Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг шпаргалки.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
258.05 Кб
Скачать

(1)Завдання 2. Обгрунтувати вибір засобів стимулювання збуту безалкогольних напоїв підприємства «АромаКарпати».

Стимулювання збуту - це складова просування.

Стимулювання збуту — це використання короткотермінових заходів, розрахованих на швидке реагування ринку у відповідь на пропонування підприємством своєї продукції. По суті, це пряме заохочення споживачів придбати продукти чи послуги підприємства.

Безалкогольні напої підприємства «АромаКарпати» реалізують через різні типи роздрібних торговельних підприємств нашої та кількох сусідніх областей. Вони конкурують з напоями «Оболоні», «Росинки» та ін фірм. Найбільше –через супермаркети «Вопак», «Маневр», «ВелМар» та ін. для стимулювання покупців цих напоїв можна використати такі засоби:

  • знижки — зменшення відпускної ціни в разі придбання споживачем великої партії продукції підприємства;

  • безоплатні зразки товарів — надання товару споживачам безкоштовно «на пробу»;

  • купони — спеціальні сертифікати, які надають споживачам право придбати конкретну партію (кількість) товару за низькими цінами;

  • премії — товари, які пропонуються безкоштовно або за низькими цінами як подарунок за придбання іншого товару;

  • гарантії — зобов’язання товаровиробника компенсувати витрати споживачів у разі, коли товар не відповідатиме встановленим стандартам або розрекламованим характеристикам;

  • упаковки — комплекти товарів, які пропонуються споживачам за пільговими цінами;

  • демонстрації — влаштування спеціальних експертиз для безпосереднього ознайомлення споживачів з продукцією підприємства;

  • конкурси — порівнювання результатів роботи торговельних посередників чи збутових агентів для матеріального заохочення переможців;

- дегустації та ін.

Також є засоби стимулювання посередників, які реалізуть цей товар оптовими партіями.

Завдання 3. Підприємство «МП- композит» спеціалізується на кухонних пристосувань. Відомо, що загальні постійні витрати фірми становлять 300 тис. грн., а змінні витати на одиницю товару – 35 грн.

Проведено маркетингове дослідження за схемою: ціна продажу – прогнозований обсяг продажу. Отримані результати подані в таблиці.

з/п

Ціна продажу, грн..

Прогнозований обсяг продажу, один.

Точка беззбитковості, один.

1

40

57.000

60.000

2

50

19.500

20.000

3

70

14.500

8.771

4

90

4.700

5.454

5

120

3.200

3.530

Обгрунтувати ціну продажу товару, використовуючи метод аналізу точки беззбитковості.

Необхідно визначити ТБ для кожної запропонованої ціни за формулою:

Точки беззбитковості для кожної ціни визначається за формулою:

ТБ = ;

де, ТБ- точка беззбитковості; Ц- ціна продажу одиниці товару;

ФВ- загальні сукупні витрати; ЗВ - змінні витрати на одиницю товару.

ТБ(40)= = 60.000 од.:

ТБ(50)= =20.000 од.

ТБ(70) = =8.771 од.

ТБ (90) = = 5.454 од.

ТБ (120) = =3.530 од.

Після порівняння прогнозовано обсягу продажу та точки беззбитковості для кожної ціни. Робимо висновок, що єдиною прийнятною ціною є ціна 70 грн.

При встановлені інших цін підприємство буде працювати збитково.

(2)Завдання 2. Порівняти сутність маркетингової та збутової концепції виробничого підприємства. Обґрунтувати актуальність їх використання в умовах реальної економіки України.

Ці дві концепції є етапами еволюції маркетингу.

Збутова концепція зараз дуже поширена в Україні. Її суть в тому, що підприємство орієнтується на інтенсифікацію збуту, тобто на сам процес збуту, головні об’єкти уваги – товарі попит. Підприємство отримує прибуток завдяки умінню добре торгувати: шукати постачальників, збутовиків, умінню рекламувати товар, використанню активних заходів щодо просування товару на ринок. А ще уміло використовувати цінову політику. Ця концепція загалом не є дуже перспективною.

Маркетингова концепція –це філософія сучасного бізнесу. Головний об’єкт уваги – потреби споживачів. Досягнення підприємством своїх цілей залежить від визначення потреб цільових ринків та від кращого їх задоволення порівняно з конкурентами. Тобто основна функція маркетингу – це організація маркетингових досліджень і на їх основі розроблення стратегії та тактики щодо товару, ціни, розподілу, просування і т.д.

Виробниче підприємство сьогодні повинно комплексно вивчати ринок, обирати його частину –свій цільовий ринок, розробляти прогнози на ближчу та довгострокову перспективу

Саме у виробничій сфері необхідно запроваджувати принципи маркетингу, оскільки наше виробництво розвинуте слабо, в Україні переважають імпортні товари, особливо непродовольчі. Ця концепція в України на стадії становлення –зростання. Деякі фірми, особливо ті, що виходять на зовнішній ринок, використовують його сповна.

Завдання 3.

Відповідно до матриці І.Ансоффа сформулювати стратегію виробничого підприємства, яке виходить на новий ринок з новим товаром. Обгрунтувати основні маркетингові зусилля, спрямовані на реалізацію стратегії.

