Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Магістерська робота - копия.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
90.34 Кб
Скачать

Розділ 2 аналіз пенсійного страхування в системі соціального захисту громадян

2.1. Аналіз джерел формування доходів бюджету Пенсійного фонду на прикладі головного управління Пенсійного фонду у м. Калуші і Калуському районі

Кошти бюджету Пенсійного фонду України - основне джерело фінансування пенсійного забезпечення громадян України. В основу доходів бюджету Пенсійного фонду України покладаються основні макропоказники економічного і соціального розвитку держави на плановий рік, враховуються стан виконання бюджету та зміни законодавства в поточному році.

Підприємства, установи та організації України незалежно від форм власності, а також, громадяни-підприємці, що наймають окремих громадян за трудовими договорами, відповідно до чинного законодавства зобов'язані реєструватися в органах Пенсійного фонду як платники збору на обов'язкове державне пенсійне страхування і сплачувати страхові внески [1].

До 2011 року джерелами утворення бюджету Фонду передусім були збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, що сплачують підприємства, установи та організації у визначеному відсотку до фонду оплати праці, а також відрахування від заробітної плати робітників, що встановлені законом України “Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування” та деякими іншими нормативно-правовими актами України, добровільні внески підприємств, організацій населення, надходження коштів за рахунок зменшення недоїмки із збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, кошти банків за користування тимчасово вільними коштами Пенсійного фонду, відшкодування Державного бюджету, місцевих бюджетів, кошти Фонду сприяння зайнятості населення та інші надходження.

З 1 січня 2011 року вступив в дію Закон України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування”, який визначає правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку, а саме Пенсійного фонду [ 1 ].

З метою забезпечення соціального страхування в Україні створено самостійну державну установу, яка має статус державного цільового позабюджетного фонду – Пенсійний фонд України (ПФУ).

Діяльність фонду має важливе значення, оскільки в нашій країні нараховується більше 14 млн. пенсіонерів та понад 1,3 млн. осіб, що одержують допомогу для дітей. Система формування, накопичення та використання коштів, необхідних для забезпечення достатніх і безперебійних пенсійних платежів не є простою. А в процесі проведення пенсійної реформи вона ще більше ускладнюється.

До основних задач ПФУ можна зарахувати: забезпечення виплат пенсій громадянам України (які згідно з законодавством мають право на її одержання); фінансування загальнодержавних та регіональних програм соціальної підтримки пенсіонерів, інвалідів та інших категорій населення; організація виплат пенсій громадянам, які виїхали за межі України [ 3, c. 58 ].

З метою вирішення цих задач ПФУ здійснює мобілізацію фінансових ресурсів, необхідних для забезпечення таких виплат, управління пенсійними коштами та організацію платежів населенню, пов'язаних з пенсійним обслуговуванням та соціальною підтримкою пенсіонерів.

Фонд не може здійснювати діяльність, яка виходить за межі зазначених функцій, та використовувати страхові кошти на цілі, не пов'язані із зазначеним видом діяльності.

Діяльність ПФУ здійснюється на основі бюджету, в якому відображено порядок утворення та використання цільового страхового фонду.

Пенсійний фонд України формується з таких джерел:

1. Обов'язкові внески на соціальне страхування підприємств та громадян.

2. Інвестиційний дохід, який отримується від інвестування резерву коштів для покриття дефіциту бюджету Пенсійного фонду в майбутніх періодах.

3. Кошти державного бюджету та цільових фондів, що перераховуються до Пенсійного фонду.

4. Суми від фінансових санкцій за порушення встановленого порядку нарахування, обчислення і сплати страхових внесків та використання коштів Пенсійного фонду, а також суми адміністративних стягнень.

5. Благодійні внески підприємств, організацій, установ, населення.

6. Інші надходження [ 2 ].

З метою фінансування витрат до ПФУ мобілізуються власні та передані доходи. Власні доходи – це надходження до ПФУ у формі обов'язкових та добровільних внесків підприємств, установ та громадян, доходи від інвестування та надходження у вигляді фінансових санкцій. Переданими доходами є кошти, що передаються Фонду з державного та місцевого бюджетів, а також з державних цільових фондів.

Переважну частину доходів фонду утворюють власні доходи, що становлять практично 90% від обсягу всіх надходжень. У структурі власних надходжень понад 80% припадає на обов’язкові внески суб’єктів підприємницької діяльності. Це установлені Законом України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” відрахування підприємств, бюджетних та громадських установ та фізичних осіб до ПФУ. Їх величина залежить від суми витрат на оплату праці, що виплачуються працівникам (основна і додаткова зарплата, компенсаційні виплати) [ 1].

