Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
аналітика Екологи.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.68 Mб
Скачать

2.4. Систематичний хід аналізу суміші катіонів ііі-ої аналітичної групи

1. Відкриття Fе2+

До порції контрольного розчину добавити 3-4 краплі НСІ i K3[Fe(CN)6]. Синій осад вказує на наявність Fе2+.

2. Відкриття Fе3+

До порції контрольного розчину добавити 3-4 краплі НСІ і HCI i K4[Fe(CN)6] Синій осад вказує на наявність Fе3+.

Примітка: Якщо замість синіх осадів появиться блідо-голубе забарвлення розчину, то це свідчить лише про наявність домішок Fе2+ чи Fе3+.

3. Відкриття Zn2+ (попереднє)

До 8-10 крапель контрольного розчину додати стільки ж NН4ОН, щоб розчин залишався слабокислим (проба метил-оранжем), додати надлишок сухого СаСО3 і перемішати. Після виділення СО2 відфільтрувати, додати до фільтрату розведений розчин НСІ (0,05) н, суміш нагріти і додати Nа2S, Випадання білого осаду ZnS, розчинного в 2 н НСІ, вказує на наявність Zn2+.

4. Відкриття Сo2+

До порції контрольного розчину додати насиченого розчину NН4SСN. Поява кроваво-червоного забарвлення вказує на наявність домішок іону Fе3+, який заважає відкриттю Со2+. Тому Fе3+ треба зв'язати у комплексну сполуку, (Fе(SСN)3 + 6 NаF = Na3[FеF6] + 3NаSСN), додаючи сухого NаF до повного зникнення червоного забарвлення. Потім додати 5-8 крапель амілового спирту і перемішати. Синє забарвлення спиртового шару вказує на наявність Со2+. Якщо синє забарвлення не появляється, то іон Со2+ відсутній.

5. Відкриття Мn2+

Відкриттю Мn2+ заважає іон Сl-. До порції контрольного розчину додають 5-6 крапель АgNO3. Поява осаду вказує на наявністьСl-. До цього розчину додати ще пару крапель АgNО3 і НNО3 (конц.), щоб перевести Fе2+ у Fе3+ Осад відфільтрувати і викинути, а фільтрат розвести дистильованою водою, додати пару крапель НNО3 (конц.), всипати 0,1 г сухого РbО2 і нагріти. Поява малиново-фіолетового забарвлення вказує на наявність іона Мn2+.

6. Вiдділення А13+, Сг3+, Zn2+ від Fe3+, Mn2+, Со2+, Ni2+

До порції розчину додають 25% NаОН (надлишок) і нагрівають, потім при перемішуванні додaють 5-6 крапель Н2О2 (3%) і продовжують нагрівати ще 2-3 хв.

Спочатку під дією NаОН всі катіони утворюють гідроксиди, але потім амфотерні гідроксиди в надлишку лугу розчиняються з утворенням аніонів А1О2-, CrО2-, ZnО2-, a Mn(OH)2 перекисом водню окислюється до Мn(ОН)2. Сг(ОН)3 в надлишку NаОН теж розчиняється з утворенням СrO2-, останній перекисом водню окислюється до СгО42- і надає розчину жовтого забарвлення (попереднє визначення Сг3+).

Отже, в осаді будуть Fe(OH)3, МnO(OH)2, Co(OH)3, Ni(OH)2.

Осад відфільтровують і залишають для аналізу Со2+ і Ni2+. Фільтрат аналізують на наявність А13+, Сг3+, Zn2+.

7. Відкриття Сг3+

До фільтрату (пункт 6) додати 4-5 крапель конц. СН3СООН і ВаСl2. При наявності в розчині Сг3+ випадає жовтий осад ВаСгO4. Осад відфільтровують і викидають. Фільтрат ділять на дві частини.

8. Відкриття А13+

До першої частини фільтрату додати насичений розчин NH4C1 i NH4OH до слаболужної реакції (рН = 9), нагрівають для видалення NН4ОН. В присутності АІ3+ випадає білий осад АІ(ОН)з,

9. Відкриття Zn2+

До другої частини фільтрату додати Nа2S і нагріти. При наявності Zn2+ випадає білий осад ZnS.

Примітка: Внаслідок гідролізу Nа2S в осад може випасти і Аl(ОН)3, якщо катіон АІ3+ присутній в розчині. Тому осад уважно перевіряють на розчинність у НСІ і NаОН. Осад розділяють на дві частини. До однієї додають надлишок NаОН. Якщо осад зникне, то катіону Zn2+ немає. Якщо ж осад повністю не розчиняється, то Zn2+ присутній. До другої частини осаду додають НСІ. Розчинення осаду ще раз підтверджує наявність Zn2+.

10. Відкриття Ni2+

Осад (пункт 6) промити водою, розчинити в 2н. Н24 і аналізувати на вміст Ni2+. До утвореного розчину додати надлишок конц. NH4OH, потім 3% Н2О2 і нагрівати поки не припиниться виділення О2. Якщо з’явиться осад, його відфільтрувати і викинути, а до фільтрату додати реактиву Чугаєва (диметилгліоксиму). При наявності Ni2+ з'явиться червоно-рожевий осад.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]