Товар

Ринок

наявний

новий

Наявний

Новий

диверсифікація


За матрицею Ансоффа, підприємство повинно використовувати стратегію диверсифікації. Це стратегія дуже сильних фірм, лідерів певних ринків. В даному випадку підприємство повинно частину коштів спрямувати на розгортання нових видів діяльності. Наприклад, якщо підприємство виготовляє меблі. Займає лідируючі позиції на ринку меблів, то частину прибутків воно повинно спрямувати у якусь іншу галузь

(наприклад, туризм, комерцію, цінні папери чи ін. ) Це проводиться для того, щоб уникнути ризиків. Приклад : Івано-Франківський цементно-шиферний завод взяв в оренду землі колишній колгоспів і займається тваринництвом, переробкою молока (масло, сметана , вершки, молокопродукти різні ), має свої магазини по усій області.

(3) Завдання 2. Визначити конкурентоспроможність товару А за інтегрованим показником, якщо груповий показник за економічними показниками становить 1.12, а груповий показник за технічними параметрами 1.35. Обгрунтувати висновок щодо перспектив виведення даного товару на ринок.

Конкурентоспроможність товару на практиці визначають за інтегрованим показником

конкурентоспроможності

І інт. = ,

де ІТП - груповий параметричний індекс за технічними показниками

І еп – груповий параметричний індекс за економічними показниками;

Отже, конкурентоспроможність товару А розрахуємо за вище наведеною формулою

Іінт.= =1.21

За шкалою, яка використовується на практиці, такий товар відноситься до мало перспективних. Тобто такий товар виводити на ринок є дуже ризиковано.

Необхідно: або збільшити значення групового параметричного показника за технічними параметрами ( чисельник) формули ( підвищити рівень функціональних, ергономічних показників, надійності естетики тощо) або зменшити числове значення групового параметричного індекса за економічними параметрами ( знаменник) – шукати шляхи зниження собівартості товару, а з нею і ціни.

Завдання 3.

Скласти та обгрунтувати перелік функцій відділу маркетингу ТОВ Супермаркет «Вопак».

ТОВ Супермаркет «Вопак» - лідер на ринку роздрібної торгівлі продовольчими товарами. Маркетингова служба підприємства повинна виконувати наступні функції:

  • організація маркетингових досліджень ( мотивів купівлі товару певної групи, виду та марки; вивчення питань рівня обслуговування покупців, цінової політики та ін.);

  • формування асортименту товару відповідно до структури потреб покупців ( ширина, глибина, гармонійність, структура тощо)

  • формування політики продажу, використання новинок стосовно торговельного обладнання , методів продажу;

  • формування політики комунікації ( реклама, стимулювання збуту тощо);

  • пошук ефективних методів ціноутворення та цінової політики загалом;

  • створення іміджу підприємства тощо.

(4) Завдання 2. Обґрунтувати маркетингові заходи, спрямовані на реалізацію маркетингового принципу «гнучкість діяльності».

Гнучкість - це один із найважливіших принципів маркетингу. Його суть полягає в тому, що підприємство повинно вміти швидко змінювати свою ринкову поведінку ( стратегію і тактику) під впливом зовнішніх чинників.

В Україні дуже нестабільна економічна ситуація, часто змінюється податкове законодавство, знецінюються гроші, на ринку багато імпортних товарів та ін.

Для гнучкості фірма, повинна розробляти не лише основну стратегію, але й запасну .

Фірма для цього повинна велику увагу надавати маркетинговим дослідженням, збирати різну інформацію про фактори маркетингового середовища.

Наприклад, якщо спеціалізований магазин з продажу меблів відчуває загрозу конкурентів з продажу меблів імпортних, він може поступово переорієнтуватися на продаж

вітчизняних офісних меблів. Але тут головне збирати і аналізувати інформацію про стан цього ринку. щоб не програти конкурентам.

Завдання 3. Оцінити привабливість ринкових сегментів побутових меблів для комерційного підприємства підприємству треба ( необхідні дані взяти довільно). Результати роботи оформити таблицею.

з/п

Показники

Вагомість показника, %

Рейтинг сегментів, балів

Сумарна оцінка сегментів

А

Б

В

А

Б

В

1

Обсяг продажу

25

4

5

4

100

125

100

2

Перспективи росту

20

3

4

5

60

80

100

3

Рівень конкуренції

30

4

3

5

120

90

150

4

Доступність

сегмента

25

3

4

4

75

100

100

Разом:

-

-

-

355

395

450

Наприклад, при відкритті спеціалізованого магазин «Меблі» з певною площею торгового залу , зважаючи на гостру конкуренцію, постало питання на яких з трьох сегментів орієнтуватися:

Сегмент А – меблі побутові імпортні ( польські, румунські та ін.);

Сегмент Б – меблі побутові вітчизняного виробництва;

Сегмент В – меблі офісні вітчизняного виробництва.

Щоб оцінити привабливість цих сегментів треба: вибрати показники, які характеризують ринкові сегменти, визначити вагомість кожного показника, далі експерти (маркетологи) повинні оцінити кожний сегмент за 5 (10,100) бальною системою; потім оцінки помножити на коефіцієнт вагомості і по кожному сегменту визначити сумарну оцінку.

Висновок: найпривабливіший сегмент В(меблі офісні вітчизняного виробництва). З врахуванням цього треба формувати торговельний асортимент меблів. Можна спеціалізуватися лише на офісних меблях або якось комбінувати з меблям інших сегментів.

(5) Завдання 2. Скласти та обгрунтувати перелік ознак сегментування ринку азбоцементних листів ( шиферу) нормального профілю нефарбованого виробництва Івано-Франківського цементно-шиферного комбінату.

Цей товар відноситься до тих , що тривалий час перебувають на ринку. Зараз в основному купують нашу та імпортну металочерепицю або фарбований шифер цього заводу.

Ознаки групування:

1. географічні ( відстань до покупців, рівень економічного розвитку району, розвиток транспортної мережі та ін).