З прийняттям даного закону в липні 2010 року до ПФУ також перераховується збір за перші 5 днів непрацездатності, соціальні внески фізичних осіб-підприємців, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору чи за цивільно-правовим договором, а також фізичних осіб, які забезпечують себе роботою самостійно. Для роботодавців ці ставки встановлюються відповідно до класів професійного ризику виробництва і становлять від 36,76% для першого класу до 49,7% для 67 класу професійного ризику виробництва. Для цивільно-правових договорів передбачена єдина ставка соціального внеску – 34,7% [1].

Обов’язкові внески громадян – це відрахування від заробітної плати працівників, що залучаються суб’єктами підприємницької діяльності, а також осіб, які працюють на умовах трудового договору. Залежно від суми заробітної плати громадян відрахування до ПФУ становлять 3,6 % [1].

Надходження у вигляді регресивних вимог – це доходи, які одержує фонд на основі вимог до боржників, що не виконали свої зобов’язання у попередні періоди. У випадках несплати обов’язкових внесків та інших зобов’язань перед фондом згідно із законодавством виконавча дирекція ПФУ має право накладати штрафи на порушників. За таких умов мають місце надходження від фінансових санкцій. Доходи від інвестиційної діяльності становлять надходження, нараховані на інвестиції в цінні папери, кошти, розміщені на банківських депозитних рахунках тощо.

До 2002 р. до обов'язкових внесків юридичних та фізичних осіб у ПФУ належали також відрахування від суми операцій купівлі-продажу валют (1%). Суб'єкти підприємницької діяльності, які зайняті торгівлею ювелірними виробами (із золота, платини і дорогоцінного каміння), також виплачували збори в обсязі 5% від вартості реалізованих виробів. При відчуженні легкових автомобілів юридичними та фізичними особами відраховувалося 3% від вартості автомобіля. Крім цього, обов'язкові відрахування у ПФУ здійснювали виробники та імпортери тютюнових виробів (5% від об'єкта оподаткування), покупці нерухомості (1% від ціни майна), суб'єкти підприємницької діяльності, що надають послуги мобільного зв'язку (6% від об'єкта оподаткування) [ 5 ].

Передані кошти фонду – це ресурси, що передаються ПФУ з метою забезпечення пенсійних та пов'язаних з ними виплат, які фінансуються за рахунок Державного бюджету або цільових фондів. До них, зокрема, належать кошти Державного бюджету, Фонду Чорнобиля, місцевих бюджетів, Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та ін. Передача таких коштів ПФУ зумовлена тим, що мобілізація доходів для забезпечення зазначених витрат проводиться бюджетними установами, а їх виконавцем є Пенсійний фонд. Такий порядок передбачено законодавством України з метою організації більш ефективного пенсійного обслуговування. Так, кошти державного бюджету передаються фонду для забезпечення виплати пенсій військовослужбовцям. Фонд Чорнобиля перераховує частину своїх доходів з метою забезпечення пенсійних виплат громадянам, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Перерахування з місцевих бюджетів використовуються для фінансування допомоги з догляду за дитиною [ 6 ].

З метою забезпечення фінансової діяльності Пенсійного фонду України створюється резерв коштів, який складається з резерву для забезпечення поточних потреб та резерву для покриття дефіциту бюджету фонду в майбутні періоди. Резерв для поточних потреб формується з метою забезпечення фінансування виплати пенсій та надання фінансових послуг.

Резерв коштів фонду створюється в сумі, що відповідає місячній потребі на зазначені цілі згідно з бюджетом на відповідний рік. Кошти резерву використовуються та поповнюються таким чином, щоб на початок кожного місяця його сума відповідала зазначеній величині (місячній потребі для виконання видатків).

Для покриття можливого дефіциту бюджету ПФУ в майбутні періоди, що може виникнути у зв'язку зі зміною демографічної ситуації, створюється ще один резерв (для покриття дефіциту бюджету). Його обсяги визначаються щорічно на основі проведення актуальних розрахунків, які передбачають здійснення аналізу наслідків функціонування системи пенсійного страхування у коротко - та довгострокових періодах. З метою збереження коштів резерву ПФУ для покриття дефіциту бюджету та отримання додаткових доходів передбачено інвестування резервних активів у визначені об'єкти. До порядку інвестування таких коштів належать правила, що прийняті для інвестицій активів Накопичувального пенсійного фонду. Управління такими операціями здійснюють компанії з управління активами [ 5 ].

Переважну частину доходів фонду утворюють власні доходи, що становлять практично 90% від обсягу всіх надходжень. У структурі власних надходжень понад 80% припадає на обов’язкові внески суб’єктів підприємницької діяльності. Це установлені Законом України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” відрахування підприємств, бюджетних та громадських установ та фізичних осіб до ПФУ. Їх величина залежить від суми витрат на оплату праці, що виплачуються працівникам (основна і додаткова зарплата, компенсаційні виплати) [ 1 ].

