Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
604.67 Кб
Скачать

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІОРЕСУРСІВ І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ

Кафедра аграрної економіки

ім. проф. І. Н. Романенка

КУРСОВИЙ ПРОЕКТ

на тему:

Економічна ефективність виробництва цукрових буряків та шляхи її підвищення

Виконала:

Студентка 3 курсу

3 Групи кнек

Нікольська О. С.

Науковий керівника:

Суліма Н. М.

Київ 2010

ВСТУП

В Україні цук­рові буряки є найважливішою технічною культурою. Це єдине джерело сировини для цукрової промисловості.

Останнім часом у буряківництві нашої країни здійс­нюються практичні заходи щодо інтеграції бурякосійних господарств і цукрових заводів з метою забезпечення більш високих кінцевих результатів — виробництво цук­ру. У бурякосійні господарства надходять мінеральні добрива, насіння високих кондицій, сучасні засоби за­хисту рослин, більш досконала техніка, що дає можли­вість вирощувати цукрові буряки без затрат ручної праці.

Інтенсивні технології, які застосовуються в буряків­ництві, забезпечують вирощування 50-55 т/га корене­плодів при цукристості 17-18 %. Затрати праці на 1 га посіву скорочуються до 80-100 людино-годин. Підви­щенню продуктивності сприяє впровадження районова­них і перспективних сортів і гібридів.

Цукрові буряки вирощують для одержання ко­ренеплодів, які є сировиною для цукрової промисловос­ті. Коренеплоди цукрових буряків містять 16-19 % цук­ру. Цукор — один з найбільш використовуваних люди­ною вуглеводів, який добре засвоюється організмом і має високі смакові якості. Вміст цукру в крові людини по­стійний — 0,09-0,12 %, при перевтомі зменшується. Слід зазначити, що надмірне вживання цукру призво­дить до порушення обміну речовин, специфічних захво­рювань.

Цукрові буряки та їх побічна продукція мають різ­нобічне використання в народному господарстві. Гичка є цінним кормом для сільськогосподарських тварин. В умовах високої агротехніки збір гички становить 50-60 % і більше від урожаю коренеплодів; 1 ц гички відпо­відає в середньому 20 кормовим одиницям. На кожну кормову одиницю припадає 110 г перетравного протеїну, 150 мг каротину і багато мінеральних солей. Листя буря­ків містить 11,3-20,4 % сухих речовин, у тому числі 2,3-3,2 % білків, 0,4 % жиру.

Цукрові буряки, враховуючи коренеплоди і гичку, міс­тять у 3 рази більше поживних речовин, ніж більшість зернових культур.

При переробці цукрових буряків одержують жом і патоку (мелясу). Вихід сирого жому становить 80 %, від­жатого — 40, меляси — 4,5-5,5 % перероблених корене­плодів.

Сухий жом за кормовими якостями близький до кон­центрованих кормів. 100 кг меляси відповідає 77 кормо­вим одиницям і містить 4,5 кг перетравного протеїну. В середньому на 100 % сухої речовини меляси припадає 90,0-91,5 % органічної речовини і 8,5-9,8 % золи. Мелясу використовують для го­дівлі тварин у суміші з іншими кормами, здебільшого со­ломистими, а також для приготування комбікормів. У промисловості меляса використовується як сировина для одержання спирту, харчових дріжджів та інших продуктів.

Інтенсивна технологія вирощування цукрових буря­ків базується на високій загальній культурі землеробст­ва. Підвищення продуктивності цукрових буряків немож­ливе без систематичного підвищення врожайності всіх культур зернобурякової сівозміни. В свою чергу цукро­ві буряки позитивно впливають на підвищення врожай­ності цих культур і стійкість урожаїв по роках.

В Україні цукрові буряки вирощують у 19 областях. Виробництво розміщене переважно в господарствах лі­состепової зони, зокрема Вінницької, Полтавської, Чер­каської, Хмельницької, Тернопільської, Київської та Сумської областей, де одержують майже 2/3 валового збору цукрових буряків. Основна маса цукрових буряків виробляється в реформованих підприємствах, на частку яких припадає по­над 95 % загальної посівної площі. Виробництво цукрових буряків і цукру має особливо велике значення для розвитку економіки України. Цу­кор є важливим експортним продуктом, що користується великим попитом на світовому ринку.

Метою даної роботи є дослідження і аналіз даних про виробництво цукрових буряків, підвищення їх економічної ефективності ввиробництва в ВАТ «Синявське» за 2007-2009 роки.

Розділ І. нАУКОВІ ОСНОВИ ПІДВИЩЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА ЦУКРОВИХ БУРЯКІВ