2. демографічні ( тип населеного пункту, чисельність населення, рівень доходів населення, кількість членів сімї та ін.)

3. психографічні ( статус покупців, ставлення до нового товару, наміри щодо будівництва та ремонту житла та ін.)

4. поведінкові ( мотиви купівлі, частота купівлі, ставлення до товару конкретного виробника та ін.) Найважливіші ознаки- це ті які стосуються характеристики типу житла.

Поділивши ринок за всіма ознаками. комбінат може вибрати собі певний цільовий ринок (сегмент).

Завдання 3. Визначити коефіцієнт цінової еластичності попиту та обґрунтувати висновки щодо маркетингових заходів зі збільшення продажу даного виду товару.

Назва товару

Норма споживання кг/ рік/ 1 чол.

Ціна, грн

Продаж, кг

Минулий період

Звітний

період

Минулий період

Звітний період

Хлібопродукти

101

2.50

2.80

109

123

Коефіцієнт еластичності попиту вказує нас кільки процентів змінюється продаж, при зміні фактора, вданому випадку ціни, на 1%. Тобто чи продаж є чутливим на зміну ціни.

Коефіцієнт еластичності визначається за формулою:

Ке = .

К е- коефіцієнт еластичності;

у – зміна продажу ( попиту); х – зміна ціни ; у – продаж за минулий період; х- ціна за минулий період.

К е = =1.03

Висновок: на хлібопродукти спостерігається незначна еластичність попиту від ціни. За законом попиту продаж мав би скорочуватися, а в даному випадку навпаки. Це вказує на те, що рівень життя погіршується і люди споживають більше відносно дешевих товарів.

Хлібопідприємства повинні робити прогнози майбутнього продажу з врахуванням коефіцієнта еластичності.

(6) Завдання 2. Вказати та обґрунтувати відмінності маркетингу-мікс виробничого та комерційного підприємств.

Маркетинг –мікс –це маркетинг конкретного підприємства. Це поєднання («суміш») основних елементів комплексу маркетингу- товару, ціни, розподілу просування, персоналу і т.д.

Від ефективного вирішення питань, пов’язаних з цими елементами. Залежить ефективність діяльності фірми. В умовах гострої конкуренції підприємство не може досягнути успіху, якщо не приділяє увагу будь-якій складові комплексу маркетингу.

Для виробничого підприємства насамперед важливий перший елемент « продукт». Тобто потрібно правильна, відповідно до потреб ринку, вирішити питання розробки товару: вид продукту, його технічний рівень, асортимент (ширина, глибина, гармонійність та ін.), упаковка, товарна марка, маркування, сервіс ( гарантійне та післягарантійне обслуговування) і т.д. Важливо, щоб товар розроблявся з орієнтацією на конкретний сегмент ринку. Ще дуже важлива є політика розподілу. Треба вирішити питання каналів розподілу, щоб не втратити зв'язок з покупцем, щоб не було багато посередників, бо це впливатиме на ціну виробу.

Залежно від ринкової ситуації та позиції фірми розробляються і інші елементи комплексу – ціна та просування (реклама, паблік рилейшнз, персональний продаж, директмейл та ін.)

Маркетинг-мікс комерційного підприємства (оптові, роздрібні та ін.) в першу чергу спрямований на формування торговельного асортименту найширшого асортименту, а також організації продажу , тобто вибір форм та методів продажу, додаткового обслуговування споживачів і т.д. В умовах цінової конкуренції дуже важливий і другий елемент – ціна.

Отже, комплекс маркетингу виробничого і комерційного підприємств включає ті саме елементи, але вони різняться змістом – видами конкретних маркетингових заходів

Завдання 3. Визначити роздрібну ціну крісла-ліжка, якщо собівартість його виготовлення становить 1800 грн, рентабельність виробника -19%, націнка роздрібного торговельного підприємства 21 %.

Спочатку визначаємо розмір планового прибутку виробника

1800 грн*0.19= 342 грн.

Ціна виробника без ПДВ буде:

1800 грн.+342 грн.= 2142 грн.

Визначаємо розмір ПДВ:

2142*0.2 =428 грн.

Отже, оптово-відпускна ціна виробника становитиме:

2142грн.+428 грн.= 2570 грн.

Для визначення роздрібної ціни треба спочатку визначити розмір торгової націнки магазину. Для цього за основу беруть ціну виробника без ПДВ.

2142 грн.*0.21= 450 грн.

Ціна товару без ПДВ: 2142грн.+450= 2592 грн.

Розмір ПДВ :2592*0.2= 518 грн.

Отже роздрібна ціна крісла-ліжка становитиме:

2592грн.+518 грн.= 3110грн.

(7) Завдання 2. Скласти та обгрунтувати перелік ознак конкурентоспроможності супермаркету «Епіцентр».

«Епіцентр» - найбільше підприємство міста Івано-Франківська з продажу будівельних та різних товарів господарського призначення. Але у місті є ряд спеціалізованих торговельних підприємств з продажу окремих груп товарів. Наприклад, будівельні товари продають «Бізон», «Ідеал», «Зроби сам», «Світ кераміки», магазина з продажу меблів, багато невеликих магазинів, «базар» і т.д. Тобто конкуренція є досить великою.

Основні ознаки конкурентноздатності «Епіцентру»

  • це брендове підприємство України;

  • розташування (10 хв. їзди від центру, гарне транспортне сполучення, наявність автостоянок);

- великі обсяги продажу (дозволяє регулювати ціни, зменшувати їх)

- централізоване постачання товарів, особливо імпортних ( дрібним це важко організувати) , дуже широкий асортимент товарів ( кількість груп та підгруп)

- інтенсивна реклама по центральних каналах телебачення, різні засоби стимулювання збут:

- використання сучасних технологій продажу ( наприклад, компютерний підбір кольору фарб;

- надання додаткових послуг( доставка товарів, монтаж та ін).