З прийняттям даного закону в липні 2010 року до ПФУ також перераховується збір за перші 5 днів непрацездатності, соціальні внески фізичних осіб-підприємців, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору чи за цивільно-правовим договором, а також фізичних осіб, які забезпечують себе роботою самостійно. Для роботодавців ці ставки встановлюються відповідно до класів професійного ризику виробництва і становлять від 36,76% для першого класу до 49,7% для 67 класу професійного ризику виробництва. Для цивільно-правових договорів передбачена єдина ставка соціального внеску – 34,7% [1].

Із державного бюджету до Пенсійного фонду передаються кошти як загального, так і спеціального фонду, обсяги асигнувань яких встановлюються законами України про державний бюджет на відповідний рік за напрямками.

За 2012 рік до Головного управління Пенсійного фонду України в м. Калуші та Калуському районі власними зусиллями вдалося зібрати коштів на суму 340 900,93 тис. грн., з них власні надходження склали 260 325,00 тис. грн. Протягом звітного року власні доходи мали тенденцію до зростання і в порівнянні з попереднім роком вони збільшились на 212 107,74 тис. грн. і становили у 2011 році – 48 217,26 тис. грн. ( Табл. 2.1.).

Таблиця 2.1.

Граничні обсяги показників бюджету управління Пенсійного фонду України в м. Калуші та Калуському районі на 2011 -2012 роки

Надходження до бюджету

2011 рік ( тис. грн.)

2012 рік ( тис. грн.)

Залишок коштів на початок року

2 826,30

7 570,76

ДОХОДИ:

Власні надходження, усього

48 217,26

260 325,00

У тому числі:

1) сума єдиного внесу, розподілена на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

47 770,40

249 912,00

2) інші надходження

273,50

2 677,50

3) кошти, сплачені банками за користування тимчасово вільними коштами Пенсійного фонду України

27,76

88,30

4) кошти на виплату різниці у пенсійному забезпеченні наукових працівників, що відшкодовуються за рахунок не бюджетних підприємств та установ

163,20

5) кошти підприємств на покриття фактичних витрат на виплату та доставку пенсій працівникам, зайнятим на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1

145,60

7 484,00

6) кошти на виплату пенсій іноземним пенсіонерам, які проживають на території України

Усього власних надходжень з урахуванням залишку

51 043,56

267 895,76

Кошти Державного бюджету України, усього

28 233,04

71 354,14

У тому числі: дотація на виплату пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, призначених за різними пенсійними програмами

28 233,04

71 354,14

Загальний фонд

23 567,47

61 050,61

Спеціальний фонд

4 665,57

10 303,53

Кошти фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття

55,00

Кошти Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань

669,77

1 596,03

УСЬОГО ДОХОДІВ

79 946,37

340 900,93

Такий спад власних надходжень до пенсійного фонду в 2011 році пояснюється, насамперед, кризовим становищем в країні, оскільки саме така ситуація спричинила значне скорочення робочих місць, що в свою чергу знизило надходження від сплати соціальних внесків.

Фінансування виплат проводилось за рахунок поточних надходжень та залишку коштів на початок року. При цьому залишок коштів на початок 2012 року становив 7 570,76 тис. грн.., у порівнянні з минулим роком, який на 4744,46 тис. грн. є більшим за 2011 рік і становить - 2 826,30 тис. грн.

Кошти Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття у 2011 році не надходили. А в 2012 році вони становили 55,00 тис. грн.. Не надходження з Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття у 2011 році спричинене знову ж таки зменшенням кількості працюючих внаслідок економічних проблем в країні.

Така ж ситуація спостерігається і з надходженням коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, а саме в 2012 році кошти фонду становили 1 596,03 тис. грн., проте у порівнянні з 2011 роком вони зменшилися на 926,26 тис. грн. і склали 669,77 тис. грн.

Враховуючи недонадходження коштів за додатковими зборами на виплату пенсій, що відповідно до закону сплачуються при здійсненні безготівкових операцій з купівлі-продажу валют, торгівлі ювелірними виробами із золота (крім обручок), платини і дорогоцінного каміння та при відчуженні легкових автомобілів, з операцій купівлі-продажу нерухомого майна, з надання послуг стільникового рухомого зв'язку і зараховуються до спеціального фонду державного бюджету, для повного забезпечення фінансовими ресурсами всіх бюджетних програм залучались кошти, які виділялися з державного бюджету на покриття дефіциту коштів Пенсійного фонду України для виплати пенсій.

