Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
604.67 Кб
Скачать

1.1 Суть економічної ефективності сільськогосподарського виробництва.

Ефективність виробництва як економічна категорія відображує дію об'єктивних економічних законів, яка виявляється в результативності виробництва. Вона е ті­єю формою, в якій реалізується мета суспільного вироб­ництва. Економічна ефективність показує кінцевий ко­рисний ефект від застосування засобів виробництва і живої праці, а також сукупних їх вкладень. У зв'язку з цим необхідно розрізняти такі поняття, як ефект і еко­номічна ефективність. Ефект — це результат тих чи ін­ших заходів, здійснюваних у сільськогосподарському ви­робництві. Він характеризується збільшенням урожай­ності сільськогосподарських культур, приростом продук­тивності худоби і птиці.

Економічна ефективність виробництва визначається відношенням одержаних результатів до витрат засобів виробництва і живої праці. Ефективність виробництва — узагальнююча економічна категорія, якісна характери­стика якої відображується у високій результативності використання живої і уречевленої праці в засобах ви­робництва

Як економічна категорія ефективність виробництва нерозривно зв'язана з необхідністю дедалі повнішого задоволення матеріальних і культурних потреб населен­ня. У зв'язку з цим підвищення ефективності суспіль­ного виробництва є збільшенням обсягів сукупного продукту та національного доходу для задоволення потреб безпосередніх виробників і суспільства в цілому при найменших сукупних витратах на одиницю продукції.

Сільське господарство має свої специфічні особли­вості. Зокрема в сукупності факторів досягнення висо­коефективного господарювання особливе значення має земля як головний засіб виробництва. Тому оцінка корисного ефекту в сільськогосподарському виробництві завжди стосує­ться земельної площі.

Економічна ефективність — ефективність, що визначає суму позитивних результатів у процесі використання ресурсів і співвідношення суми їх витрат до одержанного економічного ефекту – обсягів виробництва товарів, реалізації продукції, одержаних прибутків, зростання продуктивності праці, підвищення якості продукції, економії матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, вдосконалення виробництва, технічного прогресу тощо.

Економічна ефективність сільськогосподарського ви­робництва означає одержання максимальної кількості продукції з одного гектара земельної площі, від однієї голови худоби при найменших затратах праці і коштів на виробництво одиниці продукції. Ефективність сіль­ського господарства включає не тільки співвідношення результатів і витрат виробництва, в ній відбиваються також якість продукції і її здатність задовольняти ті чи інші потреби споживача. При цьому підвищення якості сільськогосподарської продукції вимагає додатко­вих затрат живої і уречевленої праці.[2]

Кулішов В В. в свою чергу розглядає економічну ефективність як “засіб дій, що забезпечують в результаті здійснюваних зусиль і витрат ресурсів одержання максимального ( найкращого ) результату” .

Економічний ефект на його погляд – це “конкретний позитивний результат підприємницької діяльності” .

Н. А. Сафонов трактує економічну ефективність в найбільш загальному значенні як “кількісне співвідношення двох величин – результатів господарської діяльності та виробничих затрат.Економічна ефективність характеризує розвиток основних факторів виробнитва та результатів їх використання”.

Сільське господарство має великий економічний по­тенціал, насамперед значний обсяг діючих виробничих фондів. Тому поліпшення використання їх є одним з найважливіших завдань, розв'язання якого сприятиме підвищенню ефективності сільськогосподарського вироб­ництва. Рівень ефективності, що виражається відношен­ням маси вироблених продуктів до трудових затрат, об'єктивно спрямовується до свого максимуму, оскільки рівень здібностей працівників зростає, а умови сільсько­господарського виробництва під впливом науково-тех­нічного прогресу постійно вдосконалюються.

Підвищення економічної ефективності сільськогосподарського виробництва сприяє зростанню доходів господарств, що є основою розширення і вдосконалення ви­робництва, підвищення оплати праці і поліпшення куль­турно-побутових умов працівників галузі. Суть проблеми підвищення ефективності сільськогосподарського вироб­ництва полягає в тому, щоб на кожну одиницю витрат — матеріальних, трудових і фінансових — досягти істотного збільшення обсягу виробництва продукції, необхідної для задоволення матеріальних і культурних потреб су­спільства.

Підвищення ефективності сільського господарства е вирішальною передумовою прискореного розвитку агро­промислового комплексу і дальшого зростання резуль­тативності економіки країни.

Економічну ефективність сільськогосподарського ви­робництва можна вивчати на різних рівнях. Тому виді­ляють економічну ефективність: народногосподарську; сільськогосподарською виробництва; окремих галузей сільського господарства; виробництва в колективних, державних і міжгосподарських підприємствах та об'­єднаннях, а також в їх внутрішньогосподарських під­розділах; виробництва окремих культур, продуктів, ви­конання операцій тощо; меліорації, хімізації, агротех­нічних заходів; впровадження у виробництво досягнень науки і передової практики.

Економічну ефективність виробництва оцінюють за допомогою критерію, який зумовлюється дією економіч­них законів і характеризує ефективність з якісного боку. В науковому розумінні критерій — це властивість і якість ефективності, що відображає найістотнішу її суть і є основним принципом оцінки. Вихідним критерієм народногосподарської ефективності виробництва є обсяг національного доходу з розрахунку на душу населення при найменших затратах живої і уречевленої праці. Збільшення обсягів національного доходу характеризує кінцевий корисний ефект від застосування сукупних вкладень засобів виробництва і живої праці.

Основний критерій економічної ефективності відо­бражує головну мету виробництва і може використову­ватись на всіх рівнях. Але при вивченні ефективності окремих галузей народного господарства цей критерій може набувати більш конкретних форм з урахуванням характеру і особливостей виробництва. У зв'язку з цим критерієм економічної ефективності сільськогосподарського виробництва є збільшення маси чистої продукції при найменших затратах живої і уречевленої праці на її одиницю.[13]

Як економічна категорія критерій ефективності відо­бражує основну мету виробництва, суть якої полягає в нерозривній єдності кількісної і якісної оцінки. Ефек­тивність виробництва кількісно характеризується систе­мою економічних показників, між якими має бути від­повідність щодо змісту та методу обчислення.

Для досягнення максимального збільшення виробни­цтва окремих видів сільськогосподарської продукції тре­ба визначити раціональні нормативи витрат відповідних виробничих ресурсів (насіння, добрив, кормів тощо), необхідні витрати на підвищення якості і одержання екологічно чистої продукції, а також на охорону навко­лишнього середовища. Економічну ефективність сільськогосподарського виробництва слід вивчати згідно з ви­могами економічних законів, що його регулюють, і ви­робничими відносинами, в межах яких розвиваються різ­номанітні форми власності і види господарювання.[ 14, 15]