Разом з тим, «Епіцентр» по окремих товаром програє конкурентам. Наприклад, керамічні плитки більшість населення купує в спеціалізованому магазині «Світ кераміки», електротовари – в магазинах, що є в центрі міста і т.д.

Завдання 3. Вибрати та обґрунтувати оптимальну структуру каналів розподілу молочної продукції, виготовленої Івано-Франківським молокозаводом.

Канали розподілу – це усі фірми та окремі особи, які беруть на себе право власності на товар чи послугу або сприяють передачі цього права іншим фірмам на шляху руху товарів від виробника до споживача.

Івано-Франківським молокозавод - найбільше підприємство цієї галузі в області. Воно використовує в основному 2 типи каналів розподілу:

1. традиційний однорівневий канал розподіл:

Виробник – роздрібний торговець – споживач ( в основному магазини обласного центру самостійно закуповують молокопродукти на підприємстві і діють незалежно від постачальника)

  1. вертикальний маркетинговий розподіл, його можна назвати корпоративний однорівневий розподіл . Це продаж через мережу магазинів в місті та районах області, які належать заводу. Такі невеликі магазини є в усіх мікрайонах обласного центру, більшості районних центів області.

Це дуже ефективна система розподілу, бо завод має тісний зв'язок з кінцевим покупцем і може реагувати на його потреби. Але з іншого боку розпилюється кошти підприємства на утримання мережі, а можна їх направити на розвиток виробництва, розширення асортименту, рекламу тощо.

(8) Завдання 2. Скласти та обґрунтувати перелік нормативних, технічних та економічних показників побутових холодильників, необхідних для визначення конкурентоспроможності товару за інтегрованим показником конкурентоспроможності. При визначенні конкурентноздатності усі параметри холодильника можна розділити на три групи:

  • нормативні;

  • технічні;

  • економічні.

Нормативні параметри – це відповідність товару діючим у країні нормам, стандартам і законо­давству. Це показники різник складових безпеки товару. Якщо нормативні параметри холодильника не відповідають стандарту, то він автоматично стає неконкурентоспроможним.

Технічні параметри конкурентоспроможності можуть бути поділені на кілька груп:

- класифікаційні — характеризують властивості товару, які визначають його призначення, сферу використання та умови застосування;

- функціональні (досконалість, виконання основної функції, універсальність, досконалість виконання додаткових функцій, технологічність);

- показники технологічності, надійності, довговічності;

- ергономічні (гігієнічні, антропометричні, фізіологічні, психологічні, пси­хофізіологічні);

- естетичні — форма, дизайн;

- екологічні (нешкідливість хімічного складу матеріалів);

Економічні параметри конкурентоспроможності включають витрати споживача на придбання товару та витрати, пов'язані з його експлуатацією

На практиці основними технічними показниками є обєм

холодильної камери, кількість камер, температура морозильної камери ( -6 0С, -120С , -18 0С,-240С, спосіб розморожування., рівень комфортабельності, споживаюча потужність та ін.

Економічні показники – це ціна товару, вартість послуг облсуговування та ін.

Інтегрований показник конкурентоздатності визначають за формулою:

І інт. = ,

де ІТП - груповий параметричний індекс за технічними показниками

І еп – груповий параметричний індекс за економічними показниками;

Інтегральний показник конкурентоспроможності, розрахований за формулою вказує на ступінь його привабливості з позиції покупця. Якщо він = 1,6 і більше то цей товар дуже перспективний, якщо 1,40—1,59 - перспективний. Якщо менше 1.2, то неперспективний.

Завдання 3.

Вибрати та обґрунтувати оптимальну структуру каналів розподілу мотоблоків «Карпатець», виготовлених ВАТ Коломийський заводом «Сільмаш».

Дане підприємство реалізує мотоблоки по усій України, але найбільше в Західних областях України, де є невеликі наділи землі. Їх використовують окремі господарі для оранки землі, культивування, просапування, перевезення не невеликі відстані.

Для продажу в Коломиї та районі доцільно використовувати однорівневий канал:

завод – фірмовий магазини зваду – споживачі;

В районах області - однорівневий традиційний канал:

завод – великі спеціалізовані магазини – споживачі;( магазини можуть самостійно домовлятися про умови продажу, зокрема доставку товару тощо)

В Західних областях України, а також в межах інших регіонів доцільніше вибирати дворівневі канали розподілу:

завод – оптові посередники – роздрібні посередники ( магазини) – споживачі;

В перспективі завод може формувати власну вертикальну корпоративну систему розподілу.

( 9) Завдання 2. Скласти портрет типового покупця іграшки-конструктора «Хімічна лабораторія».

Портрет типового споживача будь-якого товару це неначе характеристика цільового сегмента фірми. Знаючи типового покупця, фірма може вливати на нього шляхом, пропонування певного товару, асортименти ментом, видирати ефективні засоби комунікації, розробляти рекламні звернення потрібного змісту та форми, вибирати медіа канали та медіа носії і т..д.

