Особливовеликий (від 15 т)

Коефіцієнт вантажопідйомності:

К ван = М вант / q , де

М вант – маса вантажу,

q – вантажопідйомність

Вантажомісткість:

К міст = V вант / Р , де

V вант – обсяг вантажу, м 3

Р – місткість

Залежно від видів транспорту, що беруть участь у перевезенні товарів, виділяють такі види перевезень:

  1. Унімодальне

  • Одно видове

  • Змішане – 2ма видами транспорту

  • Комбіноване – більше ніж 2ма

  1. Інтермодальне (мультимодальне) – найбільш прогресивне, система доставки вантажів декількома видами транспорту за єдиним перевізним документом з передаванням вантажів у пунктах перевезення з одного виду транспорту на інший без участі вантажовласника.

16. Транспортно-експедиторська діяльність підприємства: сутність та особливості здійснення

Транспортно-експедиторське обслуговування – це комплекс робіт, що виконується при транспортуванні вантажів зі складу вантажовідправника до складу вантажоотримувача + комплекс робіт, що надаються клієнтам до і після перевезення.

ВТЕП = ВП+ВЕП+ВНРР, де

ВТЕП – вартість транспортно-експедиторських послуг

ВП – вартість перевезення

ВЕП – вартість експедиторських послуг

ВНРР – вартість наватажувально - розвантажувальних робіт

Транспортно-експедиторські компанії вкладають договір з клієнтом-замовником, який залежно від обсягу робіт може бути:

  1. Повне транспортно-експедиторське обслуговування

  2. Неповне (часткове)

17 Сутність, призначення, функції складів в торговельній логістиці та ознаки їх класифікації.

Склади, які обслуговують торгівлю наз. товарними.

Класифікація складів:

1 За характером функцій, що виконують:

  1. Підсортувально-розподільчі - приймають товари від постачальників, відносно недовго зберігають і комплектують партії відповідно до замовлень магазинів. Напр: розподільчі центри корпоративних торговельних мереж.

  2. Транзитно-перевалочні (cross-docking) –такі склади використовують для нетривалого зберігання товарів, які перевантажують товари з одного виду транспорту на інший. Застосовується технологія наскрізного складування.

  3. Нагромаджувальні –призначені для тривалого зберігання товарів з дотриманням вимог відповідності умов зберігання фізико-хімічним властивостям товарів.

Різновидом транзитно-превалочних складів виступає cross-docking дана технологія передбачає приймання і відвантаження товарів напряму через склад без розміщення в зоні довготривалого зберігання.

Переваги cross-docking:

  • Більш швидка доставка товарів до пунктів призначення

  • Скорочення розміру складської площі

  • Економія витрат на зберігання товарів, утримання складів і оплату праці співробітників складу.

Найбільш доцільно застосовувати cross-docking для товарів з високим попитом, стабільним характером споживання; для товарів, що швидко псуються; в разі проведення рекламних кампаній, акцій стимулювання збуту.

Види cross-docking:

  • Одноетапний –вантаж проходить через склад, в якості незмінного замовлення.

  • Двоетапний (pick-by-line) – отримана партія товару підлягаю переоформленню.

Станом на на кінець 2010р. сукупний обсяг пропозиції складських приміщень в Києві становить 904 тис.кв.м. В 2011р. передбачалося будівництво 113 тис.кв.м.

  1. Консигнаційні – спеціалізують на виконанні операцій з оптового продажу товарів за дорученням їх власника. Склад належить консигнатору, який здійснює перепродаж товарів за рахунок консигнанта (власника товарів).

  2. Митні ліцензійні склади – товари, що перетинають кордон країни зберігаються під митним контролем.

  3. Дрібнооптові склади-магазини –працюють за принципом самообслуговування, реалізують товари в упаковці виробника дрібним оптом. Доставка товарів здійснюється транспортом покупця.

  4. Склади-готелі –в складі зздаються в оренду приміщення, складська техніка.