Управління забезпечило себе власними коштами на виплату пенсій пенсіонерам міста, крім тих, що фінансуються з державного бюджету, за десять місяців поточного року на 67,9 % ( по області – 61,1 % ). Середньомісячна потреба на виплату пенсій по місту становить 23752,5 тис. грн..

Одним з джерел збільшення власних надходжень управління є погашення заборгованості зі сплати єдиного внеску, яка станом на 01.01.2012 року становить 1133,9 тис. грн..

Найбільшим боржником зі сплати єдиного внеску по місту є:

1) ТзОВ “Техмаш” – 536,3 тис. грн.;

2) ТзОВ “Меркурій холдинг” – 65,9 тис. грн.;

3) ПП “ Томметал ” – 11,6 тис. грн..

Значний є борг платників комунальної форми власності станом на 01.01.2012 року становить 416,5 тис. грн., в тому числі:

1) КП “ ЖЕО - 1 ” – 216,3 тис. грн.;

2) КП “ ЖЕО - 4 ” – 76,4 тис. грн.;

3) КП “ Зеленбуд ” –7,6 тис. грн..

Для погашення цього боргу, крім іншого, необхідно виділити дотацію з міського бюджету.

По району боржником комунальної форми власності є КП “ Волотеплосервіс ” –25,9 тис. грн., яке знаходиться в процедурі банкрутства.

Що стосується загальної заборгованості підприємства міста Калуша перед Пенсійним фондом, то станом на 01.01.2012 р., вона становить 93557,0 тис. грн., в тому числі ВАТ “ Оріана ” –76357,5 тис. грн. або 81,6% загальної суми заборгованості ( з них, заборгованість по пільгових пенсіях – 71486,7 тис. грн. або 76,4 % загальної суми заборгованості ).

Аналогічно по районах загальна заборгованість становить 1038,6 тис. грн., в тому числі ПАТ “ Калуський ЗКУ ” – 625,8 тис. грн. або 60,2 % загальної суми заборгованості.

Управління Пенсійного фонду України в м. Калуші та Калуському районі вжило усіх заходів передбачених законодавством по стягненню боргів. В органах Державної виконавчої служби знаходяться на виконанні накази суду та вимоги про сплату боргів на загальну суму – 51095,0 тис. грн.

Управління Пенсійного фонду для вирішення цієї проблеми проводиться велика інформаційно-роз’яснювальна робота. По місту розміщенні рекламні щити “ Стоп зарплату в конвертах, думай про пенсію сьогодні ”. Робляться відповідні звернення по телебаченню та в місцевих газетах.

Проблемними для управління є необґрунтоване планування власних доходів по управлінню з врахуванням пільгових пенсій по ВАТ “ Оріана ”. Так, надходження власних коштів за 2011 рік збільшились в порівнянні до минулого року на 128,4 %, а виконання плану власних надходжень за 2011 рік тільки на 77,1 %, що негативно впливає на рейтингові показники міста, про що нами інформувало керівництво Пенсійного фонду.

Прогнозні надходження страхових внесків визначаються з урахуванням даних фінансових або економічних відділів платників щодо очікуваного фонду оплати праці

Фонд оплати праці відповідного платника, на який нараховуються страхові внески, визначаються органами Фонду, виходячи з показника, що склався у попередніх періодах, шляхом множення фонду оплати праці (загального) на відсоток, що визначає питому вагу ФОП в межах максимальної величини, на яку нараховуються внески.

При обчисленні прогнозу надходження страхових внесків враховується остаточний розрахунок по сплаті страхових внесків, нарахованих на фонд оплати праці поточного місяця, та авансові платежі. Прогноз надходження страхових внесків визначається шляхом множення фонд оплати праці в межах максимальної величини на тариф страхових внесків для відповідного платника.

Прогнозування витрат на оплату праці та надходжень страхових внесків бюджетних установ здійснюється з урахуванням даних фінансових управлінь та органів Державного казначейства в районі, місті щодо планового фонду оплати праці з врахуванням бюджетного розпису видатків та стану їх фінансування в частині виплати заробітної плати ( грошового забезпечення ) та сплати страхових внесків до Пенсійного фонду.

Прогноз надходження коштів на відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовам та відшкодування різниці в розмірах пенсій наукових працівників, здійснюється на підставі відомостей про фактичні витрати на виплату та доставку цих пенсій, що підлягають сплаті у звітному періоді, та даних щодо фінансової можливості і своєчасного та повного відшкодування.

У розрахунках прогнозних показників надходження коштів від решти платників, які використовують працю найманих працівників, аналізується динаміка фонду оплаті праці та середньомісячні надходження страхових внесків ( табл.2.2. ).

Таблиця 2.2.