На мою думку, іграшку-конструктор «Хімічна лабораторія» будуть купувати в основному чоловіки віком-28-35 років ( молоді батьки), жителі промислових міст ( наприклад, Калуш - місто, де працює декілька хімічних заводів, м. Надвірна, м. Долина та ін.), з вищою технічною освітою, середнім щомісячним доходом на одного члена сімї 1.5-2.0 тис. грн.,працють в хімічній чи нафтопереробні промисловості, прагнуть прищепити свої дітям (5-7 років) любов до техніки. Для цих покупців в товарі важливим є функціональність іграшки, її цікавість, можливість імітувати якість найпростіші хімічні реакції. Так як це освічені чоловіки, то і реклама товару повинна базуватись на їх знаннях, що розвиватиме така іграшки в дитині.

Завдання 3 Визначити коефіцієнт еластичності попиту від ціни на куртки чоловічі виробництва ВАТ Виробничо-швейне об’єднання «Галичина» , якщо в 2010 середня ціна куртки становила 411грн, в 2011 році – 454 грн, а продаж даного виду товару становив відповідно 765 тис. грн. та 745 тис. грн. Обгрунтувати отриманий показник.

Коефіцієнт еластичності попиту -це показник який вказує нас кільки процентів змінюється продаж, якщо змінити ціну чи якийсь інший фактор на 1%. Якщо коефіцієнт елатичності більше ніж 1, то попит еластичний ( чутливий), якщо менше ніж 1. то нееластичний, а якщо дорівнює 1, то має місце одинична еластичність.

Коефіцієнт еластичності визначають за формулою:

Ке = .

Ке- коефіцієнт еластичності попиту;

у – зміна продажу;

х – зміна ціни ;

у – продаж за минулий період;

х- ціна за минулий період.

К е = * =0.25

Отже, коефіцієнт еластичності попиту на куртки чоловічі нелестичний від ціни.

Можна зробити висновок, що на ринку чоловічого верхнього одягу існує нецінова конкуренція і підприємству потрібно використовувати ознаки товарної конкуренції. А саме – розширювати асортименту, урізноманітнювати фасони, більше уваги приділяти рекламі своїх товарів тощо.

(10) Завдання 2. Обґрунтувати різницю між маркетинговими зусиллями фірми на різних етапах життєвого циклу товару ( етапи – зростання та зрілість)

На етапі зростання фірма реалізує удосконалений товар, ціни дещо знижує порівняно з етапом впровадження, при цьому отримує максимальні прибутки від стрімко зростаючої реалізації, конкуренція тут так само зростаюча, а реклама називається переконювальною, покупцями тут є в основному новатори.

На етапі зростання маркетингові зусилля фірми повинні бути спрямовані на підвищити якості товару, наданні йому додаткових властивостей; форма повинна намагатися проникнути на нові сегменти ринку, віднайти нові канали розподілу,

проводити гнучке ціноутворення.

Етап зрілості характеризується найширшим асортиментом товару, покупцями є масовий ринок, тобто споживачі практично усіх категорій, прибутки і збут середні конкуренція максимальна, реклама нагаду вальна. Фірма треба прагнути максимально продовжити інтервал етапу зрілості.

Тому маркетингові зусилля повинні бути спрямовані на: модифікуцію ринку (шукати нові сегменти), модифікацію товару (поліпшити якість, властивості, оформлення); модифікацію комплекс маркетингу (сервіс, гарантії, система знижок, пільг) .

Завдання 3. Скласти перелік ознак сегментування ринку туристичних послуг. Пояснити які ознаки можуть використовуватися як конкурентні переваги фірми.

з/п

Назва ринку товару

Ознаки сегментування

Географічні

Демографічні

Психографічні

Поведінкові

1

Туристичний тур вихідного дня за маршрутом: Дністровський каньон, Червона гора,

Джуринський водоспад, духовний центр Зарваниця

- місце проживання туристів

( Івано-Франківськ обл., інші області України, близьке зарубіжжя);

-тип населеного пункту

( місто село, селище)

- рівень економічного розвитку регіону

-вік;

-стать,

-сімейний стан.

-кількість дітей у сімї ;

- вид заняття;

- освіта

-суспільний статус туристів. -життєві цінгнності

- рівень доходів;

- стиль життя

( молодіжний, спортивний);

- тип особистості

- ставлення до новизни

( новатори наслідувачі, консерватори)

-привід для поїздки

( пізнавальна, відпочинкова, спортивна);

- ставлення до екскурсії

( захоплення, позитивне, байдуже, негативне)

Поділ за усіма ознаками дає можливість обрати найбільший найпривабливіший сегмент. Вважаю, що в першу чергу конкурентні переваги фірмі може дати аналіз мотивів поїздки вихідного дня, тобто що хочуть отримати туристи – нові знання, насолоду від рідного краю, відчути фізичну втому, показати гарні туристичні об’єкти дітям та онукам.

( 11) Завдання 2. Назвати та аргументувати основні ймовірні причини провалу на ринку нових електричних побутових сушок Іван-Франківської заводу «Геофізприлад».

Комерційний успіх на ринку нового товару залежить від багатьох чинників. Найперше це ідея товару, яка визначає новизну товару, а також відповідність товару потребам ринку.

Електросушка для фруктів Іван-Франківської заводу «Геофізприлад» можливо зазнала провалу з таких причин:

  1. Були помилки при визначенні сегменту та ймовірної кількості продажу товару . Дуже часто українські підприємства не проводять досліджень. Вони сподіваються, що товар новий і обов’язково буде продаватись. Так поступати не можна.

  2. Наявність у товару недоліків, дефектів. Треба, щоб обладнання на заводі дозволяло виготовити якісний товар.

  3. Підприємство не достатньо проводило рекламу товару. Це товар мав продаватися не тільки в нашій області, але й у інших областях, тому треба рекламу проводити на каналах українського телебачення, підготувати друковані проспекти чи інші рекламні матеріали.

