Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
msbo_38.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
225.28 Кб
Скачать

100. Ліквідаційну вартість нематеріального активу з визначеним строком корисної експлуатації слід приймати за нуль, якщо:

a) немає невідмовного зобов’язання третьої сторони придбати актив наприкінці строку його корисної експлуатації

або

б) немає активного ринку для такого активу та:

I) ліквідаційну вартість неможливо визначити посиланням на цей ринок;

II) не є ймовірним, що такий ринок існуватиме наприкінці строку корисної експлуатації активу.

101. Сума активу, яка амортизується, визначається після вирахування його ліквідаційної вартості. Ліквідаційна вартість, інша, ніж нуль, означає, що суб’єкт господарювання очікує ліквідувати нематеріальний актив до кінця строку його економічної експлуатації.

102. Оцінка ліквідаційної вартості активу базується на сумі відшкодування, яка може бути отримана у процесі ліквідації активу, з використанням цін продажу, які домінують на дату придбання подібного активу, що досяг кінця свого оціненого строку корисної експлуатації і використовувався в умовах, подібних до тих, у яких використовуватиметься цей актив. Ліквідаційна вартість підлягає перегляду щонайменше в кінці кожного фінансового року. Зміни в ліквідаційній вартості активу відображаються відповідно до змін в облікових оцінках згідно з вимогами МСБО 8 "Облікові політики, зміни в облікових оцінках та помилки".

103. Ліквідаційна вартість нематеріального активу може збільшуватися до суми, яка дорівнює балансовій вартості цього активу, або є більшою за неї. Якщо цього не відбувається, амортизаційні нарахування такого активу дорівнюють нулю, якщо в подальшому не відбувається зменшення ліквідаційної вартості і доти, поки вона не буде менше від балансової вартості активу.

Перегляд періоду та методу амортизації

104. Період і метод амортизації нематеріального активу з визначеним строком корисної експлуатації слід переглядати принаймні в кінці кожного фінансового року. Якщо очікуваний строк корисної експлуатації активу відрізняється від його попередніх оцінок, період амортизації слід відповідно змінити. Якщо відбулася зміна в очікуваній формі споживання майбутніх економічних вигід, утілених в активі, метод амортизації слід змінити для відображення зміненої форми. Такі зміни слід обліковувати як зміни в облікових оцінках згідно з МСБО 8

105. Протягом строку експлуатації нематеріального активу може стати очевидним, що оцінка строку його корисної експлуатації не є належною. Наприклад, визнання збитку від зменшення корисності може свідчити про необхідність змінити період амортизації.

106. З часом форма майбутніх економічних вигід, які, за очікуванням, надходитимуть до суб’єкта господарювання від нематеріального активу, може змінитися. Наприклад, може стати очевидним, що прийнятним є метод зменшення залишку, а не прямолінійний метод амортизації. Ще один приклад – якщо користування правами, наданими ліцензією, є відстроченою незавершеною дією, яка впливає на інші компоненти бізнес-плану. В цьому випадку економічні вигоди, які надходять від активу, можливо, не будуть отримані пізніше.

НЕМАТЕРІАЛЬНІ АКТИВИ З НЕВИЗНАЧЕНИМ СТРОКОМ КОРИСНОЇ ЕКСПЛУАТАЦІЇ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]