Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mетодичка.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
213.5 Кб
Скачать

УДК 629.33(076).001.24

Рекомендовано методичною радою Миколаївського політехнічного інституту

Кафедра економіки і підприємництва

Рецензенти:

завідувач кафедри фінансів та банківської справи Південнослов’янського інституту київського славістичного університету, к.е.н. Мініна В.О.

Козачук Н.Ф.: Методичні вказівки для виконання курсових робіт з дисципліни “Економіка підприємства”. – Миколаїв: МПІ, 2007. – 24 с.

Методичні вказівки містять загальні вимоги до виконання курсової роботи з дисципліни “Економіка підприємства”.

В роботі передбачено: перелік тем курсових робіт, структура та зміст, порядок викладання змісту та оформлення, захист курсових робіт.

Крім того в методичці передбачається викладка змісту окремих тем курсових робіт, перелік рекомендованої літератури та в додатках показано, як оформляти курсову роботу для студентів денної та заочної форми навчання.

УДК 629.33(076).001.24

Миколаївський політехнічний

Інститут, 2007

ЗМІСТ

Вступ

4

1. Програма курсу

4

2. Загальні вимоги до виконання курсової роботи

6

3. Вибір теми курсової роботи

6

4. Структура і зміст курсової роботи

7

5. Підбір літератури та інших матеріалів з різних тем курсової роботи

7

6. Викладення змісту курсової роботи

8

7. Оформлення курсової роботи

9

8. Захист курсової роботи

10

9. Тематика курсових робіт

11

10. Звіт курсових робіт

13

Список рекомендованої літератури

19

Додаток 1

21

Додаток 2

22

Додаток 3

23

Додаток 4

24

Додаток 5

25

ВСТУП

Виконання курсової роботи з курсу «Економіка підприємства» є складовою навчального процесу. Мета курсової роботи — поглибити теоретичні знання, набуті студентами у процесі вивчення курсу, і ви­робити вміння застосовувати їх у практичному вирішенні питань еко­номіки та організації промислового виробництва. У процесі написан­ня курсової роботи студент має здійснити аналіз основних техніко-економічних показників господарювання, самостійно виконати економіч­ні розрахунки, виявити резерви виробництва і на цій основі обґрунтувати заходи щодо підвищення ефективності діяльності первинної лан­ки виробництва. У роботі важливо також узагальнити кращий вітчиз­няний та зарубіжний досвід організації промислового виробництва.

Виконання курсової роботи має сприяти глибшому засвоєнню студентами дисципліни «Економіка підприємства», спонукає ґрунтовно вивчати законодавчі акти з питань економічних відносин, спеціальні наукові видання, у яких розглядаються окремі питання цих відносин за умов ринкової економіки.

В процесі виконання курсової роботи студент повинен самостій­но знайти та вивчити літературу з обраної теми, здійснити відповідний аналіз статистичних даних підприємства чи галузі, показати вміння вирішувати економічні завдання, застосовувати теоретичні положення у вирішенні конкретних питань економіки, організації та планування первинної ланки промислового виробництва з ураху­ванням форм власності.

  1. Програма курсу

Мета і завдання навчальної дисципліни: вивчення основних розділів прикладної економіки, принципів організації та ефективності гос­подарювання на рівні основної ланки суспільного виробництва, формуван­ня необхідної сукупності теоретичних та практичних знань з управління ринковою економікою на сучасному етапі.

Предмет навчальної дисципліни базується на пізнанні та свідомо­му використанні економічних законів і закономірностей функціонування і розвитку суспільного виробництва. Саме з'ясування конкретних форм вия­ву цих законів і закономірностей у господарській діяльності підприємства будь-якої форми власності слід вважати загальним предметом цієї навчаль­ної дисципліни. Цей предмет розкривається в таких ключових питаннях:

теорія і практика господарювання, формування та використання виробни­чого потенціалу; взаємодія всіх видів ресурсів, організація та ефективність господарської діяльності підприємства за умов ринкової економіки.

Основний зміст дисципліни. Типова програма охоплює всі найваж­ливіші розділи економіки сучасного підприємства, а саме:

• підприємство у ринковій системі господарювання (підприємство як суб'єкт господарювання; підприємницька діяльність суб'єктів господа­рювання; управління підприємствами різних форм власності);

• інноваційні процеси, ресурси підприємства і виробничий по­тенціал (інноваційні процеси; персонал; матеріальні і нематеріальні активи; обігові кошти; інвестиції, використання, ефективність; техніко-технологічна база виробництва);

• організація, планування і регулювання діяльності (організація ви­робництва - типи, методи, форми; інфраструктура; прогнозування; плану­вання і регулювання діяльності);

• результати і ефективність господарської діяльності - виробниц­тво, якість і конкурентоспроможність продукції (послуг); продуктивність, мотивація та оплата праці; поточні витрати і ціни на продукцію; фінансово-економічні результати діяльності; економічна безпека підприємства; систе­ма виживання, санація і банкрутство підприємства.

РОБОЧА ПРОГРАМА

В тому числі

п/п

Назви тем

Всього

Лекцій

Практ., семінари

Самост. робота

Індивід. робота

1

2

3

4

5

6

7

1

Підприємство як субєкт господарювання

8

2

2

4

2

Підприємницька діяльність субєкта господарювання

6

2

2

2

3

Управління підприємствами

8

2

2

4

4

Матеріальні та нематеріальні активи

20

6

6

4

4

5

Обігові кошти

10

2

2

4

2

6

Персонал підприємства

10

2

2

4

2

7

Продуктивність, мотивація і оплата праці

16

6

6

2

2

8

Інвестиції та інноваційні процеси

6

4

-

2

9

Організація виробництва

8

4

-

2

2

10

Техніко-технологічна база підприємства та інфраструктура

6

2

-

4

11

Прогнозування, планування і регулювання діяльності

8

4

2

2

12

Розробка і обґрунтування виробничої програми підприємства, якість і конку-ренто-спроможність продукції (послуг)

6

2

2

2

13

Поточні витрати та ціни на продукцію (послуги)

20

6

6

4

4

14

Фінансово-економічні результати та ефективність діяльності

14

4

4

4

2

15

Економічна безпека підприємств

4

2

-

2

16

Реструктуризація і санація підприємств та організацій.

6

2

-

4

17

Банкрутство і ліквідації підприємства (організації).

6

2

-

4

ВСЬОГО

162

54

36

54

18

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]