  4. Можливо підприємство не налагодило канали збуту своєї продукції.

  5. Допущено помилки при визначенні ціни нового товару на ринок, дуже висока ціна може відштовхнути покупців.

  6. Може за час підготовки товару підприємством його випередили конкуренти.

Завдання 3. Скласти та обґрунтувати оптимальну структуру асортименту хліба для спеціалізованого магазину, розташованому у мікрорайоні Пасічна м. Івано-Франківська.

Структура асортименту товару – це один із показників асортименту, який вказує на питому вагу окремих підгруп , видів, різновидностей товару ва загальній сукупності асортименту товару.

Маркетологи повинні добиватися, щоб сформувати таку структуру асортименту товарів у магазині, щоб вона повністю відповідала потребам споживачів. Наприклад, у даному випадку у хлібному магазині має бути такий асортимент хліба; пшеничний ( 70%), житньо-пшеничний ( 20%) і житній ( 10%). Якщо взяти пшеничний хліб, то його ділять за способом випічки на формовий ( 80%) і подовий, який печуть без форми ( 20%). Далі формовий хліб ділять на види назви, наприклад, «Опільський» треба замовляти 30-40%. Так само треба ділити хліб за іншими ознаками.

Якщо структура асортименту буде відповідати структурі потреб покупців, то підприємство буде працювати стабільно і прибутково.

(12) Завдання 2. Обґрунтувати вибір методу маркетингового дослідження для вивчення мотивів купівлі пральних машин

Завдання 3. Скласти перелік ознак сегментування ринку товарів. Аргументуйте, які з ознак можуть визначати конкурентні переваги.

з/п

Назва ринку товару

Ознаки сегментування

Геогра-

фічні

Демогра-

фічні

Психо-

графічні

Поведін-кові

1

Кухонного металевого посуду з антипригарним покриття

(13) Завдання 2. Аргументувати ефективність використання засобів просування товарів народного споживання та продукції виробничо-технічного призначення.

Завдання 3. Визначити коефіцієнт цінової еластичності попиту та обґрунтувати висновки щодо маркетингових заходів зі збільшення продажу даного виду товару.

Назва товару

Норма споживання кг/ рік/ 1 чол.

Ціна, грн

Продаж, кг

Минулий період

Звітний

період

Минулий період

Звітний період

М'ясо і м’ясопродукти

80

24.00

27.00

32.50

26.00

(14) Завдання 2. Обґрунтувати найбільш прийнятну модель маркетингової служби для системи Івано-Франкіської облспоживспілки.

Завдання 3. Навести по 2 приклади відкритих та закритих питань анкети маркетингового описового дослідження.

(15)2

Торговий дім — торговельна фірма, яка закуповує товар у виробників або гуртовиків своєї країни і перепродує їх за кордон; також закуповує іноземні товари за кордоном та перепродує їх місцевим гуртовим і роздрібним торговцям та споживачам.

Прикарпатський торговий дім є лідером у сфері оптової продуктової торгівлі у нашій області. Організований в пострадянські час він швидко набрав сил і масштабів продажів. Зараз з ним співпрацює більше 30ти торгових марок.

Прикарпатський торговий дім в даний час практично може не звертати увагу на конкурентів, тому що “старі” конкуренти не витримали конкурентної боротьби, а нових на даний час у нього немає. Якщо б появилися якісь нові конкуренти найкраще б було використовувати віолентну стратегію – маючи уже розвинену систему і інфраструктуру прикарпатський торговий дім міг би працювати набагато ефективніше за конкурента.

3.3

Рекламне звернення - це повідомлення комунікатора (виробника, продавця) адресатові (споживачам, посередникам), яке має конкретну форму (візуальну, текстову, символічну) і надходить до адресата за допомогою певного каналу комунікації з метою інформаційного або емоційного впливу на нього.

На етапі розробки рекламного звернення комунікатор повинен ухвалити рішення з трьох питань: «Що сказати? Як сказати? У якій формі це зробити?». Відповіді на ці запитання визначають відповідно: зміст, форму, структуру рекламного звернення. Зміст рекламного звернення визначає його мотиви

Форма рекламного звернення повинна відповідати основним вимогам: привертати увагу; бути цікавою; здатною переконувати; запам'ятовуватися; відповідати особливостям цільової аудиторії.

На етапі виведення на ринок використовують інформативну рекламу, тобто треба використовувати мотив пізнання, а форма має бути запам’ятовувальна.

На етапі зростання доцільно використовувати мотив свободи, самореалізації, вигоди.

На етапі зрілості це будуть мотиви надійності та гарантії, отримання додаткових вигод.

На етапі занепаду це може бути мотив співчуття.

16 (2)

Івано-Франківська харчосмакова фабрика має широкий асортимент, до нього входять різні види печива, пряники, вафлі, різноманітні цукристі вироби.

Для стимулювання посередників можна використовувати заохочення для закупок великих або довгострокових контрактів на закупку партій товарів можна використати метод зниження ціни на великі або регулярні партії товарів.

Для споживачів можна організувати дегустацію наших виробів у місцях продажу – впливає на психологію – раз попробував, а якщо ще й добре, то треба купити, також спонсорувати певні вікторини для дітей, де призами будуть наші солодощі – це спонукатиме батьків купити ще раз дані вироби.

.3

Підприємство “Електролюкс” це спільне україно-швецьке виробництво. Перевагою даного виробництва є те що знаходячись на території нашої держави, воно оснащене сучасним обладнанням, дає надходження до національного бюджету України.

Позиціонування товару – це знаходження місця товару на ринку серед аналогічних товарів.

