Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
аналітика Екологи.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.68 Mб
Скачать
    1. 4.2. Якісні реакції аніонів iі аналітичної групи (Сl-, Br-, I-) Реакції хлорид-іонів Сl-

Дослід 7. Реакція з груповим реактивом AgNO3. Аргентум нітрат AgNO3 за наявності нітратної кислоти осаджує з розчинів хлоридів білий осад AgCl:

Ag+ + Cl- = AgCl↓.

Білий сироподібний осад добре розчиняється в розчині амоніаку, утворюючи комплексну сполуку:

AgCl{T) + 2 NH4OH = [Ag(NH3)2]CI + 2 H2O

При добавлянні до утвореного діамінаргентум хлориду концентрованої нітратної кислоти осад виділяється знову:

[Ag(NH3)2]Cl + 2HNO3 = AgCl↓ + 2NH4NO3.

Осад аргентум хлориду AgCl легко розчиняється в натрій тіосульфаті Na2S2O3, амоній карбонаті (NH4)2СO3, на відміну від аргентум броміду і йодиду AgBr і AgI.

Виконання. До 2 крапель розчину натрій хлориду добавляють 2 краплі розчину аргентум нітрату. До утвореного білого осаду добавляють концентрований розчин амоніаку до повного розчинення осаду. Отриманий розчин підкислюють концентрованою нітратною кислотою і спостерігають випадання білого осаду.

Дослід 8. Реакція з сильними окисниками. Сильні окисники (МпO2, КМпO4 , РbO2) окиснюють хлорид-іони в кислотному середовищі до вільного хлору:

10Сl- + 2МnО4 + 16Н+ = 5С12↑ + 2Мn2+ + 8Н2О.

Виділення хлору С12 легко виявити за запахом та за посинінням йод-крохмального папірця, до складу якого входять КІ і крохмаль. При дії хлору йодид-іони I- окиснюються до вільного йоду І2, і папірець синіє:

С12 + 2КІ = І2 + 2КС1.

Аніони I- і Вг- перешкоджають проведенню цієї реакції. Для виявлення хлорид-іонів за наявності аніонів Вг- і I- можна використати реакцію з AgNO3, випробовуючи розчинність AgCl в (NH4)2C03.

Виконання. До суміші, що містить 4 - 5 крапель калій хлориду і 2 - 3 краплі розбавленої сульфатної кислоти, добавляють кілька крапель розчину КМnO4 . Реакційну суміш нагрівають і спостерігають знебарвлення розчину.

Реакції бромід-іонів Вг-

Дослід 9. Реакція з груповим реактивом AgNO3. Аргентум нітрат AgNO3 за наявності нітратної кислоти осаджує з розчинів бромідів жовтувато-білий осад AgBr :

Ag+ + Br- = AgBr↓.

Осад практично не розчиняється в амоніаку, але добре розчиняється в розчині натрій тіосульфату Na2S2O3:

AgBr(T) + 2Na2S2O3 = Na3[Ag(S2O3)2] + NaBr.

Виконання. До 4 крапель натрій броміду добавляють стільки ж аргентум нітрату. Розчин з осадом ділять на дві частини, до однієї добавляють розчин натрій тіосульфату, а до другої — концентрований розчин амоніаку і порівнюють розчинення осаду AgBr в обох пробірках.

Дослід 10. Реакція з хлорною водою. Хлорна вода окиснює йони Вг- у кислому середовищі до вільного брому Вг2:

С12 + 2Вг- = Вг2 + 2Сl-.

Бром легко екстрагується органічним розчинником (карбон тетрахлоридом, хлороформом, бензеном тощо), забарвлюючи його в оранжевий колір. При дії надлишку хлорної води розчин набуває жовтого забарвлення внаслідок утворення бром хлориду ВгСl.

Виконання. До 3 - 4 крапель натрій броміду добавляють 2 - 3 краплі розчину сульфатної кислоти, 0,5 см3 органічного розчинника і 2 - 3 краплі хлорної води. Пробірку енергійно струшують і спостерігають забарвлення шару органічного розчинника в жовтий колір.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]