Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Керівництво колективом.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
144.9 Кб
Скачать

Керівництво колективом

Зміст

Введення. 3

1. Поняття колективу та його основні характеристики. 4

2.Управленческіе якості керівника. 5

3. Основні функції керівника при управлінні колективом. 6

4. Створення сприятливих психологічних умов діяльності колективу. 8

Висновок. 12

Список використаних джерел. 13

Введення

Управління завжди передбачає оптимальну взаємодію між його об'єктом (це може бути трудовий колектив, класи, нації, народ, або населення селища, району, міста, області і т. д., або підприємство, декілька підприємств галузі, сукупність галузей і т. д. ) і суб'єктом управління (керівник, керівний орган, відомство, контора, правління, главк і т. д.). У колективі керівного відомства теж дуже важливо мати, наприклад, здоровий психологічний клімат. Але головний соціально-психологічний критерій оцінки його стану не в цьому. Він полягає, в кінцевому рахунку, в тому, наскільки конкретний керівний орган, керівник налаштований на облік психології мас, класів, народу, його інтересів і наскільки її враховує. Керівник колективу повинен підтримувати благополучну, дружню і демократичну атмосферу в колективі, не забуваючи при цьому про інтереси людей.

Тому метою даного реферату є розгляд основних управлінських якостей і функцій керівника, а також його діяльність для забезпечення сприятливого соціально-психологічного клімату в колективі.

1. Поняття колективу та його основні характеристики

Реалізація управлінських функцій здійснюється суб'єктом управління по відношенню до організації, соціальної групи, колективу як об'єктів управління.

Соціальна психологія розглядає колектив як особливу якість групи, пов'язане із загальною діяльністю. Це особлива якість являє собою продукт розвитку груп, які існують всередині певної системи соціальної діяльності. З цієї точки зору не кожна група може бути розглянута як колектив, а лише така, яка сформувала певні психологічні характеристики, що виникають як результат розвитку її основної діяльності і які мають особливе значення для її членів.

Можна виділити основні характеристики, які вказуються різними авторами як обов'язкові ознаки колективу. Перш за все, колектив - це об'єднання людей в ім'я досягнення певної, соціально схвалюваної цілі (в цьому сенсі колективом не може бути хоча і згуртована, але антисоціальна група, наприклад, група злочинців).

По-друге, це добровільний характер об'єднання, причому під «добровільністю" тут розуміється не стихійність утворення колективу, а така характеристи ка групи, коли вона не просто «задана» зовнішніми обставинами, але стала для індивідів, в неї входять, системою активно побудованих ними відносин, на базі загальної діяльності. Суттєвою ознакою колективу є його цілісність. Це виражається в тому, що колектив виступає як деяка система діяльності з притаманною їй організацією, розподілом функцій, визначеною структурою керівництва і управління. Нарешті, колектив являє собою особливу форму взаємовідносин між його членами, яка забезпечує принцип розвитку особистості не всупереч, а разом з розвитком колективу.