Позиціонувати їхні пральні машини можна як продукцію одного із європейських лідері на ринку побутових електричних машин. З іншого боку, на мою думку,вдалим є позиціонування яке сьогодні використовує підприємство, КОЛИ ПОЗИЦІОНУЄ СВОЇ ПРВЛЬНІ МАШИНИ, як товар, що відображає оптимальне співвідношення ціни та якості товару..

17 2)

План маркетингового дослідження орієнтовно включає такі основні розділи:

- визначення проблеми та цілей дослідження;

- формулювання робочої гіпотези дослідження;

- визначення методу дослідження;

- розроблення форм для проведення дослідження;

  • визначення об’єкта та обсягу вибірки дослідження;

  • визначення місця та терміну проведення;

  • збирання інформації ( безпосереднє дослідження;

  • обробка та аналіз даних;

  • підготовка звіту та розроблення рекомендацій.

Гіпотеза – це наукове обгрунтоване перед бачення результатів дослідження.

Наприклад, при вивченні мотивів купівлі одягу івано-Франківської швейної фабрики «Галичина», може бути такий варіант робочої гіпотези: « Основними мотивами купівлі одягу підприємства є різноманітність фасонів одягу чи відповідність одягу сучасним напрямам моди , чи рівне ціни та ін..

5.3

Виходячи на наявний ринок з наявним товаром згідно з матрицею І.Ансоффа використовують стратегію більш проникнення на ринок . Її ще можна хааркктеризувати як стратегію утримання ринкових позицій

.Природна стратегія для більшості компаній, що прагнуть збільшити частку існуючих товарів на відповідному ринку. Розширення проникнення на ринок - це найбільш очевидна стратегія, її звичайне практичне вираження - прагнення збільшити продажі.

Основними інструментами можуть бути: підвищення якості товарів, підвищення ефективності бізнес-процесів, залучення нових клієнтів за рахунок реклами, часткова видозміна товару, його фасування тощо. Джерелами зростання продажів також можуть бути: збільшення частоти використання товару (наприклад, за рахунок програм лояльності), збільшення кількості використання товару.

(26).2

Підприємство “Електролюкс” це спільне україно-швецьке виробництво. Перевагою даного виробництва є те, що знаходячись на території нашої держави воно оснащене сучасним обладнанням. Це дає змогу збирати порівняно недорогі, але якісні пральні машини.

Модельний ряд пральних машин з сушкою включає 4 найменування. Є можливість придбати звичайну або врізну пральну машину.

Ці пральні машини мають ергономічний доступний в різних кольорах корпусу, досить проста приборна панель із рідко кристалічним дисплеєм, з багатьма варіантами програм. Максимально в ці машини можна завантажити 6 кілограмів білизни, при віджимі є можливість розігнати барабан до 1600 оборотів за хвилину, можна вибрати режим прання відповідно до структури тканини. Пральні машини відповідають українським і європейським стандартам якості, і є сертифікованими.

Крім технічних параметрів, ознаками конкурентоспроможності можуть бути і економічні параметри ( ціна виробу, вартість гарантійного та післягарантійнго обслуговування тощо).

3

На мою думку, оптимальною структурою каналів розподілу продукції хлібопекарні буде однорівневий канал збуту. Тобто між виробником і покупцем буде тільки один посередник. Це обумовлено самою природою товару, він не може довго зберігатися

Це може бути збут продукції через декілька власних спеціалізованих магазинів, і через продуктові магазини міста.

Схеми каналів:

В першому випадку маємо маркетингову корпоративну вертикальну систему розподілу,

а в другому - традиційну систему розподілу, однорівневого каналу.

(27)

Cтимулювання збуту – це короткотермінові заходи, спрямовані на спонукання покупців придбати товарі підприємства.

При виборі заходів стимулювання збуту треба врахувати природу товару.

В даному випадку це предмети одягу з хутряних напівфабрикатів. Це товари відносно догогі, розраховані на не дуже широкий сегмент покіпців

Я б запропонував різні засоби стимулювання збуту, передусім знижки для споживчів та посередників. Для споживачів – з приводу певних подій, сезонності; а для посередників – залежно від обсягу реалізованих товарів. Крім того, можна влаштувати виставку продажу, на якій передбачити проведення конкурсів, лотерей та інших заходів.

2.3

Позиціонування товару – це завершальний етап процесу сегментування ринку, який полягає в створенні для товару його ринкового образу , порівняно з товарами –аналогами фірм –конкурентів.

На Болехівському паркетному заводі виготовляють паркетні дошки в широкому асортименті.

Підходом до позиціонування може бути те, що паркетні дошки виготовляють із традиційних для нашого району твердих порід дерев: бук, дуб, граб. Тобто акцент може робитися на високій надійності паркетних дощок, їх довговічності, збережливості, ремонтопридатності.

Крім того, ефективним може бути позиціонування дощок як товару, який відображає оптимальне співвідношення ціни та якості товару.

Порівняно з іншими матеріалами для підлоги, паркетні дошки - це дуже гігієнічний товар і ця властивість також може використатися як пдхід до позиціонування.

20 Завдання 2. Обгрунтувати доцільність використання мерчандайзингу торговельними підприємствами споживчої кооперації Івано-Франківської області.

Мерчандайзинг - це напрямок маркетингу в роздрібній торговельній точці, комплекс заходів, які проводяться в торговельному залі і спрямовані на просування того чи іншого товару, марки або упаковки. Інноваційний напрямок маркетингу - мерчандайзинг - дозволяє підвищити ефективність діяльності роздрібних торговельних підприємств.