2 За товарною спеціалізацією:

  1. Універсальні

  2. Спеціалізовані (1 група товарів)

  3. Вузькоспеціалізовані (1 вид простого асортименту)

  4. Неспеціалізовані (кілька товарних груп, які не пов’язані між собою споживання)

  5. Змішаного зберігання (обмежений асортимент продовольчих і непродовольчих товарів)

3 За поверховістю і висотою приміщення:

  1. Низьковисотні – 3м

  2. Середньовисотні -6м

  3. Висотні -12м

4 За ступенем механізації, автоматизації процесу:

  1. Немеханізовані

  2. Механізовані

  3. Автоматизовані

  4. Автоматичні

5 За транспортними умовами:

  1. Портовий

  2. Пристанський

  3. Прирейковий

  4. Внутрішньоміський

6 За конструктивними особливостями:

  1. Закритий

  2. Напіввідкритий

  3. Надувний і т.д.

7 За температурним режимом і т. д.

18 Основні тенденції розвитку ринку складської нерухомості України.

Вигідне географічне розташування України обумовлює її позицію, як торгового мосту між Заходом і Сходом. За даними ЄБРР транзитний рейтинг України становить 3,11 – це найвищий у Європі. Через територію України проходить 3 з 10-ти європейських транспортних коридорів.

Динамічне зростання вантажних потоків в Україні стимулює попит на складські приміщення в цілому. Розвиток сучасних торгових мереж та вихід на ринок України світових операторів споживчого ринку стимулює розвиток попиту на сучасну складську нерухомість (за міжнародною класифікацією, склади класу А) та комплекс логістичних послуг. В Україні високоякісні склади (класу А і В) - великий дефіцит. Частка складів класу А на ринку складських послуг становить близько 10 % ринку. Більшість функціонуючих сьогодні в Україні об'єктів складської нерухомості - це побудовані в радянські часи склади або перепрофільовані під них виробничі приміщення. За даними газети „Бізнес”, ринок складських послуг в Україні оцінюється на рівні 5 – 6 млн. кв. м. Близько 90 % складів сучасного формату на сьогодні розташовано в Києві та Київський області.

У цілому розвиток ринку логістики України має свої відмінні риси: Ринок складської нерухомості сьогодні ділиться безпосередньо на склад і комплекс логістичних послуг. Поступово традиційні склади втрачають свою актуальність. Перелік послуг, що надається логістичними центрами, постійно збільшується, а з конкуренцією відповідно зростає їх якість. Підприємці прагнуть до мультиформатності, вважаючи за краще складський комплекс, до якого входить виробництво, склади, а також офісні приміщення і стоянка для автомобілів.

В цілому по Україні спостерігається ріст введення об'єктів комерційної нерухомості. Відбувається це й у сфері складської нерухомості, особливо у транзитних містах, таких як Одеса, Харків і Львів. Передбачається будівництво логістичних комплексів також поблизу таких міст, як портові: Миколаїв і Маріуполь, - так і промислові: Донецьк, Дніпропетровськ і Кривий Ріг, та ін.

На сьогоднішній день на ринку складської нерухомості України працює не більше 20 професійних компаній. Серед них: логістичні компанії і трейдери, великі міжнародні, а також вітчизняні логістичні компанії, прерогативою яких є будівництво власних складів або їх оренда у девелоперів на довгий термін (наприклад Kuehne & Nagel, Raben, Schenker Ukraine, Maersk Logistics Україна, FM Logistic, Revival Express; низка українських компаній, серед яких «УВК - Українськi Вантажнi Кур'єри», «Ост-Вест Експрес» тощо).

Всі оператори ринку і аналітики прогнозують динамічний розвиток ринку складських послуг в Україні. Ринок складських приміщень сучасних форматів в Україні оцінюється в 500 – 600 тис. кв. метрів, попит на сьогоднішній день оцінюється в 1,2 – 1,5 тис. кв. м. і має перспективу розширення. Попит на складську нерухомість класу А і В в 2 рази перевищує пропозицію і задовольняється за рахунок складів нижчого рівня.

Логістична нерухомість є одним з найбільш перспективних секторів вітчизняної нерухомості, і це обумовлено такими особливостями:

  • географічне положення України;

  • високі темпи розвитку бізнесу і торгівлі, зростаюча ділова активність, стан дефіцит якісних площ на ринку складської нерухомості;

  • плани щодо виходу складських операторів на український ринок;

  • невеликий у порівнянні із Заходом термін окупності складських об'єктів (до семи років).

  • низькі витрати на будівництво складської нерухомості в порівнянні з іншими об'єктами нерухомості;

  • висока рентабельність складської нерухомості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]