Роздрібна торгівля підприємств споживчої кооперації Івано-Франківської облісті включає всі функції, починаючи з закупівлі товару у виробника і закінчуючи продажем цих товарів кінцевому споживачеві. У функції роздрібної торгівлі входять: діяльність магазину, управління персоналом, фінансовий контроль, просування товарів, інформаційні системи і мерчендайзинг. Хоча мерчендайзинг - тільки одна з цих функцій, він є «серцем» роздрібної торгівлі. Інші функції служать для підтримки прибуткової купівлі та продажу товарів і послуг.

Досить доцільно використовувати мерчандайзинг тому, що в нього входять всі дії, необхідні для прибуткового здійснення торговцем покупок і продажів. Ці дії включають:

1. оцінку потреб і запитів споживачів;

2. планування закупівель;

3. придбання товарів та забезпечення доступу до них споживачів тоді, коли і туди, де вони цього хочуть;

4. мотивацію споживачів до придбання товарів, доступних для них.

Збільшити обсяг продажу підприємств можна використовуючи різні кольорові гами в оформленні торговельного залу. Для залучення та утримання постійних і нових споживачів, забезпечення високої і стабільної прибутку торговельних підприємств споживчої кооперації необхідний комплекс маркетингових комунікацій, основне місце в якому посідає мерчендайзинг.

Завдання 3. Обгрунтувати основні маркетингові зусилля ТОВ хутрофірма «Тисмениця», яка на внутрішньому ринку використовує статегію розвитку ринку.

Товар

Традиційний Новий

Стратегія глибокого проникнення

Стратегія розвитку товару

Стратегія розвитку ринку

Стратегія диверсифікації

Ринок Традиц.

Новий

Підприємство використовує стратегію розвитку ринку, тобто виходить на новий ринок з традиційним товаром. Основними зусиллями данного ТОВ будуть:

- розширення ринку

- пошук нових сегментів або нових напрямків застосування існуючих товарів і продукції

- створення мереж.

Тисменецька хутрова фабрика будує мережу магазинів по всій Україні. Фірмові магазини створені вже у Києві та окремих обласних центрах.

21 Завдання 2. Пояснити різницю між поняттями «ринок покупця» та «ринок продаця».

РИНОК ПОКУПЦЯ — ситуація на ринку, за якої обсяг пропозиції товару з боку продавців, що представлені на ринку, перевищує величину попиту на певний товар з боку покупців за діючими цінами. Ринок покупця передбачає випуск тих товарів, які потенційний споживач буде згоден купити. Умови діяльності виробників на Ринок покупця характеризуються подібністю товарів і послуг, цін, оформлення. Головними відмінностями між конкуруючими підприємствами є те, як вони себе поводять з покупцями і як з ними спілкуються. Виявивши ту чи іншу незадоволену потребу споживача, виробник спрямовує зусилля на розроблення й виготовлення тих товарів, які здатні її задовольнити Виробництво і збут в умовах Ринку покупця і складають зміст маркетингової діяльності. Взагалі на ринку покупця попитом користуються новинки, технічно більш досконалі й модні, марочні товари стають засобом виявлення індивідуальності, різні групи покупців формують нові субкультури, важливе значення мають питання захисту навколишнього середовища. Поведінка покупців при прийнятті рішень про покупку товару стає більш непередбачуваною й непостійною. Прикладом такого ринку може бути ринок товарів народного споживання.

РИНОК ПРОДАВЦЯ — ситуація на ринку, при якій обсяг попиту на певний товар з боку покупців значно перевищує обсяг пропозиції товару з боку продавців, що представлені на ринку. Ринок продавця характеризується незначним асортиментом продукції (товарів, виробів, послуг), диктатом виробника (продавця), відсутністю конкуренції, значною перевагою попиту над пропозицією. При такій системі спочатку розробляється і виробляється товар, а потім він розподіляється або проводяться активні пошуки покупців і методів інтенсивного збуту. Ринок продаця характеризується тим, що продавець може диктувати не лише ціни, але й умови продажу. Покупець на такому ринку мусить купувати майже все те, що постачається на ринок, незалежно від того, чи відповідають товари і послуги вимогам і потребам покупців. Ринок продавця характерний для незбалансованого ринку як тимчасовий для окремого товару чи в окремий тимчасовий проміжок часу, для розподілу товарів в адміністративно-командній централізованій системі. Для запобігання постійному підвищенню цін на товари і послуги необхідні жорсткі адміністративні заходи, що призводять до повного дефіциту товарів та розвитку тіньового ринку. Прикладом слугують банки.

Ринок покупця є впровадженням у практику провідної ідеї концепції маркетингу: надійною гармонією ринкового успіху підприємства є «значення незадоволених потреб та бажань певної групи споживачів і задоволення цих потреб ефективнішими, ніж у конкурентів». Використання концепції маркетингу є доцільним сааме на ринку покупця.

Завдання 3. Обгрунтувати вибір медіаканалів та медіаносіїв в ЗМІ Івано-Франківскої області для рекламуваннґ екопродуктів дитячого харчування місцевого виробника.

Медіаканал – засіб поширення рекламної продукції на телебаченні, радіо, в інтернеті, зовнішня реклама тощо.

Медіаносій – (для телебачення) – конкретна программа, передача із зазначеним часом виходу в ефір (особливо в праймтайм).

Рекламу піприємства, що виготовляють екопродукти дитячого харчування, доцільно транслювати на місцевоому каналі «Галичина», щонедільна передача «Проблеми виховання дітей», глядачами якої є молоді мами, також друкувати у газеті «Галичина» в суботньому номері, де є програма передач про харчування дітей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]